Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2018 13:02 - РАЗПАДАНЕТО НА ИМПЕРИЯТА
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 1027 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Под това заглавие Рустем Фаляхов и Артьом Коротаев на страницата на „Газета.ру” прогнозират, че руският проект наречен Евразийски съюз неотклонно „върви по пътя на СССР”. С други думи – върви към разпад и провал. Прогнозата им е дори още по-отчайваща: Евразийският икономически съюз с голяма мъка ще преживее 2018 година.

Двамата анализатори педантично описват вътрешните противоречия и срива на доверието на гражданите в „евразийството”. Главната причина е, че Русия не отчита интересите на своите „съюзници”. Това води останалите членове на Евразийската общност до смели решения. Казахстан преминава от кирилица на латиница, защото иска да съкрати пътя на своето общуване със Запада. Беларус отваря границата си за импорт на стоки от Запад. Армения подписва договор за партньорство с ЕС. Изводът е един: Евразийският съюз няма общи ценности, които да обединяват неговите членове. Затова и постепенно пропада.

Според властите в Минск за 10 години от съществуването си Евразийския съюз не е успял да създаде „общ пазар” на стоки и услуги. Алексей Кудрин – ръководител на Центъра за стратегически разработки в Москва, посочва причината: „Има принципни неща, които ние сме длъжни да направим и ако не ги направим, тогава посто трябва да се разделим”. Според него Русия еднолично приема решения – израз на „национален егоизъм”.

Само през ноември и декември на казахско-руската граница са задържани 120 тона подлежащи на санкции круши и ябълки. Това е продукция от западни държави, която е трябвало да премине като киргизска или китайска. Според казахския икономист Магбат Спанов на руснаците винаги им е нужен враг, за да се сплотяват срещу него. Но тъй като те в момента с външните „врагове” не успяват да се справят, вече започват да търсят врагове сред съюзниците си. Държавният глава на Беларус Лукашенко също смята, че страната му не е длъжна да се придържа към руското ембарго на стоки от Европа.

Без скандали, с тиха стъпка, се подготвя за раздяла с Русия елитът на Казахстан. Така се възприема подписаният от президента Нурсултан Назарбаев указ ”За превод на азбуката на казахски език от кирилица на латинска графика”. Преминаването на латиница трябва да се случи до 2025 година. По този начин Казахстан дава ясно да се разбере с кои народи в бъдеще би желал повече да си общува. И макар Назарбаев да е баща на идеята за създаването на Евразийския съюз, то сам той в момента повече се оглежда за сътрудничество с ЕС и Китай. 
Рублата, която по замисъла на Москва трябваше да стане „световна валута” се ползва само в двустранните разплащиния с Русия в рамките на Евразийския съюз. С изключение на Русия всички останали държави в този съюз се разплащат помежду си в американски долари. 
Започва и процес на смяна на елитите. Старите, свързани с общата им работа в ЦК на КПСС, с партийните конгреси, си отиват. Идват нови лица, които се интересуват само от парите. Други „общи ценности” те нямат. Затова и често може да се чуе, че „общи ценности” с Русия държавите от Евразийския съюз нямат. Ако Русия е в състояние да дава пари, то Евразийския съюз може би ще продължи да крета още известно време. Но както е добре известно, в Русия парите вече са кът. И това вещае лоши дни за Путиновия проект наречен Евразийски съюз. В Кремъл са наясно със ситуацията и затова се опитват да компенсират своя евразийски провал чрез опит за намеса във вътрешните работи на държави като България, Сърбия, Р Македония, Молдова и др.Гледат на тях като на свои "сателити" откъдето чрез корупционни проекти могат да източат още някой и друг милиард за скапаната вече руска икономика. Добрата новина е, че дори на македонците им светна за тая руска наглост.
Александър Йорданов
image




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4117095
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5101
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930