Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2017 10:41 - Самозван дърдорко си измисля легенди като Джеймс Бонд, а е обикновен Ястребовски
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 722 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 16.03.2017 10:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Барон Фон Червен Задник
image Представящият се за топ експерт по антитероризъм – редови кашик, уволнен от МВР заради неизпълнение на заповед

Странна птица се оказа „новото лице“ в кандидат-депутатските листи на БСП Славчо Велков. От няколко години  старателно му лъскат имиджа като супер експерт по национална сигурност, антитероризъм, познавач на радикалния ислям и тайните на световния тероризъм, човек, който е ходил на секретни мисии в чужбина, поддържа лични контакти с лидери от Близкия изток, университетски преподавател,  полковник, заемал постове до главен секретар на МВР (каквото и да означава тази фантазия), гражданин на държавата Палестина, посланик на добра воля за ООН и т.н. Някои медии напоително го канеха да разтяга версии за кървави атентати във Франция, Турция, Сирия, на летището в Сарафово и къде ли не. И докато обществото наивно вярваше, като слушаше тезите на този независим топ професионалист, Велков - обявен и като агент на ДС 

„Пеев“, запя медено в предизборния хор на столетницата

Но и до днес не става ясно каква реална експертиза, научна подготовка и непосредствен опит в структурите на националната сигурност стоят зад загадъчния Велков. Трудно е да се направи реалното разграничение до къде е истината и реалността около образа на Пеев, и до къде стигат митовете и легендите, които кандидат депутът сам създава за себе си с помощта на лековерни и зависими медии, представяйки се за  родния Джеймс Бонд.
В агентурното и служебно досие на Пеев – Велков се крият поне част от безспорните истини и много от отговорите. Faktor.bg първи надникна в строго секретните до скоро архиви. Оказва се, че до началото на март тази година документите за Славчо Велков са били на разположение в МВР и не са предадени на Комисията по досиетата, въпреки, че човекът на ДС е обявен още преди години. В службите нямат логичен отговор, защо се е получило това разминаване.
Велков е роден във Велинград, а на 6 март 1974 г. – 24 годишен е вербуван от ВКР за агент на ДС към Трето управление, с псевдоним „Пеев“. Мотивите за привличането му са „идейно-политически“. Ангел Стефанов и Иван Иванов са водещите му офицери, а основната задача на агента е била да донася сведения за опазването на военната тайна от работещите в граничното поделение на БНА в Крумовград, а по-късно и за поделенията в Хасково и Пазарджик, където е служил. Така става ясно, че изобщо не се е занимавал с разузнаване и оперативна работа. От агентурното му досие към ДС днес е запазено само картончето и протоколът  за движението на делото. Другите документи са унищожени с Протокол №1, от 12 февруари 1990 г., с мотив, че „срокът на съхранение им е изтекъл  и нямат научно, справочно и историческо значение“.
Доста любопитна информация обаче е съхранена в кадровото дело на представящия се за полковник от МВР Славчо Велков. Основният му стаж  преминава в различни поделения на БНА. През 1968 година постъпва във ВНБУ „Васил Левски“ във Велико Търново, а през 1971 г. завършва тригодишния курс, специалност „Мотострелкова“ със среден успех 4,77 и добър 4 на държавния изпит. Присъдена му е военна квалификация „офицер“ от мотострелкови войски и му се признава гражданска квалификация „среден техник по ДВГ“. От дипломата му става ясно, че днешният супер експерт е бил тройкаджия по математика, съпромат, теория на ДВГ и други специалности, но отличник по история на БКП, основи на марксизма и ленинизма, Устав на БНА и др. В цялото му кадрово дело никъде не фигурира диплома за висше образование, въпреки, че в автобиографиите си сам изтъква това, но не прилага диплом за висшист. Справка показва, че реално е завършил последния тригодишен випуск на Военното училище, който няма статут на висше образование, а се води като курс за придобиване на военно звание. В армейските среди Велков става и член на БКП, а по-късно и секретар на ППО (Първична партийна организация на БКП, б.р.) в Крумовград и Хасково. Изключително любопитни са атестации, които са правени за  сержант Велков в системата на армията. В една от тях, от 1971 година майор Илчев директно  акцентира: „Отношението му към политиката на Партията и правителството е правилно. Към служебните си задължения се отнася с недостатъчна съзнателност. Склонен е към извършване на дребни дисциплинарни нарушения. Има склонност да умува по разпорежданията на командирите си и апострофира същите. При изпълнение на служебния си дълг е недостатъчно взискателен към себе си и своите подчинени. Проявява

немарливост към външния си вид

 Липсва у него умението да поддържа добър ред и дисциплина сред свойте подчинени“. И още: „Серж.  Велков има много добра памет, но не полага достатъчно усилия за усвояване на преподавания материал. Проявява се като волеви, но тогава когато реши“.
През началото на юни 1983 година Славчо Велков се разделя с народната армия и се преориентира към народната милиция, премествайки се да живее в София. В справките на МВР се отбелязва, че ракетата носител на агент Пеев е брат му, който заема различни началнически позиции в системата през този период и се ползва с изключително добър авторитет на професионалист. Престоят на Велков в МВР е изключително кратък - само три години и е свързан изцяло с  така наречения Пети отдел – за оперативна, бойна и мобилизационна готовност. В милиционерските среди тази служба се води нещо като след стотната дупка на системата. Никой не ги приема на сериозно -  чиновници писарушки, които скалъпват планове за бойна готовност и тактика, когато ни нападнат вражеските сили на капитализма и империализма. 
И в армията и в МВР за Велков се правят няколко секретни проучвания, свързани със съпругата му. Справките сочат, че тя е от богато семейство от Саранбей(Септември, б.р.) – сговористи и цанковисти. Дядо й е бил управител на гарата в Саранбей и много близък приятел и „доверен човек на главореза Славейко Василев“. Именно той, след Септемврийското въстание от 1923 година е заповядвал, кай в района да бъде убит и арестуван. Тъстът на Велков пък е бил търговски посредник, с буржоазни разбирания. Години по-късно, когато вече е на служба в МВР, семейството на Велков отново е проучвано щателно. Събрани са даже нови сведения от активни борци против фашизма и капитализма от района на Септември, които потвърждават, че съпругата му е от  вражеско семейство, а другарите от ДС питат - как Пеев с тези „тъмни петта от миналото“ се е промъкнал в системата на армията и милицията. Впечатляващи са и констатациите в специално изготвена и изпратена до министъра на МВР Димитър Стоянов справка-характеристика за Велков. В нея ген. Майор Грозев пише: „Не винаги е бил взискателен. Склонен е да извършва дисциплинарни нарушения и да умува по разпореждания. Понякога не е бил достатъчно настойчив да довежда до край поставените му задачи. Проявявал е 
необузданост в характера си и словохотливост.  Защитавал е положения, без да има необходимата компетенция за това“.

През  1984 г. Велков получава разрешение да кандидатства за задочна аспирантура на тема: „Организация и водене на оперативно-бойни действия от оперативните поделения на Вътрешни войски“. Именно този му интерес провокира началниците му през края на 1985 година да преназначат Славчо Велков във Вътрешни войски. Но той обяснява, че не може да заеме поста, защото има здравословни причини. През годините се води с добро здравословно състояние, като началниците му отбелязват в атестациите, че не издържа на дълги преходи, страда от хемороиди и язва. Заради преназначението Велков влиза уж на лечение във Военна болница, но проверка установява, че има разминаване с болничните му. На 25 декември 1985 година ген. полковник М. Минков, зам. министър на МВР води остър разговор с Пеев и му нарежда незабавно да заеме длъжността във Вътрешни Войски.
„Майор Славчо Георгиев Велков – инспектор в Пети отдел – МВР, най-демонстративно отказа да заеме длъжността и изпълни заповедта. Това е прецедент на груба недисциплинираност, несъвместима със службата във въоръжените сили. ПРЕДЛАГАМ да подпишете заповедта за уволнението му, поради невъзможност да бъде използван в органите на МВР“, пише в рапорт ген. Минков до министър Димитър Стоянов. На 30  декември министърът уволнява Велков „поради невъзможност да бъде използван“. Так безславно и дори позорно завършва кратката кариера на настоящия кандидат за депутат от БСП в системата на комунистическото МВР. В цялото му кадрово дело обаче няма да срещнете и думичка, че този човек се е занимавал дори и теоретично с разузнаване, антитероризъм или каквато и да  е оперативна работа, няма и думичка да е ходил на специални мисии и да е участвал в спец операции, които да му дават право днес да претендира за някаква сериозна експертиза.

 В годините на демокрация Велков се завръща през ноември 1994 година в системата на МВР в служба КИАД, но само осем месеца по-късно, през юли 1995 г. напуска отново безславно.
Като свободен елемент, но представящ се за експерт в сектор „Сигуност“, агент Пеев прави опити да се присламчи към различни организации. През 1999 г. се вклинява в Патриотичен съюз „Защита“, ръководен от доц. Йордан Величков, забърква интриги с отделни членове,  не крие, че се ползва с протекции на БСП и лично на Станишев.

В областта на сигурността и антитерозима Велков се явява обикновен самозванец, поне според работното му дело, който с неистини твърдения гради несъществуващи легенди около личността си. „Експертизата“ му лъсна и при предизборния дебат по Нова ТВ за проблемите в сектора за сигурност с опонента от ГЕРБ Цветан Цветанов. Бившият министър на МВР представи програмата на партията си за разширяване на функциите на Специализирания съд и прокуратура по отношение на корупцията по висшите етажи на властта, а Велков направо изби рибата като опонира, че това не е закон за хората и е противоконституционно автоматично да се предпоставя, че висши управляващи са престъпници. Тезата му има логика единствено, ако допуснем, че БСП наистина са повярвали, че влизат във властта и са чисти и непокварени.

Част от легендите за себе си агент Пеев разказва напоително пред медии и пред граждани по време на срещи. Пред електронният сайт в родния му град velingrad.com. кандидат депутатът щедро се хвали, че е „посланик на добра воля на хората с увреждания към ООН с център Ню Йорк, за Балканите и Близкия изток“, а освен това е „гардажданин на Палестина“. Тези фамозни твърдения  подхвърля и в някои от телевизионните си изяви. Екипът на Faktor.bg  направи опит да изясни истинността на тези любопитни твърдения.

 Севда Димитрова, от пресцентъра палестинското посолство в София бе категорична: 

Нямаме информация, че лицето Славчо Велков има палестинско гражданство

 Той не може да има официално такова гражданство, след като в правния свят няма независима държава Палестина. Много двусмислен е статутът на палестински гражданин, имаме само палестинска автономия, уточнява Димитров. Ако все пак твърдението му беше вярно, щеше да е скандално, защото двойни граждани пък нямат право да участват в изборния процес.
 Нашият сътрудник от Ню Йорк Константин Мишев направи запитване до българското представителство в ООН, за статута на Велков като посланик на добра воля. От там бяха лаконични, че само двама българи имат такъв статут, но името на Велков не е сред тях. Изпратиха ни и линк, на който са обявени всички посланици на добра воля и всеки сам може да провери(виж ТУК). През април 2015 г пък Ню Йорк Таймс в материал за бежанците цитира авторитетно университетския преподавател Славчо Велков. Той казва, че през България преминават много повече джихадисти, отколкото знаят службите у нас. 

"Видях такива бойци със собствените си очи. Забелязах ги на централната автогара и ги заговорих. Когато ги попитах къде отиват, те казаха:“Отиваме на небесата“(виж ТУК), обяснява „експертът“ пред американските журналисти. И до сега обаче остава загадка – в кой университет преподава  новото лице на БСП,  а и как само той единствен е разпознал отиващите към небесата джихадисти. Едно е сигурно обаче - бъдещият депутат демонстрира непочтено отношението към България, която е представена като територия на диваци, разграден двор, в който терористите се разхождат спокойно по централните зони на градовете.

Посочените до тук примери са просто потвърждение на оценката за Велков, която дават началниците му в армията и МВР: Защитава положения, без да има необходимата компетенция за това. Явно това му е хоби или го прави несъзнателно, но то няма нищо общо с експертизата на професионалист.
В БСП изглежда тепърва ще има да се дивят на уменията и неподозираните качества на Велков. Преди месец, когато прочел пред пленум на столетницата биографията си, някои от по-старите играчи се спогледали - какъв супер експерт е попаднал в листите им. Но вероятно лидерът Корнелия Нинова, която стана популярна като мадам Лъжа има афинитет към личности, които представят мераците си за реалност. Славчо Велков наистина има опасен чар, но с нов Ястребовски, левицата едва ли ще убеди, че се е променила.

Екип на Faktor.bg
image
imageimageimage

 
Гласувай:
3
1Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 2370385
Постинги: 2335
Коментари: 5077
Гласове: 3463
Календар
«  Март, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031