Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2017 16:09 - ПУТИН И ЛАВРОВ ПРЕВЪРНАХА РУСИЯ В ТОТАЛЕН АУТСАЙДЕР - ВКАРАХА Я В КОМПАНИЯТА НА СЕВЕРНА КОРЕЯ И ИРАН
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 3310 Коментари: 12 Гласове:
4

Последна промяна: 14.08.2017 17:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Тандемът „Путин-Лавров“ хвърли Русия в дълбока яма - аутсайдер, в компанията на Северна Корея и Иран

Страната днес няма съюзници и партньори - ние вървим по "пътя, който го няма", удушването продължава

  image

Григорий Явли́нски

14AUG2017   Григорий Явли́нски*

"Наглост" нарече Путин почти единодушното (419 гласа срещу 3) приемане  на 

закона за санкции срещу Русия 

от Камарата на представителите на Конгреса на САЩ. Може би е наглост. В Америка също има "вежливи хора".
Но въпросът, разбира се, не е в наглостта. Приемането на закона, който поставя Русия на равна нога с Иран и Северна Корея - това е символ. Символ на пълния крах на цялата   външна политика на тандема Путин-Лавров.
 С нищо неподкрепените амбиции, неразбирането на устройството на съвременния свят и  на националните интереси на собствената ти страна, липсата на професионализъм, търсенето на решения на сложни проблеми само в миналото, имперските опити и реалната агресия срещу по-слаби съседи, в стила на дворните пънкари, безкрайните лъжи и авантюри - всичко това  доведе нашата страна до почти пълна изолация.

Само се замислете. През 2013 г. Русия бе уважаван член на почти всички големи международни организации, участваше в срещи на високо равнище, включително и на страните от Г-8. С нашата страна се съобразяваха и искаха да си имат работа. И това не са заслуги на Путин и Лавров, не те са спечелили и умножили тази позиция на Русия. Това беше отражение на реалния потенциал на Русия като световна сила, това бе нейният "основен външнополитически капитал", създаден от съдбата и историята, заработен от руския народ.   
Това положение не се промени нито от войната с Грузия, нито от спонсорирането на независимостта на Абхазия и Южна Осетия, нито от "Закона Магнитски", нито от безкрайните руски вербални претенции и обиди в стила на подрастващ по време на половото съзряване. През 2013 г. все още преглъщаха всичко това. Упреци имаше, ограничения и санкции нямаше.

През 2017 г. вече е очевидно, че този национален външнополитически капитал руските власти вече са пропилели, че

 страната е оставена без него

 Срещу Русия на законодателно равнище, навярно за десетилетия, се въведоха широкообхватни икономически санкции и ограничения, като всички те в съвкупност се явяват реална и сериозна бариера за развитието на страната, санкции, които не е толкова просто да бъдат отменени (за премахването на търговските ограничения срещу СССР по поправката Джаксън-Ваник на законодателите в САЩ бяха необходими 38 години - тя бе отменена през 2012 г.)
 Разпоредбите на новия закон на САЩ имат не само икономически, но и политически характер.
Конфликтът с Европа, за който ръководството на Руската федерация дълго и упорито работи, доведе до педантично (почти на всеки шест месеца) обновление пакета от санкции. Историята с една руска контрабанда в Крим, тази с турбините  Siemens, в момента на приемане на закона от Конгреса на САЩ, сближи позициите на европейците и американците.

Но и на изток на Путин нищо не му се получава

 Китай е напълно безразличен към нас. Дори съвместният проект за газопровод  "Силата на Сибир", Русия изглежда  реализира само за своя сметка. Неясната руската позиция води до невъзможност да се споразумеем за нещо съществено с Япония, която също подкрепя санкциите срещу Русия.
И още - ние сме в постоянни открити и скрити конфликти с почти всички свои съседи: войната с Украйна, търканията с Молдова и Грузия, пълното отчуждение на балтийските държави, дори и с Беларус понастоящем не можем да намерим общ език. Добавете към всичко това сложните отношения с по-голямата част от страните в Централна Азия и невъзможността  да се контролира нарастващото напрежение, идващо от Афганистан.
 Плюс безсмисленото участие в гражданско-религиозна война в Сирия, което е в ущърб на страната ни. Участието в една война, заплашва да ескалира в 

конфронтация с целия сунитски свят

 (Става въпрос за две трети от всички мюсюлмани в света). Ето това е цялата ни "външна политика."  Русия днес няма съюзници и  партньори - ние  вървим по  "пътя, който го няма."

Впрочем, и икономическата политика от последните 15 години справедливо може да се нарече провал. Когато през 2003-2008 г. , благодарение на високите цени на петрола, в страна имаше безпрецедентна възможност за икономически реформи и формирането на истинска средна класа, нищо не беше направено в дългосрочен план, не беше създадена модерна, конкурентоспособна икономика, нито дори беше  развита ефективна енергийна политика, която да отчете шистовата революция в петролната индустрия. Но  един след друг получаваме разтегателни тръбопроводи до Европа и неефективни корпоративни гиганти като "Роснефт" и "Газпром".
В резултат на всичко това - Русия на Путин няма нито политика, нито стратегия. 
Кремъл практикува примитивно ръчно управление и шантаж, чак  до заплахите и намеците, че 

може да използва ядрените си оръжия

Цяла армия от „смели“ руски коментатори, политолози, депутати и „сенатори"" отговаря на въпроса - какво да се прави сега, сънува, че Европа ще скъса със Съединените щати заради нас и ще се откаже от прилагането на санкции. Имаше я и надеждата, че Тръмп няма да подпише закона. Някои дори казваха, че "ние  трябва такива контрасанкции да им устроим, че да ни допълзят на колене".  А също: „Ние сме си по-добре  така -  благодарение на санкциите произвеждаме собствено свинско месо."
Защо неглупави хора в хор повтарят такива глупости? Една от причините - страх. Те разбират това, което става.  Те разбират каква е работата, но  се страхуват за  своето положение, доходи,  понякога  за свободата и дори живота си. Друга причина е, че системата на Путин е заставила хората да свикнат с абсурда, с кражбите и лъжите, с фалшификациите на изборите, с несменяемостта на президента, дори 

с по-рано немислимото -  война с Украйна

 Сега ще ги накарат  да свикнат с позицията на аутсайдер в компанията на Северна Корея и Иран. Но тези страни поне имат някакво подобие на "идеология", макар и погрешна, затова на иранците и севернокорейци им е ясно защо страдат. А ние какво имаме? Путин. И това е достатъчно, за да се направи страната мишена за санкции? Всеки, който не го мързи, може да се упражнява как да удари по-силно Русия. И ние трябва да свикнем с това? В това ли е суверенитетът, в това ли е величието? 
Новият американски закон - това не е поредното разширение или затягане на санкциите. В съчетание с  европейските санкции, той бележи нова реалност за нашата страна: Русия всъщност се намират в близост до изгонване от глобалната финансова система, откъсната от световните капиталови пазари.
Вече е посочено 

мястото на Русия в света през следващите години 

- на пътя, на един ред със Северна Корея и Иран. Конфронтацията достигна ново ниво. 
Главното тук е колосална загуба на време и необратимото изоставане. Това вече не е дворното хулиганство на служителите на Лавров на заседанията на Съвета за сигурност на ООН.
На Запад, вече усещат отчетливо сериозните кризисни процеси, което водят до рецесия на модерния капитализъм. Започна преосмислянето на остарели и неработещи западни парадигми в политиката и икономиката. За огромно съжаление, но именно в този момент сме свидетели на формирането на дългосрочна стратегия за изолиране и понижаване на статута на Русия, за изтласкването й  от големия съвременния свят. С днешния политически материал ще бъде възпитавано новото поколение на световната политика. Матрицата на съзнанието, които са изложени в момента, след това ще бъде изключително трудно да се преодолее.
Да, в общия безумен хор в нашата страна звучат някои разумни гласове: необходимо е да се реформира икономиката, така че да не зависим изцяло от нефт и газ, не е необходимо да въвеждаме контра-санкции - "напук на майка си, да оставим да ни измръзнат ушите."
Хубави пожелания, но неизпълними при Путин. А тези разумни гласове са малко, те няма да променят нищо.
И никой в Европа няма да ни помогне. Европейците имат към нас свои претенции, те винаги ще бъдат  заедно с Америка,  каквото  и да кажат отделни политически дейци,  както и да се  упражняват журналистите. За това  има много причини, а  една от най-важните е, че пазарите на САЩ за Европа са многократно по-важни от руския.

Светът е такъв, какво е. Всяка страна има своите недостатъци. Много хора правят грешки и дори престъпления. Никой не е съвършен. Главното в  съвременния свят днес е - по всеки възможен начин да се разбереш с другите и да защитиш собствените си интереси, но в същото време да бъдеш в състояние да живееш в обективната реалност, като отчиташ своите ресурси и възможности. Външната политика е, за да създаде нещо като приятели,  не врагове. За да намерите общ език в реалния свят, който ни заобикаля, трябва да  фантазираш  по-малко, да живееш в съответствие с общите правила, независимо дали това ти харесва в момента. Да се стараеш да участваш в тяхното развитие, въз основа на действителния баланс на силите и възможностите си. В никакъв случай да не попадаш в изолация, да не бъдеш под санкции и всячески да избягваш войната. Руското ръководство прави всичко точно обратното.

Какви действия трябва да бъдат предприети днес в интерес на Русия?

Първо. Иницииране на международна конференция за обсъждане на международни правни разпоредби за Крим и възможно решение за легитимен референдум.
Второ. Изтегляне на войската "отпускари" от Донбас, затваряне на границата с Украйна, спирането на доставките на оръжие и военно оборудване в зоната на конфликта, спирането на необузданата и престъпна антиукраинска пропаганда, отказ  по принцип от подкрепа за всякакви сепаратистките сили и движения, съгласие за влизането на мироопазващите сили на ООН в региона, за да се предотвратят отмъщенията и клането на населението.
На трето място. Да се обяви реален план за прекратяване военно участие на Русия в гражданската война в Сирия, като то веднага да започне да се прилага.
Искам да подчертая, че всичко това не е нужно на американците,  а на нас, на страната ни - по морални, човешки и прагматични съображения. Досега нищо от тези неща не е направено, няма и  шансовете за подобряване на положението и за излизане от изолацията.
 Разбира се, дори и когато бъдат изпълнени  тези необходими условия,  няма всичко да се промени в един миг, няма да станем изведнъж част от  развития свят, както беше до 2014 г.. В твърде дълбока яма беше хвърлена Русия  от политиката "Путин- Лавров". Но без тези три стъпки удушването на страната ни ще продължи.
Ясно е, че изпълнението им в днешна Русия или поне сериозното им обсъждане е изключително малко вероятно. Но това ще трябва да се направи рано или късно. По-добре рано.

* Григорий Алексеевич Явли́нски  е съветски и руски политически деец, икономист. Бивш вицепремиер, дългогодишен лидер на политическата партия „Яблоко“, основната опозиционна сила. 
Кандидат за президент на Русия през 1996 и  2000 година, като опита участие и в президентските избори през 2012 година, но ЦИК му отказа регистрация.
Тази статия, която преведохме с незначителни съкращения,  е от блога му www.yavlinsky.ru



Гласувай:
6


Вълнообразно


1. kolevn38 - "Наглост" нарече Путин почти единодушното (419 гласа срещу 3) приемане на закона за санкции срещу Русия
14.08.2017 16:13
от Камарата на представителите на Конгреса на САЩ. Може би е наглост. В Америка също има "вежливи хора".
Но въпросът, разбира се, не е в наглостта. Приемането на закона, който поставя Русия на равна нога с Иран и Северна Корея - това е символ. Символ на пълния крах на цялата външна политика на тандема Путин-Лавров.
С нищо неподкрепените амбиции, неразбирането на устройството на съвременния свят и на националните интереси на собствената ти страна, липсата на професионализъм, търсенето на решения на сложни проблеми само в миналото, имперските опити и реалната агресия срещу по-слаби съседи, в стила на дворните пънкари, безкрайните лъжи и авантюри - всичко това доведе нашата страна до почти пълна изолация.
цитирай
2. kolevn38 - Само се замислете.
14.08.2017 16:14
Русия бе уважаван член на почти всички големи международни организации, участваше в срещи на високо равнище, включително и на страните от Г-8. С нашата страна се съобразяваха и искаха да си имат работа. И това не са заслуги на Путин и Лавров, не те са спечелили и умножили тази позиция на Русия. Това беше отражение на реалния потенциал на Русия като световна сила, това бе нейният "основен външнополитически капитал", създаден от съдбата и историята, заработен от руския народ.
Това положение не се промени нито от войната с Грузия, нито от спонсорирането на независимостта на Абхазия и Южна Осетия, нито от "Закона Магнитски", нито от безкрайните руски вербални претенции и обиди в стила на подрастващ по време на половото съзряване. През 2013 г. все още преглъщаха всичко това. Упреци имаше, ограничения и санкции нямаше.
цитирай
3. kolevn38 - Продължете да мислите.
14.08.2017 16:20
Срещу Русия на законодателно равнище, навярно за десетилетия, се въведоха широкообхватни икономически санкции и ограничения, като всички те в съвкупност се явяват реална и сериозна бариера за развитието на страната, санкции, които не е толкова просто да бъдат отменени (за премахването на търговските ограничения срещу СССР по поправката Джаксън-Ваник на законодателите в САЩ бяха необходими 38 години - тя бе отменена през 2012 г.)
Разпоредбите на новия закон на САЩ имат не само икономически, но и политически характер.
Конфликтът с Европа, за който ръководството на Руската федерация дълго и упорито работи, доведе до педантично (почти на всеки шест месеца) обновление пакета от санкции. Историята с една руска контрабанда в Крим, тази с турбините Siemens, в момента на приемане на закона от Конгреса на САЩ, сближи позициите на европейците и американците.
цитирай
4. kolevn38 - И на изток на Путин нищо не му се получава:
14.08.2017 16:21
Китай е напълно безразличен към нас. Дори съвместният проект за газопровод "Силата на Сибир", Русия изглежда реализира само за своя сметка. Неясната руската позиция води до невъзможност да се споразумеем за нещо съществено с Япония, която също подкрепя санкциите срещу Русия.
И още - ние сме в постоянни открити и скрити конфликти с почти всички свои съседи: войната с Украйна, търканията с Молдова и Грузия, пълното отчуждение на балтийските държави, дори и с Беларус понастоящем не можем да намерим общ език. Добавете към всичко това сложните отношения с по-голямата част от страните в Централна Азия и невъзможността да се контролира нарастващото напрежение, идващо от Афганистан.
Плюс безсмисленото участие в гражданско-религиозна война в Сирия, което е в ущърб на страната ни. Участието в една война, заплашва да ескалира в
конфронтация с целия сунитски свят...
цитирай
5. kolevn38 - Впрочем, и икономическата поли...
14.08.2017 16:25
Впрочем, и икономическата политика от последните 15 години справедливо може да се нарече провал. Когато през 2003-2008 г. , благодарение на високите цени на петрола, в страна имаше безпрецедентна възможност за икономически реформи и формирането на истинска средна класа, нищо не беше направено в дългосрочен план, не беше създадена модерна, конкурентоспособна икономика, нито дори беше развита ефективна енергийна политика, която да отчете шистовата революция в петролната индустрия. Но един след друг получаваме разтегателни тръбопроводи до Европа и неефективни корпоративни гиганти като "Роснефт" и "Газпром".
В резултат на всичко това - Русия на Путин няма нито политика, нито стратегия.
цитирай
6. kolevn38 - Мястото на Русия в света през следващите години е на пътя, на един ред със Северна Корея и Иран.
14.08.2017 16:30
Главното тук е колосална загуба на време и необратимото изоставане. Това вече не е дворното хулиганство на служителите на Лавров на заседанията на Съвета за сигурност на ООН.
На Запад, вече усещат отчетливо сериозните кризисни процеси, което водят до рецесия на модерния капитализъм. Започна преосмислянето на остарели и неработещи западни парадигми в политиката и икономиката. За огромно съжаление, но именно в този момент сме свидетели на формирането на дългосрочна стратегия за изолиране и понижаване на статута на Русия, за изтласкването й от големия съвременния свят. С днешния политически материал ще бъде възпитавано новото поколение на световната политика. Матрицата на съзнанието, които са изложени в момента, след това ще бъде изключително трудно да се преодолее.
Да, в общия безумен хор в нашата страна звучат някои разумни гласове: необходимо е да се реформира икономиката, така че да не зависим изцяло от нефт и газ, не е необходимо да въвеждаме контра-санкции - "напук на майка си, да оставим да ни измръзнат ушите."
Хубави пожелания, но неизпълними при Путин. А тези разумни гласове са малко, те няма да променят нищо.
И никой в Европа няма да ни помогне. Европейците имат към нас свои претенции, те винаги ще бъдат заедно с Америка, каквото и да кажат отделни политически дейци, както и да се упражняват журналистите. За това има много причини, а една от най-важните е, че пазарите на САЩ за Европа са многократно по-важни от руския.
цитирай
7. kolevn38 - Руското ръководство прави всичко точно обратното на това, което трябва.
14.08.2017 16:32
Светът е такъв, какво е. Всяка страна има своите недостатъци. Много хора правят грешки и дори престъпления. Никой не е съвършен. Главното в съвременния свят днес е - по всеки възможен начин да се разбереш с другите и да защитиш собствените си интереси, но в същото време да бъдеш в състояние да живееш в обективната реалност, като отчиташ своите ресурси и възможности. Външната политика е, за да създаде нещо като приятели, не врагове. За да намерите общ език в реалния свят, който ни заобикаля, трябва да фантазираш по-малко, да живееш в съответствие с общите правила, независимо дали това ти харесва в момента. Да се стараеш да участваш в тяхното развитие, въз основа на действителния баланс на силите и възможностите си. В никакъв случай да не попадаш в изолация, да не бъдеш под санкции и всячески да избягваш войната. Руското ръководство прави всичко точно обратното.
цитирай
8. kolevn38 - Какви действия трябва да бъдат предприети днес в интерес на Русия?
14.08.2017 16:34
Първо. Иницииране на международна конференция за обсъждане на международни правни разпоредби за Крим и възможно решение за легитимен референдум.
Второ. Изтегляне на войската "отпускари" от Донбас, затваряне на границата с Украйна, спирането на доставките на оръжие и военно оборудване в зоната на конфликта, спирането на необузданата и престъпна антиукраинска пропаганда, отказ по принцип от подкрепа за всякакви сепаратистките сили и движения, съгласие за влизането на мироопазващите сили на ООН в региона, за да се предотвратят отмъщенията и клането на населението.
На трето място. Да се обяви реален план за прекратяване военно участие на Русия в гражданската война в Сирия, като то веднага да започне да се прилага.
Искам да подчертая, че всичко това не е нужно на американците, а на нас, на страната ни - по морални, човешки и прагматични съображения. Досега нищо от тези неща не е направено, няма и шансовете за подобряване на положението и за излизане от изолацията.
Разбира се, дори и когато бъдат изпълнени тези необходими условия, няма всичко да се промени в един миг, няма да станем изведнъж част от развития свят, както беше до 2014 г.. В твърде дълбока яма беше хвърлена Русия от политиката "Путин- Лавров". Но без тези три стъпки удушването на страната ни ще продължи.
Ясно е, че изпълнението им в днешна Русия или поне сериозното им обсъждане е изключително малко вероятно. Но това ще трябва да се направи рано или късно. По-добре рано.
цитирай
9. kolevn38 - Русия днес няма съюзници и партньори - ние вървим по "пътя, който го няма", удушването продължава
14.08.2017 16:47
Неоспорим факт...
цитирай
10. getmans1 - Обикновен Путлеризъм!
14.08.2017 18:37
Обикновен Путлеризъм!
цитирай
11. apostapostoloff - Казано накратко:
14.08.2017 19:13
спукана и е работата на Русия.
цитирай
12. krumbelosvet - 9+2
17.04.2018 11:13
9 автокомента + 2 на фаши. Значи Путин-Лавров правят изолация. Добре. А Нобелиста (!?!?) Горби беше добър, беше чудесен. Е? М? Кой е прав - омразният или любимият на СМЪРТНИТЕ СИ ВРАГОВЕ? М?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4085933
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031