Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2017 12:55 - Корупцията е най-ефективният инструмент в хибридната война на Кремъл
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 553 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Русия на Путин не е разказ на Кафка, а власт на крадците и корупционерите   image

Аркадий Бабченко

13DEC2017   Аркадий Бабченко, podrivateli.info 

Светът се променя. Боя се, че този световен ред, който беше установен след 1945 година, приближава своя край. Боя се, че навлизаме в епоха на нови глобални промени, когато този световен ред ще бъде прекроен.
И един от инструментите за това прекрояване е хибридната война.
Не може да се каже, че хибридните войни са съвременно изобретение. Такъв тип война практикуваше още СССР в Афганистан, когато редом с редовната армия използваше и други формирования. Така че това не е новост.
Но не може да не признаем, че Русия, безусловно, издигна хибридните войни на ново ниво. И постигна впечатляващи успехи на това поприще. 
Хибридната война не са просто различните силови операции, които виждаме в Сирия и Украйна. Това е и използването на пропагандата, информационните технологии, пари, метежници, национални общности, намеса в избори, 

агенти на влияние и корупция

Да, и корупция. При това корупцията е най-ефективният инструмент в тази война.
Износът на корупционно влияние, ерозия на обществото именно чрез оръжието на корупцията е един от основните компоненти на този тип война.
Четвърт век след разпада на Съветския съюз, Русия отново пое имперския курс и отново се превръща в ксенофобска, агресивна, империалистическа държава. Само че този път тя използва не танкови дивизии за постигане на целите си, а пълзящо влияние.
Износът на корупционери с пари е един от най-важните компоненти на това влияние. 
Пристигайки в страните от "първия свят" те донасят със себе си не само парите си, но и своя мироглед. Влияят и на бизнес практиките, и на политиката в обществата, които ги приемат. И, което е още по-лошо - развращават ги.
Опитът да се затворят очите за произхода на тези пари, получени предимно по престъпен начин, е първата стъпка към това разложение. Ако крадецът и престъпникът се превръщат в също толкова уважаван човек, колкото и човекът постигнал всичко с честен труд, то автоматично възниква въпросът - защо да се трудиш  и да спазваш законите, като кражбата и корупцията са много по-бърз път до успеха? Ако обществото не прави разлика между крадеца и честния човек, защо тогава да бъдеш честен? 
За съжаление, западните демокрации и до сега не разбират с какво са се сблъскали. Какви предизвикателства се изправят пред тя. Какво представлява путинова Русия на 21 век. И продължават да се опитват и се опитват 

да играят играта по правилата с измамник,

 който не просто не спазва правилата, той априрори е смятал да ги наруши, възползвайки се от честността и порядъчността на противника си.
Именно затова съобщенията за десетки хиляди фалшиви проруски профили в социалните мрежи, опитващи се да повлият на изборите, се превръщат в такъв шок. Затова такъв шок са разобличенията на фалшивите новини, че в Германия бежанците изнасилват руски девойки, и че така се опитват да тласнат ситуацията към ксенофобия. Именно затова такъв шок стават разследванията, че крайно десните партии в редица страни се хранят с руски пари.  Именно затова шок са новините, за опита за преврат в Черна гора. Шок са и новините, че популярни профили в туитър са насрочвали протести на крайно десни и мигранти на едно и също място и по едно и също време, са на руски тролове.
Свободата на словото в авторитарните общества се превръща в инструмент на пропагандата. Влияние не на обществото върху властта, а на властта върху обществото. Поробването му. И, което е много по-страшно - неговото развращаване.
Скоро в Берлин се проведе странна акция на комунистите - по Фридрихщрасе преминаха на платформи съветски танкове и крайцерът "Аврора" с лозунги 

"По-добре революция отколкото война"

 Каква революция в Германия? Защо и е нужна революция на Германия? И какво общо имат руските танкове и крайцерът "Аврора", станал символ на един от най-страшните държавни преврати, довели до смъртта на милиони хора? 
И кой плаща за това съвсем не евтино шествие? Да, първият път такава акция изглежда нелепо. Вторият път - смешно. Но ако дълбаеш година след година в една точка, повярвйте ми, такава тактика носи резултати.
Демокрацията е признак на зрялото свободно общество. Признак на авторитарното незряло общество е инфантилизмът. Неспособността да построиш логически връзки и да разбереш, че определени действия водят до определени резултати. 
Опитите да играеш на демокрация с авторитарни режими в инфантилни общества, искащи прости решения на сложни проблеми, веднъж вече доведоха Европа на ръба на катастрофата. Говоря за хитлеризма. Опитите да се говори с такива режими на езика на демокрацията не е постижение, а слабост. Подобни режими не разбират този език. С тях трябва да се разговаря на езика, който разбират точно те. Веднага да получават един удар през ръцете. Незабавно. Да срещат твърд отпор. Да не им се позволява да пуснат корени.
Да се дава свобода на самоизразяването на людоеди е опасно. За съжаление, Западът и до сега не разбира напълно тази опасност. Все още по инерция се опитва да възприема Русия като макар и крива, но все пак правова държава. Това отдавна не е така.
Русия отдавна е проумяла циничната истина: да се играе не по правилата е изгодно. Особено, ако ти го позволят. Ако не можеш честно да спечелиш Олимпиадата, значи трябва да организираш спецоперация с допинг. И майорът от ФСС се промъква в хранилището на епруветките с урина и сменя пробите с мелдонии с "чисти". Това не е разказ на Кафка. Това е реалност, която доведе до скандала с руските спортисти и е част от същото пълзящо влияние, какъвто е и износът на корупция.
Сега в Русия, и не само в Русия, из цялото постсъветско пространство е възприет термина "клептокрация": 

власт на крадците и корупционерите

 Това е много точен термин. Клептокрацията е възможна именно благодарение на инфантилизма, за който писах по-горе. На тази безотговорност на населението към територията, на която живее. Към бъдещите поколения, които ще оставят след себе си.
Но което е още по-лошо - именно износът на тази корупционна ерозия е най-важният инструмент на пълзящото влияние. 
Какви пари пускате в страната си? Как и за кого ще работят те? Как ще влияят върху обществото ви? Как ще го разлагат? Как и какви демонстрации, партии, сили, корупционни схеми, фалшиви ботферми и механизми на влияние ще бъдат платени с тях? И, главно, повтарям - как ще продължат да разлагат обществото? Защото ако дълго дълбаеш в една точка, това неизбежно ще доведе до резултат.
А такива режими умеят да дълбаят в една точка.
Струва ми се много важно да се задават тези въпроси. Много важно е да се разбере, че 

корупционната ерозия е проявление на хибридната война

Но, очевидно, първата стъпка към успешна стратегия за противопоставяне е осъзнаването, че Западът се намира под въздействието на, по същество, атака с корупция, че неговите открити бизнес канали се използват за тъмните политически цели на путиновия режим. 
През февруари 2013 година началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия  Валерий Герасимов публикува статията "Ценността на науката е в предвиждането". В нея той разсъждава за така наречената "теория на хаоса", същността, на която се свежда до това, че военните действия са едва заключителната фаза от новата хибридна война. А основната и част е - дестабилизация. Създаване на хаос в държавата и обществото на противника.
Трябва да се разбере, че корупционната ерозия, както и кибератаките или опитите за влияние върху политиката на други страни страни чрез фалшиви акаунти в социалните мрежи - е същата тази доктрина на Герасимов. Същата тази теория на хаоса в действие. Същата тази хибридна война.
И тя вече е тук.
Фактор
 



Гласувай:
2



1. krumbelosvet - .
21.08.2018 09:13
.
Л У Н - Л. умора няма, казва народът за хора като автора.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4122931
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5107
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930