Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2017 19:31 - 100 години независими от Русия финландците са горди, богати и свободни
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 1157 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Сегашното благополучие на страната е заплатено с жертви и много и постоянна работа, а агресорът тъне в мизерия   image

Симо Хаюка и непобедимите финландски снайперисти

06DEC2017  

Даниел Александров

През цялата изминала 2017 г. Финландия празнува 100 години от независимостта си. Кулминацията на тържествата е днес, 6 декември - денят, когато през 1917 година парламентът е обявил независимостта на страната.
Пайви Блинникка - посланик на Финландия в България: "През изминалите 100 години Финландия е направила огромен скок от аграрно общество към проспериращо, високо-демократично. В началото, Финландия се е борела за националната си идентичност, била е замесена в три войни. Сегашното благополучие не е дошло без жертви, а с много и постоянна работа. Да познаваш миналото си, означава да си окуражен да развиваш бъдещето си".
По случай юбилея на Финландия, нека се върнем назад във времето и да разкажем срещу кого се е борила и кои са истински важните неща за този народ, които е хубаво и ние да знаем. 

Неоспоримите факти?

На 23 август 1939 г. съветска Русия и нацистка Германия подписват приятелски договор, назован на името на външните министри на двете държави – Пакт Рибентроп – Молотов.
В таен протокол към договора те си разпределят сферите на влияние в Източна Европа. Съгласно документа нацистка Германия нахлува в Полша на 1 септември от запад, последвана на 17 септември от съветска Русия.  Поставено е началото на Втората световна война. 
С осигурен тил Хитлер удря на Запад и последователно превзема Белгия, Холандия и Франция, докато СССР анексира балтийските страни и Бесарабия (днешна Молдова). 
След анексирането на Литва, Латвия и Естония

 руските болшевики посягат и на Финландия

 Страната  е под руско управление до 1917 г., васална на Руската империя. Финландия не е пощадена от типичните за цялата империя кризи, като например масовия глад през 1866 – 1868, при който загиват около 15% от населението.   Неслучайно има и толкова финландци, загинали при Руско-турската война 1877-1878 г., която довежда до освобождението на България. Те също са били използвани като пушечно месо за завоевателните цели на империята. За разлика от повечето поробени от Русия народи, Финландия запазва известна автономия, но след 1906 г. започва отново да я губи, заради политиката на руското правителство, което се опитва да  реставрира имперската власт. 
През 1917 г. Руската империя е в разпад. Русия губи позорно Първата световна война, след като през 1914 г. напада Германия. На 3 март 1918 г. Русия ще капитулира пред България и нейните съюзници – Германия, Австро-Унгария и Турция и ще подпише най-унизителния мирен договор в историята си – Брест-Литовския, с който от лапите на паразитната империя са 

откъснати над 1 милион квадратни километра

Над 2 милиона жертви, разруха и глад предизвиква гражданската война в Русия. Скоро на власт идва и най-тъмната и свирепа прослойка от населението - болшевиките.
Възползвайки се от разпада на империята, Финландия обявява своята независимост на 6 декември 1917 г. Руските болшевики организират гражданска война, внедрявайки агенти във Финландия и образувайки крайно лявата Червена гвардия. Финландското правителство бързо се справя с местните предатели и техните господари в Кремъл, като през 1920 г. с Договорът от Тарту  е установена съветско - финландската граница.
Възползвайки се от договора си с Хитлер, успешното разделяне на Полша и анексирането на балтийските държави, през октомври 1939 г. СССР отправя неизпълнимо ултимативно искане към Финландия. На 28 ноември 1939 г. руските болшевики анулират договора за ненападение и атакуват на 30 ноември границите на Финландия.
Едномилионна армия от пушечно месо, съставена от покорни крепостни, нахлува на финландска земя. СССР хвърля 998 000 войници, 6540 танка и над 3800 самолета, които започват безжалостни и безогледни бомбардировки над градове и села.
Срещу тях храбрият и достоен финландски народ противопоставя 340 000 войници, повечето от които запасняци и доброволци, 34 танка и 112 самолета.

Резултатът е катастрофален за Червената армия

 В суровите условия на лютата зима тя среща невероятен отпор. Ръководени от блестящият тактик ген. Манерхайм, финландците максимално добре използват предимствата на терена и добрата зимна екипировка. Малоумното командване на Червената армия изобщо не е помислило за логистика и подходящо екипиране. В резултат близо 1/3 от личния състав, нахлул на територията на Финландия загива. Над 314 000 жертви (126 000 загинали, 188 000 ранени, 5 500 пленени). Унищожени са 3543 руски танка и са свалени 515 самолета.
Заради агресията на Съветска Русия срещу Финландия е свикано събрание в Обществото на народите (днес ООН). Руският външен министър Вячеслав Молотов прави чудовищно изказване. От трибуната на Събранието той твърди, че руските самолети хвърляли кошници с храни за гладуващото финландско население. Заради агресията си СССР е изключен от Обществото на народите, а неговото изказване веднага става известно на целия финландски народ. Така едно от основните оръжия срещу агресора "коктейл Молотов" е кръстено на руския външен министър.
Голямо поражение на живата сила на врага със силен деморализиращ ефект оказват и прословутите финландски снайперисти, най-известен от които е легендарният Симо Хаюка. Този безстрашен финландец е най-обикновен фермер и ловец. Долините на река Кола се превръщат в неговото ловно поле за агресори. Много скоро сред руснаците той ще стане известен като 

"Бялата смърт"

Мерникът му е безпощаден  - 542 потвърдени точни изстрела на неговата сметка. Особеното при Хаюка е, че той не е ползвал оптически прибори, разчитал е единствено на финландската  винтовката М-28 
Междувременно под натиска на едномилионната войска малката финландска армия дава свидни жертви и почва да се топи - близо 30 000 загинали и 43 000 ранени. Правителството до последно разчита на помощ от Великобритания. Но уплашени от съюзника на СССР - Хитлер, Норвегия и Швеция се страхуват през тяхна територия да премине военен контингент и по този начин да нарушат своя неутралитет.
Въпреки това, малко по-късно, Хитлер напада и Норвегия, за което лично е поздравен от Сталин. Той ще поздрави Хитлер и за превземането на Париж, а за рождения ден на Сталин, Хитлер ще му подари луксозен Мрецедес. Дружба, скрепена с кръвта на хиляди поляци, финландци, литовци, латвийци и естонци…
На 6 март 1940 г. финландското правителство изпраща делегация в Москва да преговаря за мир. На 12 март то обявява, че приема условията на мирния договор. Финландия е принудена да отстъпи части от общините Сала и Кунсамо, целия Карелски провлак, а също и финландската част на полуостров Рибачий.

Какъв е ефектът днес?

В тези окупирани от руснаците финландски земи цари типичната свинщина, характерна за много от провинциите на Руската империя. За 76 години експлоатация агресорът е оставил видими следи от присъствието си, в което всеки може да се убеди, ако се разходи сам или с помощта на Google street view.
 Само на километри от руската граница е разположено китното и подредено финландското селище Ивало. Там живеят финландци с 10 пъти по-големи пенсии и заплати от агресорите - окупатори. Живеят горди, независими, богати и свободни! 
ФАКТОР
 




Гласувай:
5



1. planinitenabulgaria - Застрляните от боеца /той не стреля със снайперова пушка!/ руски агресори са 705.
07.12.2017 03:58
Те щяли са да бъдат много повече ако срещу него не са били изпратени десетки снайперисти, част от които той застрелва, но един го ранява тежко в долната челюст. Той наскоро почина.
Командването на съветската армия във Финландия се е осъществявало то конния специалист Будьони, довереник на Сталин.
На този край на СССР са анексирани чужди територии, напр. "клинът" преди Петроград, изместил границата до гр. Виборг, на другия край са анексирани Курилите, а пред това и остров Сахалин, които винаги са били на Япония. Ивнересно ще е да напрпавите сравнение с тези острови и островите, останали към Япония. На тази руска агресия никой не дава отпор, та продължава, последното й завоедание са ДНР, ЛНР и Крим, които отново държат на нокти света. И какво като завладеят нези земи, освен разруха, беднотия и глад, дали могат да внедрят там маркспутинците нещо хубаво? Освен да набучат в мирна закана ракети срещу тези, които са вменени като врагова на Голямата страна, където живеят най-щастливите хора на света.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4085769
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031