Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2017 17:03 - Ирина Бокова успешно фалира ЮНЕСКО
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 1175 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  В лично писмо Бокова признава за фалита на ЮНЕСКО, иска да харчи парите за следващата година

Заедно със съпруга си Калин Митрев, ще оставят лоша следа за България в световните организации

  image image image image image image   image image image image 15SEP2017  

В лично писмо до  Майкъл Уорбс, председател на изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, Ирина Бокова признава провала си като шеф на международната културна организация.  Заради тежки финансови проблеми и натрупани дългове ЮНЕСКО няма необходимия  капацитет да изпълнява програмните си ангажименти, казва директно българката. Писмото е изпратено в края на август, но в администрацията на ЮНЕСКО, за него се говори тайно като за строго секретен документ. Поверителните мерки за тази информация са съвсем разбираеми, защото тя потвърждава тлеещите от месеци съмнения, че световната културна организация на ООН е докарана 

до фалит, заради лошо и некадърно управление

Българските представители в ЮНЕСКО панически отказват да разговарят с родни медии за скандалната тема, но колегите им от Великобритания съвсем не смятат, че истината трябва да бъде потулвана. Faktor.bg разполага с копие от въпросното писмо (виж в галерия, б.р.), което осветява работата на генералния директор.

В него Ирина Бокова обяснява, че финансовата криза е породена от необичайното забавяне на плащанията на задължителните вноски от отделни страни-членки. Ако те не постъпят до края на тази година, това ще доведе до сериозни бъдещи проблеми. Текущите плащания до края на август са в размер на повече от 75 млн. долара, но ще трябва да бъдат набавени от средствата, предвидени за октомври. Това на практика ще доведе до липсата на финансов ресурс за следващите месеци, обяснява Бокова. Тя очертава и по-тежък сценарий от настоящия -  ЮНЕСКО  да изпадне в състояние на трайна неплатежоспособност за следващия двугодишен период - 2018-2019, защото организацията може да се окаже със 117 млн. долара по-малко приходи.

В писмото шефът на организацията говори и за предприетите от нея мерки - замразяване на 15 млн. долара от бюджета на организацията. Бокова обмисля да предприеме и втора стъпка, като замрази още 5 млн. долара от бюджета, но счита, че тези 20 млн. долара са оптималният финансов ресурс, който може да бъде блокиран до края на годината, без това да застрашава сериозно програмата и функциите на организацията.

В същото време предупреждава, че замразяването на тези 20 млн. долара няма как да не се отразят сериозно върху определени дейности и ангажиментите на ЮНЕСКО, а организацията трудно ще запази своята активност по отношение на глобалните приоритети, но проблем ще има и с провеждането на работни срещи, както и за ръководните органи. Бокова  акцентира, че непредвидените разходи възлизат на 600 000 долара, което може да доведе до ограничаване на извършваните услуги, преди всичко свързани с документирането, превеждането и интерпретирането на конкретна информация. Ако тази неблагоприятна тенденция се запази и през следващия период от две години, Бокова твърди, че ще бъде принудена да изработи извънреден план, който да влезе в сила от януари 2018 година. 

Като временен изход от кризата настоящият шеф на ЮНЕСКО настоява да бъде оторизирана да има достъп до бюджета и предвидения в него план за разходи за програмния период 2018-2019 година. Освен това ще настоява да бъде разпоредено плащанията на задължителните вноски за 2018 година да бъдат направени авансово до края на ноември 2017 или поне до януари 2018. 

В писмото Ирина Бокова на няколко пъти изразява големи надежди, че страните членки ще направят доброволно плащанията към организацията, което ще развърже ръцете й за действия, които ще я извадят от финансовите затруднения. Тя обаче не дава никакви обяснения, защо се е стигнало до тази нелепа ситуация. Няма  и грам самокритичност за личната й отговорност като мениджър.

Скандалните признания на Бокова бяха известни още преди няколко месеца. Основната причина за финансовият колапс е отказът на четири от големите членки – Япония, Бразилия, Англия и Китай, да платят членския си внос за 2017 г. За сега има вероятност само Китай да изпълни финансовите си ангажименти, но след като те се бавят с плащанията, това провокира и други членове на организацията да заемат изчаквателна позиция. Причината, за да се стигне до тази катастрофална ситуация е 

слабото управление на ЮНЕСКО, 

особено през втория мандат на Ирина Бокова.

Великобритания е категорична в позицията си - нейните представители предупреждаваха още преди година, че ще наложат финансово вето на ЮНЕСКО, заради неефективно и безконтролно изразходване на бюджета й и поддържане на политики, конфронтиращи страните. Червената лампичка беше публикуваният миналата година крайно негативен британски доклад за организацията.

Най-проблемна е ситуацията с Япония. Скандалите тук са в две посоки: Първо, заиграването на Ирина Бокова с Китай създаде напрежение в отношението към Острова на изгряващото слънце. Освен това толерирани от Бокова експерти забъркаха и втори конфликт -  между Южна Корея и Япония. Корейците настояват в регистъра на програмата „Световната памет“ да бъдат включени жените корейки, които по време на Втората световна война са ползвани за развлечение от войници на японската армия. В началото на юли външният министър на Япония отново коментира тази тема, но тя се превърна в главната причина да бъде спряна издръжката на ЮНЕСКО.

Бразилия също не плаща, защото обяснява, че има проблеми с националния си бюджет.

Скандалното лобиране на Бокова и определени кръгове от ЮНЕСКО за Палестина отблъснаха Израел от ангажиментите им към организацията. В началото на юли израелският премиер Бенямин Нетаняху изригна, след като Стария град на Хеброн с неговия древен храм, почитан от мюсюлмани и евреи, бе обявен за „свято място в палестинското наследство“. Заради тази тема  субсидията, която Израел дава на ЮНЕСКО, се е свила 

от 11 млн. долара едва на 1.7 милиона

Проблемът с блокираното финансиране е недоверието към настоящия генерален директор на ЮНЕСКО, категорични са служители на организацията, пожелали анонимност. Преди два месеца категорична позиция по скандалната тема обявиха и двата синдиката в културната организация. На 29 юни синдикалистите от International Staff Association of UNESCO (ISAU)  са изпратили писмо до всички страни членки, с което ги информират за кризисната ситуация.  ISAU  посочват и спешни мерки за драстично свиване на разходите на ЮНЕСКО  на 50 млн. долара от юли до декември 2017 година. 

В свое писмо до всички членки на ЮНЕСКО, другата синдикална организация предупреждават пък за нередности при назначенията, правилата и условията на работа в организацията. Алармират и за 

липсата на перспектива за кариерно развитие

на служителите и системно набиране на външни кандидати в продължение на години. Оказва се, че повече от половината от служителите са на временни трудови договори, липсва  бюджет за обучение,  занижени са критериите по отношение на условията на работа и др.

Преди няколко месеца експерти от ЮНЕСКО изпратиха остро писмо и до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, в което предупреждавали за лошото управление на Ирина Бокова и рисковете пред организацията. Шефът на световната организация обаче не реагирал, защото бил поставен в капан -  деликатна ситуация – да бъде обвинен, че разчиства сметки с Бокова, която също беше претендент за неговия пост, коментират експерти от ООН.

В момента в ЮНЕСКО има единствено средства за безкрайните и безпричинни командировки на Ирина Бокова, за да може 

да каже довиждане на всички диктатори по света,

с които общуваше, иронично коментират служители от централата в Париж. Днес те са изправени за първи път в историята на организацията да стоят без да вършат нищо, нямат мотивация за работа, а вече вървят и слухове, че след септември може да няма дори и заплати.

Бокова ще се раздели с този пост, след пълен провал и лоша репутация, а ЮНЕСКО ще остане с милиони дългове и неясно бъдеще. На фона на днешната плачевна ситуация в организацията направо комично и абсурдно изглеждат амбициите на българката и на нейните пропагандисти да се пребори миналата есен с помощта на Кремъл за шефския пост на ООН. Тогава хората, които казваха истините за управленския потенциал на Ирина Бокова, бяха набеждавани за клеветници инационални предатели, но днес номенклатурният кадър на БКП/БСП сама признава тежката финансова ситуация на организацията, която и бе поверена да управлява.

За ЮНЕСКО Бокова е вече пътник

На 9 октомври започва процедурата за избор на нов генерален директор, а след 15 ноември ще трябва да напусне парижкия си кабинет. Сега амбициите й са насочени към избор на удобен наследник. Фаворити са й кандидатите от Китай и Египет, но е готова да подаде ръка дори и на французойка - протеже на Оланд, казват колегите й. Целта е да си осигури свой човек за приемник, който да потуши скандалите около управлението й.

Въпреки комунистическата закалка, за Ирина Бокова и съпругът й Калин Митрев септември съвсем няма да бъде май. Българският представител в Световната банка за възстановяване и развитие се разследва и за участие в "Азербайджанската пералня", въртяла 2,9 милиарда долара. Ще се проверява и за конфликт на интереси и злоупотреба с власт и заради поста на съпругата му. За света обаче тези две лице, номинирани за важните позиции от нашата държавата, ще оставят лоша следа за България. Но на кого му пука от това?
Фактор




Гласувай:
5



1. kolevn38 - Където и да се появят червените свинчуги неминуемо се появяват само гешефти, фалити и провали.
15.09.2017 17:05
Факт!
цитирай
2. apostapostoloff - Какво може човек да очаква от
15.09.2017 20:24
червени мръсници?! Низост, измами, некадърност, кражби, простащина...
цитирай
3. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга!
20.09.2017 06:48
Червените винаги са били и винаги ще си останат некадърни и клептомани. Те са болестта на човечеството.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4086574
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031