Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2017 13:07 - В Русия е прието да унищожаваш собствения си народ в името на ефимерни цели
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 824 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Станислав Белковски: Путин живее в страх, защото разбира, че е в голям ущърб на собствения си елит

Президентът се намира в третия диктаторски етап – старият елит вече не му е нужен, но и той на тях

  image

Станислав Белковски

14SEP2017  

Кадиров може да се превърне в лидер на мюсюлманите в Руската федерация, а те са няколко десетки милиона

В Русия е прието да унищожаваш собствения си народ в името на ефимерни цели, казва в интервю за 
 gordonua.ru известният публицист и анализатор

- Господин Белковски, ще ми разтълкувате ли Вашето твърдение: „Когато Тръмп идва в съзнание, на лявото му рамо седи Майкъл Пенс, а на дясното сенатор Джон Маккейн“?

– Разбира се. Илюзиите на Кремъл, че Тръмп ще бъде „приятел“ на Русия се разсеяха, в момента, в който стана ясно, че Тръмп не може да се противопостави на волята на Републиканската партия. 

– Какво се промени в руската реторика, след това?

– Нищо. Защото Владимир Путин иска да покаже, че е принудил Запада „към любов“.

– Успява ли да ги принуди?

– Не, не му се получава. Но той ще продължи да опитва. Целта на руската намеса в изборите за президент на САЩ беше да бъде създаден хаос.

– Какво ще се случи със Северна Корея?

– Мисля, че трябва да очакваме сериозна война. До преди няколко месеца смятах, че Русия трябва да се договори със САЩ, Южна Корея, Япония, и с мълчаливата подкрепа на Китай, да сменят режима в Северна Корея. Но – тук изва въпросът за цената: преди 10 години това се оценяваше на 200 милиарда долара. Интеграциеята на Северна и Южна Корея се оценява на 1 трилион долара. И Южна Корея не иска това. Може да ви звучи абсурдно, но не иска. Затова, преди да бъде нанесен решаващият удар срещу Северна Кория, което всъщност Тръмп иска да направи, трябва да реши: а какво ще правим, когато бъде свален режима на КНДР?

– Накъде върви Турция?

– Турция върви към ислямизъм, по-точно към личен режим на Реджеп Ердоган. Но не мисля, че това ще бъде бърз процес. Защото на референдмума турското общество беше разделено на половина. Пък и влиянието на Фетхуллах Гюлен е много голямо. Да, Тръмп уволни десетки хиляди негови привърженици от различни държавни служби, но не екстрадира самия Гюлен, който продължава да живее в Пенсилвания. Затова, смятам, че това може да бъде детонаторът на един нов държавен преврат в Турция, който наистина ще свали Ердоган от власт.

– Да поговорим за Русия. 

-Русия, по-точно президентът Путин се намира в третия етап, през който преминава всеки авторитарен лидер. Първият етап е, когато той е „пръв между равни“. Във втория етап обаче, той рязко се „извисява“ над дргите и става недосегаем. Този етап за Путин приключи в края на миналото десетилетие. Сега той вече е в третия етап, когато старият му елит вече не му е нужен. Не са му нужни хора, които понякога забравят, че не може вече да му говорят на „ти“ и му напомнят, че невинаги е бил велик, както и пораженията и униженията, които е преживял. 
И той се доверява само на три категории хора - охраната, готвачите и прислугата. Тук става дума за лична преданост и сега тези хора правят, благодарение на него, голяма кариера, сега е звездният им час. 
Пример: Евгений Пригожин, който отговаряше за храненето на Путин сега е един от най-влиятелните хора на Русия. Охранителите му се издигнаха на високи политически постове и за един от тях дори се говори, че е потенциалният наследник на Путин като президент на Русия. Други трима от личните му бодигардове сега са губернатори на области или заемат високи постове в МВР и ФСС. 

– Интригата ще се откаже ли Путин от властта и кой ще е приемникът му набира скорост? Изобщо ще има ли приемник?

– В момента те са двама: Дмитрий Медведев и Алексей Дюмин. Медведев, защото той е политическият „син“ на Путин. Самата процедура по „връщането“ на властта от Медведев към Птин напомняше библейска сцена: да се изпълни не моята воля, а на отца: аз искам да остана на поста, но доколкото бащата иска отново да стане президент, то нека да се изпълни. 
Вторият възможен приемник е губернаторът на Тулска област Алексей Дюмин, който през 2014 година командваше силите за специални операции в Министерството на отбраната на Русия и пряко отговаряше за анексията на Крим. И това, че анексирането мина безкръвно, от гледна точка на Птин безусловно е голяма заслуга на Дюмин.

– Дюмин наистина ли е много близък на Путин човек?

– Да. Той беше негов бодигард и е сред много близките на Путин хора. Дори веднъж е спасявал живота на Путин.

- Говорим за приемниците, но въпросът е - а дали самият Путин ще се кандидатира за още един президенски мандат?

- С 80% сигурност мога да кажа, че Путин ще се кандидатира и ще бъде избран. И искам да припомня, че датата на предстоящите президентски избори е датата на анексирането на Крим, за да се прираде на това символичен смисъл. Но все пак остават 20% за слуховете, които изтичат от Кремъл, че Путин няма да се кандидатира, а ще издигне „приемник“. Това може да е Медведев, може да е Валентина Матвиенко, плюс охранителите, плюс някой неизвестне, защото Путин винаги е държал скрити карти в ръкава си.
Но дали ще стане така, мисля че никой не знае, дори самият Путин. Освен това е напълно възможно те да се разпространяват нарочно, за да бъде тествана реакцията на обществото-това е присъщо за всяка авторатарна система.

– Какви са шансовете на Навални?

– Неговата цел е да бъде единствен лидер на опозицията и да бъде неин кандидат за президент. Не знам какви са шансовете му, но той наистина иска да стане президент на Русия.

– И мислите, че той наистина има такъв шанс?

– Сега-не. Може би, по нататък, някога.

– Той имперски политик ли е? И за него ли Украйна е част от съветската империя?

– Не. За Навални Украйна не съществува. За него съществува Руската федерация.

– И според него Крим е руски?

– Разбирате, че нито един руски политик, който действително претендира за властта, независимо дали това е Алексей Навални или Михаил Ходорковски, не може да говори за това, че Крим трябва бързо да бъде върнат на Украйна. Как да бъде върнат Крим, когато мнозинството от населението на полуострова и Рсия ще бъдат против? 

– Според Вас, какви са настоящите приоритети на Путин?

– Путин е ангажиран само с межднародната политика. Вътрешната политика него не го интересува, защото той смята, че търпението на руския народ е безгранично и каквото и да направи във вътрешната политика, то ще бъде прието. От гледна точка на Путин, ресурсът на стратегическото търпение на руския народ никога няма да бъде изчерпан.
В голяма степен той съзнателно провокира международно напрежение около Русия, провокира сънкциите, за да може да каже на елита, който е създал и, с който е обграден: "Вие забогатяхте благодарение на мен, живеете прекрасно благодарение на мен, а сега ми върнете дълга-докажете, че сте ми лоялни". 

– Има ли сред кремълския елит недоволство срещу Путин? 

– Да, но то може да сработи като детонатор само теоретично. Първо те не са готови да се откажат от привилегиите си, второ-няма технология. Путин постоянно сменя охраната си, постоянно сменя ръковоството и, но всички помним съдбата на Сталин. Путин се страхува именно от това, защото разбира, че е нанесъл голям ущърб на собствения си елит.

– Възможно ли е, решителни действия на западните страни (ако просто му извият ръцете) да принудят Путин да промени своята политика?

– Не! Путин-не! Когато той умре или се оттегли от властт, тогава нещо може да се поромени, не, не и при него. Той е епилептоиден тип личност, и никога не се съгласява да действа в условията на външен натиск. 

-Може ли да очакваме нова протестна вълна в Русия?

– Разбира се, защото хората разбраха, че са ги излъгали. През 2011 година тогавашният президент, а сега премиер Дмитрий Медведев обеща свободни избори, регистрация на партии и т.н. Но това не се слчи защото на власт се върна Владимир Владимирович Путин и фактически проведе контрареформа. Затова сега активната част от обществото не вярва на Кремъл и е готова да протестира.

– Силен лидер ли е Рамзан Кадиров?

– Да. Той отдавна надрасна статута на регионален политик и вече има влияние на федерално ниво. Но той не претендира за властта в Русия, за него тя е важна само като източник на ресурси, в качеството и на дойна крава.
Той се опитва да намери нови покровители и източници на финансиране, и създаде доста тесни отношения с управляващата династия на Саудитска Арабия и не случайно след посещението на наследника на саудитския трон в Чечня, Кадиров започна да организира демонстрации в подкрепа на мюсюлманския народ рохинджа в Мианмар. Нещо повече, той организира такава демонстрация в Москва. Нищо чудно след няколко години Кадиров да бъде не лидер на Чечня, а лидер на мюсюлманите в РФ, които са няколко десетки милиона.

– Еднозначно предан ли е на Путин или играе собствена игра?

– Кадиров е предан само на себе си. Верен е на Путин дотолкова, доколкото Путин го легитимира като лидер на Чечня.

– Вярно ли е, че конфликтът между „силоваците“ в обкръжението на Путин и Кадиров вече е достигнал точката на кипене?

– Да. Но не е ясно, как може да се излезе от тази ситуация. Защото Путин не позволява на „силоваците“ да ликвидират Кадиров, а те искат точно това.

– Неотдавна казахте, че Чечня, Ингушетия и Дагестан ще излязат от Русия?

– Така мисля, но това няма да стане утре.

– Какво ще означава това, ще започне разпад на Русия ли?

– Не. За Русия много по-важен е Татарстан. А Северен Кавказ е нужен на Москва, за да държи Закавказието. Сега, когато то вече не е в РФ, Чечня, Ингушетия и Дагестан России вече обективно не са нужни на Русия.

– Но в първата и втората Чеченски войни загинаха над 150 хиляди души от двете страни…

– В Русия е прието да унищожаваш собствения си народ заради постигането на някакви ефимерни цели.
Фактор
Гласувай:
4Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 2922575
Постинги: 2493
Коментари: 5322
Гласове: 3739
Календар
«  Октомври, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31