Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2017 08:18 - КАК ЧЕРВЕНИТЕ ФАНАТИЦИ ОТРЯЗАХА ГЛАВАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ГЕРОЙ ЧАРДАФОН ВЕЛИКИ
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 1186 Коментари: 1 Гласове:
-1

Последна промяна: 25.08.2017 08:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Чардафон като “монументалнен паметник” на съветизираната НРБ BY ИВО ИНДЖЕВ  АВГУСТ 24, 2017

Един сайт, който избягвам да цитирам, ми привлече вниманието с една малко известна, “позабравена” история за това, как по решение на ЦК на БКП е била “отрязана” главата на паметника на Чардафон в Гарбово и е била заменена с глава на “руски освободител”. Другарите не могли да понесат, че някакъв си деец на българското съединение ще има конна статуя като цар и затова възцарили руска глава върху вече готовото произведение на изкуството, сътворено от скулптора Илия Илиев.

image

Тази история не е “откритие” на въпросния жълт сайт, макар наистина да е разказана в публикацията с интересни подробностти за червените фанатици, които сигнализирали за “безобразието” с конната статуя, която вече била готова и поради похарчените за нея над 100 000 лева нямало как просто да я изхвърлят, поради което й “присадили” руска глава. По този начин скандално българската ( в условията на съветизирана България) статуя била русифицирана и така станала приемлива като паметник на руския освободител в Габрово.

Жълтият сайт, които претопля сега “новината”, прави изричната уговорка, че подобно нещо с “монументален паметник” едва ли се е случвало другаде в България по време на “соца”. Макар да знаем например как “народната власт” на практика отряза паметта за стотици български герои, които са си сложили главите във войните от началото на миналия век. Имената им бяха изписани върху войнишкия паметник в София. На мястото на паметника в тяхна чест властта монтира онова грозилище пред НДК в угода на режима и неговата фаворитка др. Живкова.

“Такава е истината за този МОНУМЕНТАЛЕН ПАМЕТНИК ( курсивът мой- бел. ivo.bg) в Габрово. Едва ли такава история се е случвала някъде другаде в България. Само изобретателните габровци могат да измислят такива неща”. http://retro.bg/imalo-edno-vreme/spomeni-ot-sotsa-komunistite-obezglavikha-pametnika-na-chardafon-v-gabrovobr-nbsp_13921.html

Макар и достта свенливо, тази история е загатната отдавна в реплика на в. “Стандрат”, известен напоследък като първата българска медия, която се похвали, че е преминала открито на руска издръжка след години мимикриране като българско издание. https://kafeneto.wordpress.com/2017/05/15/хибридна-новина/

“Паметникът на Чардафон Велики в Габрово има куриозна история. Когато конната му статуя вече е завършена от скулптора Илия Илиев, настава грандиозен скандал. Оказва се, че на кон могат да бъдат представяни само царски особи. За да не стане зян готовата скулптура, габровци набързо сменят главата на Чардафон с глава на руски воин и посвещават паметника на “братушките”. С идването на демокрацията скулптурата си възвръща предишната глава http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=229571

Още по-отдавна обаче същата истина е разкрита в статия на в. “Дневник” от 1 март 1997 г.  http://www.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/1997/03/01/1431001_obezglaven_e_ruskiiat_voin_v_gabrovo/

С други думи, как в Народна република България се режеха глави на скулптури на български герои, за да се угоди на съветския колониализъм, не е чак тайна, но във всички случаи е факт, който на практика е подложен на маргинализиране на неудобната истина у нас чрез забрава и премълчаване- любим метод за промиване на мозъци, използван от московската пета колона.

А никак не е зле да се помни и да се знае, кой наистина се е изявявал като вандал, крещейки в днешно време “дръжте вандалите” колчем някой българин понечи да напише истината за съветската окупация върху фасадата на лъжливите по своето внушение “освободителни” жалони на съветското робство.




Гласувай:
3



1. schumpov - Подобен вандализъм е извършен и с ...
24.01.2018 12:08
Подобен вандализъм е извършен и с паметника на х. Ненчо Палавеев пред читалището в Копривщица, носещо неговото име, построено с негови пари. Бюстът му е свален и на негово място е поставен бюст на терориста комунист Яко Доросиев, разбира се и името на читалището е сменено с това на пияндето Яко Доросиев.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4113230
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5100
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930