Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2018 11:47 - Ген. Омелченко: Патологичната ненавист на Путин към Лех Качински взриви самолета му преди да кацне
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 991 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Спецгрупи на руското ФСС и ГРУ са изпълнили операцията по ликвидирането на полската делегация   image

Генерал-лейтенант Григорий Омелченко

22JAN2018  

Имало е официално искане за привличането на бившия премиер Доналд Туск към отговорност за „дипломатическо предателство“ и нанасяне на вреда на интересите на държавата

Всички посветени в кървавия план или неволни свидетели са прочистени, казва украинският генерал, провел свое независимо разследване

Интервю на Димитрий Гордон, gordonua.com

Генерал-лейтенант Григорий Омелченко е кандидат на юридическите науки, герой на Украйна. Бивш началник на отдела на военното контраразузнаване на Украйна, депутат от украинския парламент и член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа от 2006-го до 2010 год. Повече от 7 години той води независимо разследване на катастрофата на Ту-154М край Смоленск, в която загина цялото политическо ръководство на Полша, включително и президентът Лех Качински. 

Разследването му се базира на информация, получена от открити източници - руски и западни медии, интернет, на изводите от докладите на държавната комисия на Русия и Полша, създадени да установят причините за авиокатастрофата. Той се е срещал и с експерти от военната и гражданската авиация, събира голям обем конфиденциална информация.

Макар че през 2012 година издава в книга резултатите от разследването си, той не разкрива цялата информация и едва след смяната на властта в Полша предава на Варшава данните, с които разполаг.

- Ген. Омелченко наскоро Полша се обърна към ООН и Международния наказателен съд с искането те да повлияят на Русия, за да предаде отломките на разбития самолет. Мислите ли, че въвличането на международни институции от толкова висок ранг ще помогне да бъде изпълнено това искане?

- Русия прекрасно разбира, че следите на престъплението не е възможно да бъдат напълно унищожени и затова няма намерение да върне на поляците отломките на самолета. А те се съхраняват под открито небе и през тези 7 години снегът, дъждът, студът и жегата методично ги разрушават. 
Полша вече изпрати протестна нота до руското правителство по този въпрос. Не помогна. Но това вече не е и толкова важно. Международните експерти и военни специалисти доказаха, че самолетът е бил взривен преди кацането.

- Вие твърдите, че Путин не е искал това посещение в Катин на полската делегация. Защо? 

- Веднага след катастрофата научих, макар че нямах достатъчно доказателства, че по заповед на Путин, който тогава беше министър-председател, е била разработена многоетапна операция с цел да бъде провалено посещението на Лех Качински в Катин.

Причината? Тук се преплитат история, идеология и просто патологичната ненавист на Путин към Качински, който беше най-принципният критик на политиката на Кремъл от всички лидери на ЕС. Особено след войната в Грузия. Полският президент остро и категорично нарече Русия „държава-агресор“, а Путин – „заплаха за света“.

Путин не можа да прости на Качински това посещение в Грузия, което той направи заедно с президентите на Украйна, Латвия, Литва, Естония и дори се появи на митинг в Тбилиси. По същество, тази визита осуети пълната окупация на Грузия от руските войски и предотврати ареста на президента Михаил Саакашвили, когото Путин лично заплашваше. Освен това Качински избра курс на тясно сътрудничество със САЩ и ЕС, и взе решение за разполагането на американската ПРО в Полша.

Искам да напомня един исторически факт, който е в контекста на всички случило се по-късно. През  април 1943 година край село Катин в Смоленска област са извършени разкопки на общите гробове на разстреляните от съветското НКВД пленени полски офицери, а полска делегация пристига с транспортен самолет и каца на летището в Смоленск. На мястото на масовото убийство полски политици, представители на Червения кръст, свещеници извършват молебен, направени са снимки, взети са някои от вещите на разстреляните офицери.

Качински решава да повтори този маршрут 70 години по-късно. Той е имал намерение да заяви в Катин, че разстрелът на военно пленници е геноцид и да поиска от Русия, като правоприемник на СССР да поиска прошка от полския народ, както и юридически да оневини невинно разстреляните. За това Качински директно е предупредил Путин през септември 2009 година в присъствието на няколко от европейските лидери.

Това предизвикало неистов бяс и ненавист у Путин. Да допусне повторно унижение и то на „исконно руска земя“ – никога. И Русия отказва на поляците посещението в Катин да се извърши  според тяхното желание. От полското президентство заявяват, че ако не им бъде разрешено да повторят следвоенния маршрут ще се случи международен скандал. И Кремъл е принуден да отстъпи и да се съгласи, но дава разрешение за излитане по-малко от денонощие преди датата на посещението. Днес вече е известно, че самолетът е бил предварително обречен на гибел.

- През 2012 година излезе Вашата книга „Самолет за президента“. Всичко ли казвате в нея за разследването?  

-Тогава не публикувах всичко. Бях принуден да го направя, защото тогавашният премиер Доналд Туск напълно беше „легнал“ на Путин и предаде монопола върху разследването на Русия, а тя веднага хвърли цялата вина за катастрофата на полския екипаж и лошото време. Тогава се страхувах, че ако преждевременно публикувам някои доказателства, те ще бъдат унищожени.

Едва когато властта в Полша се смени и беше създадена нова следствена група към Генералната прокуратура, аз изпратих всички събрани материали и реших да публикувам това, до което съм достигнал в разследването си.

Преди това беше невъзможно да се води обективно разследване. То се намираше под контрола на руските спецслужби чрез тяхната тотална агентура в Полша.

Ще ви дам пример: През лятото на 2010 година в една от западноевропейските страни служители на военното разузнаване на Полша получават от американското разузнаване снимки от спътник, на която се вижда момента на взривяването на самолета. Ръководителят на Службата за сигурност на Полша Кшиштоф Бондарик писмено съобщава на Туск за получените снимки, но той заповядва на екипа да „приберат снимките“ и да не се занимават с американците. 

Още един пример: през същата година в посолството на Полша в Москва се появява офицер от руските спецслужби, който иска политическо убежище за себе си и семейството си в замяна на информация как е била планирана, разработена и проведена операцията по унищожаването на президентския самолет.

Полските „дипломати-разузнавачи“ в посолството веднага докладват за това във Варшава, а ръководството на разузнаването – на Туск. Той обаче заповядва на руския офицер да бъде отказано, а всички материали и сведения за него да бъдат изпратени във Федералната служба за сигурност на Русия.

Тази информация е документално потвърдена на 11 май 2016 година на закрито заседание на полския парламент от министъра на вътрешните работи и координатор на спецслужбите Мариуш Камински. 

Гражданският прокурор Марик Пасиенка, назначен от генералния прокурор да осъществява надзор на разследването на катастрофата на президентския самолет се обръща директно към американското посолство в Полша и иска да бъдат проверени няколко версии за причината на катастрофата: 
1. Възможност за разпръскване (създаване) на изкуствена мъгла, което е напълно достъпен способ на съвременния военен арсенал. 
2. Възможност управлението на самолета на Качински да е поето „дистанционно“ с помощта на съответните съвременни технологии, особено след като се вземе предвид фактът, че самолетът е преминал капитален ремонт в Русия, непосредствено преди катастрофата.
3. Възможност за промяна на данните на курса за кацане, зададени от кулата на смоленското летище, от която е контролиран полетът.  

На 9 януари 2012 година след пресконференция,  военният  прокурор Миколай Пшибил, разследващ делото за катастрофата на самолета на президента Лех Качински прави опит за самоубийство в кабинета си като стреля в главата си. 
Малко преди това е заявил пред журналистите, че има медии, които пречат на провеждането на следствието и внасят бъркотия в общата картина, както и, че те са финансирани от чужди спецслужби.

Едва след като излезе книгата ми установих какви спецгрупи на руското ФСС и ГРУ са участвали в унищожаването на самолета, как са задействани узнах каква е била съдбата на лицата, които са изпълнили спецоперацията по унищожаването на полската делегация. Тяхната съдба е трагична. Например, диверсионните групи под командването на заместник-началника на ГУ на руския Генщаб (в миналото ГРУ), генерал-майор Юрий Иванов след изпълнението на операцията са били ликвидирани.

Точно както през юли 2014 година ликвидираха военния екипаж на  "Бука", който свали малайзийския Boeing.
Групата на „чистачите“ от ФСС отначало са застреляли всички останали живи в авиокатастрофата край Смоленск и това е заснето на видео с мобилен телефон, което беше публикувано в интернет. 

Според американски медии, ЦРУ е потвърдило факта на убийството на поляците, оцелели след катастрофата. На видеото се вижда как три силуета доубиват още живите хора край отломките на самолета, като един чмовек изскача от носовата част. Отчетливо се чуват изстрелите, викове на полски и на руски, мъжки и женски гласове. Експертите нямат никакви съмнения, че хората, оживели след катастрофата са поляци.
Генералният прокурор на Полша Анджей Шеремет заяви, че видеото е истинско и не е монтирано. На снимката направена два часа след катастрофата в главата на една от жертвите (член на екипажа) се виждат входно и изходно отверстие от куршум. Известният американски експерт Винсент Ди Майо, специализирал огнестрелни рани прави следното заключение: „Раната в задната част на главата е от огнестрелно оръжие. Кървавата следа на главата означава, че раняването се е случила, когато човекът е бил още жив“.

След това ФСС ликвидира и членовете на диверсионните групи на Иванов заедно със специалистите, които използвайки съвременни технологии са успели да отклонят от курса му самолета и да го унищожат.

Самият Иванов също не оцелява дълго след престъплението. Половин година след катастрофата край Смоленск тялото на Иванов е открито от рибари край бреговете на Турция. Официалната версия е, че военният разузнавач се е удавил по време на почивката си в сирийския курорт Латакия, в лятната резиденция на Башар Асад, разположена на 90 километра от мястото, където е намерен трупа.

Колегите на Иванов провели собствено разследване и изяснили, че генералът е бил ликвидиран от тайното подразделение на ФСС. Според моите данни, това се е случило, след като подпийналият Иванов се изпуснал пред колегите си от руските и сирийските спецслужби, че той е „пуснал кръв на Качински и шляхтичите“. И дори се похвалил, че в Деня на победата е получил за това орден лично от ръцете на Путин. Той обяснил пред колегите си, че за да предизвика авиокатастрофата спецназът е ползвал аерозолни агрегати, които създали изкуствената мъгла, както и високочестотно електромагнитно оръдие, наречено „Нике“.

- Но подготовката на спецназовците е много скъпо удоволствие. Нима може след всяка операция да се унищожават „спецовете“? 

– Не бъдете наивни, това е обичайна практика в работата на съветските спецслужби. Спомнете си фразата на Жуков: „Не жалете войниците, жените ще народят още“. Това е закон на самата система, охраняваща тоталитарния режим и самия диктатор.

По време на разследването ми, установих, че около 30 генерали и полковници, участвали с спецоперации в Чечня, Грузия, Украйна и редица други страни, заповед за които е давал самият Путин, са починали при загадъчни обстоятелства. Някой се застрелял,  някой „случайно“ загинал по време на лов, някой скочили през прозореца или паднал под влака, някои загинали в катастрофи, а за починалите от инфаркт или от инсулт да не говорим.
Всички те са били свидетели на престъпления, заповядани или организирани от Путин.

Ето и един пример - полковникът от външното разузнаване на Русия Сергей Третяков. От 1995 до 2000 година той ръководи руското разузнаване в САЩ и през 2000 иска политическо убежище. Той директно обвинява Путин за катастрофата с полския самолет. Два месеца по-късно, 53-годишният Третяков, който никога преди това не е имал проблеми със здравето, внезапно умира в двора на къщата си. ФБР знае причината на смъртта му, но и тя, както и информацията, която той предава на спецслужбите на САЩ, е засекретена.

Полската следствена комисия твърди, че на борда е имало взрив: „Резкият скок на температурата не може да се обясни с други причини, освен с взрив на борда, особено след като веднага след това започват поредица от повреди, регистрирани от бордовите прибори. Те са регистрирани по същото време, когато е фиксиран и последният сигнал на системата TAWS". 

- Какво означава това?

- Това потвърждава моите изводи. Според мен (до такъв извод стигнаха и други експерти), първият удар по самолета е нанесен с високочестотното електромагнитно оръдие „Ника“. И това именно са фиксирали приборите. С прости думи, оръдието е извадило от строя електрониката, разтопили са я. Няколко секунди по-късно самолетът е взривен с термобаричен заряд и това го е разрушило. Практически всичките му пасажери са загинали. Тези, които оживели, както казах, са били застреляни.

Направи ми впечатление, че много от телата бяха овъглени и без дрехи. Но експертите установиха, че на самолета не е имало пожар, той не е горял. Значи овъгляването на телата би могло да се случи от силата на взривна вълна, която би могъл да създаде термобаричен заряд. Той може да разкъса дори бронирана военна техника. По време на взрива се развива температура около хиляда градуса, която е овъглила телата. На въоръжение в руската армия се намират различни модификации на ракетно-пехотните огнемети/огнехвъргачки "Шмель", включително и с термобарични заряди.

Ако разгледате снимките и видеата, направени веднага след катастрофата ясно се вижда, че отломките на самолета са доста големи. Но ако ги сравните със снимките на руския Авиационен комитет, ще видите, че големите отломки ги няма, те са нарочно унищожени.

Аз разполагам с оперативно видео, което ми предаде полската страна, на което се виждат служители на руското Министерство на извънредните ситуации, които разбиват оцелелите илюминатори, а с багер се разбиват големите отломки от фюзелажа на самолета, което е категорично забранено. Всичко това е направено умишлено: по илюминаторите, обшивката, шасито и електронното оборудване е имало специфични следи от използването на високочестотното електромагнитно оръдие и термобаричния заряд.

- Вие твърдите, че самолетът е бил атакуван два пъти. Кога е станало това?

- Атаката с високочестотното оръжие е била няколко секунди преди удара с термабаричния снаряд и е изключила електрониката и захранването. След това е последвал ударът с термобаричния снаряд и самолетът, който е бил почти на повърхността на земята се пръснал на няколко големи пърчета и десетки хиляди малки осколки.

Това се потвърждава и от разследването на водещи специалисти от САЩ, Великобритания, Германия, Холандия, Испания и други страни съвместно със специалисти от NASA. В специална лаборатория на университета в Акрон те са провели различни експерименти, за да установят причините за катастрофата на полския самолет. Стигнали са до еднозначен извод - разрушаването на самолета е започнало още във въздуха, още преди сблъсъка със земята, което може да бъде причинено само от взривяване на самолета.

Ако самолетът действително беше паднал от височина, на която е закачил брезово дърво (както твърдят руснаците), той щеше да се разпадне на 4 до 6 големи части и много от пътниците щяха да останат живи. В действителност от самолета са останали няколко големи отломки и около 60 хиляди малки осколки, а това, че са разпръснати на площ с периметър от близо 700 метра, свидетелства, според експертите, за взрив.

Известният американски патоанатом професор Майкъл Баден е провел експертиза на телата на загинали в катастрофата и открил у всеки у тях енфизем на белите дробове. Този факт също потвърждава ,че на борда е имало взрив.

На 16 октомври 2010 година в дома му е убит (а тялото след това хвърлено в реката) полският експерт по авиакатастрофи, професор от Техническия университет, главен специалист по компютърно управление на самолети Еужениуш Врубел. Той изготвя експертните заключения за полската прокуратура с анализ на изводите на руската комисия за авиокатастрофата. Врубел открил данни, сочещи, че самолетът е бил взривен още във въздуха. Той е убит три дни преди представянето на окончателния доклад на руската комисия.

Малко преди смъртта си той казва пред министъра на транспорта на Полша Йежи Ежи Полячек, че не вярва, че отломките, изложени от руснаците в летището на Смоленск, са от полския самолет.

- От Вашите думи излиза, че това не е просто терористичен акт, а спецоперация?

- Да, тя е предвиждала няколко варианта и е изпълнена от различни подразделения на спецслужбите на Русия. Първият етап на операцията се е наричал „Неканен гост“ и задачата е била да се раздели посещението на Доналд Туск и Лех Качински в Смоленск. Трябвало е на визитата на Качински да бъде придаден статут на частно посещение.

Руската страна е била категорично против полската делегация ръководена от Качински да се приземи на летището в Смоленск, независимо, че на 7 април там кацат Путин и Туск.

Цялата операция, ръководена от ГРУ е имало кодово название „ИС“ (Иван Сусанин, руски мужик, който заблуждава и отвежда през зимата на 1613 година полски войници в гората, където те го съсичат със сабите си, а те замръзват и умират от студ). 

Вторият етап на операцията се е състоял в това да не бъде допуснато самолетът на Качински да кацне в Смоленск. Трябва веднага да кажем, че ако военните диспечери на летището не бяха заблудили умишлено екипажа на полския самолет и като имаме предвид високия им професионализъм, те успешно биха приземили самолета.

Летището, на което е трябвало да кацне самолетът на Качински е военно, военен е и самолетът на президента. Във военната авиация решението за разрешение или забраната за полети взема не командирът на самолета, а ръководителят на полетите.

Когато „внезапно“ се появява мъглата, която била по-ниско от допустимата норма на видимост, ръководителят на полета и ръководителят на зоната за кацане са знаели, че според инструкциите за безопасност на полети е трябвало да забранят на командира на полския самолет да захожда за кацане и да го изпратя на резервното летище във Внуково.

Така постъпват те малко по-рано с руския военен транспортен самолет, който превозва автомобилите на полската делегация. Но не и в случая с Ту-154М.

Ръководителят на полетите информира Москва за невъзможността да приземи самолета заради лошото време. Но оттам му дават команда да започне подготовка за кацане на самолета. Ръководителят на полетите полковник Николай Краснокутский, подполковник Павел Плюснин, майор Виктор Риженко, техният вишестоящ началник генерал Василий Сухарев и генерал Владимир Бенедиктов (който от ГЩ дава заповед самолетът да бъде приземен), са отговаряли за безопасността на полета на президентския самолет във въздушното пространство на Русия и при кацането на летището в Смоленск. Нарушавайки федералните правила за сигурност те са извършили престъпление.

Полша вече е поискала от Русия те да бъдат привлечени под наказателна отговорност, но следственият комитет на Русия отказва да изпълни искането.
Нещо повече-екипажът на полския самолет умишлено е заблуден, че се движи точно по курса за кацането, диспечерите непрекъснато му повтарят това. Всъщност, самолетът е бил на повече от 150 метра вляво от полосата за кацане и на 500 метра от края и. Това е факт, потвърден от московската техническа комисия.  

Техническите експерти смятат, че с помощта на съвременните технологии са били извършени манипулации в електронните системи на самолета и на кулата. Хакерът е променил параметрите на курса и ъгъла на кацане на самолета, което и без взрива би довело до катастрофа.

Но заради гъстата мъгла е било невъзможно да се види каквото и да било, самолетът е кацал на „сляпо“.

На 27 октомври 2012 година в мазето на собствения му дом е открит обесен бординженера на самолет Як-40 Ремигиуш Мус, който се намира на борда на самолета, който каца малко преди президентския в Смолянск. В показанията си пред съда Мус твърди, че е слушал разговорите между руските ръководители на полети на летището в Смоленск и екипажа на президентската машина. Според показанията му, на екипажа е казано да се снижи до 50 метра, за да бъде взето решение за кацане или продължаване към друго летище. Но в стенограмата се говори за 100 метра. Експертите установиха, че последните секунди от разговорите са изтрити.

- От всичко, което казвате, става очевидно, че руснаците не биха могли да направят всичко това без съучастници от полска страна…

- Разбира се, винаги има предатели. Министърът на отбраната Антоний Мацеревич е изпратил в Генералната прокуратура на Полша официално искане за привличането на бившия премиер Доналд Туск към отговорност за „дипломатическо предателство“ и нанасяне на вреда на интересите на държавата. Полската прокуратура е повдигнала обвинения  на двама висши чиновници от правителството на Туск и на двама служители от посолството на Полша в Москва. Генералният прокурор разполага с доказателства за „тясно сътрудничество“ между полските и руските спецслужби, за да се води разследването в нужната за Русия насока. Сред офицерите от въоръжените сили на Полша са открити трима агенти на спецслужбите на Русия, които вече са осъдени. Има информация, че генерал Иванов е координирал операцията по унищожаването на самолета на Качински с един от старши офицерите от военното разузнаване на Полша, вербуван от руското ГРУ.
Фактор
Гласувай:
2
01. kolevn38 - Много моля полуграмотни люде да не се опитват да коментират в блога ми.
23.01.2018 20:34
А комбинацията от червени свине и полуграмотни примати е повече от нежелателна. Когато визираният от мен червен полуграмотник се научи кога и как се пише "щ" вместо използваното от него "шт", и кога и как се използва "ьо", а не "ио" на български език, нека се пробва отново.
цитирай
2. krumbelosvet - .
22.07.2019 20:39
.
цитирай
3. krumbelosvet - Каква изненада
22.07.2019 20:42
Украински генерал разобличава Путин. Само чистата истина може да накара тоя безпристрастен човек да обвини държавния глава на скъпата на сърцето му Русия. Не е ли така, драги колега колевн38?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 2559981
Постинги: 2336
Коментари: 5081
Гласове: 3483
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930