Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2018 08:07 - Алексей Серебряков - Националната идея на Русия е сила, наглост и дебелащина
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 622 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Прочут актьор обвинен в русофобия, искат забрана да снима в родината си.

„Националната идея на Русия е сила, наглост и дебелащина“, казва Алексей Серебряков.

Интервю с известния руски актьор Алексей Серебряков взриви Русия (за щастие само метафорично, а не буквално, както все по-често четем и чуваме в българските медии напоследък). Само за няколко дни видеото, в което той казва: „Националната идея на Русия е сила, наглост и дебелащина“ събра над 2 милиона зрители в YouTube-канала на блогъра Юрий Дуд. Веднага след това голяма част от официалния културен елит на страната, включително депутати и колеги, се зае да организира публичен линч (пак не буквален) над артиста и да обясняват колко неправ е той в над 300 статии.

image Руските държавни телевизии игнорираха "Златния глобус" на "Левиатан"

„Ако се отдалечите на 30, 50, 70 километра от Москва, ще видите много елементи от 90-те години. И до днес нито знанието, нито съобразителността, нито предприемчивостта, нито достойнството не са част от националната идея на страната. Националната идея са силата, наглостта и дебелащината“, казва Серебряков в интервюто.

Актьорът говори и за своя персонаж Николай във филма на Андрей Звягинцев „Левиатан“. Серебряков смята, че героят му се предава и губи битката си с властта, защото е руснак.

„Американецът се заема и работи, защото там психологията е друга — психология на успеха, психология на кариерата, психология на това, че аз имам права, имам свобода, включително и на волеизявлението си, и знам, че каквото и да правя, аз нося отговорност за своя живот“, подчертава той.

В интервюто Серебряков признава, че напът за студиото е дал подкуп на пътен полицай:

Направих малко нарушение. Не исках да губя време, а той много искаше да му дам пари… И аз си помислих: „Може пък да има три деца, дявол го знае“.

Режисьорът Владимир Бортко определи поведението на Серебряков като „подлост“. Той отбелязва, че Серебряков е добър актьор (снимал е два филма с него), но след като не обича Русия, може би не бива да играе в руски филми. Бортко е депутат и зам.-председател на Комисията по култура в Думата.

Категорично несъгласен със Серебряков е и актьорът Михаил Пореченков. Пред РЕН ТВ той сочи, че изобщо не е учуден, защото това не било първото антируско изказване на колегата му.

Освен това руснаците никога не са се отличавали с грубост, освен много малко, но само когато е заслужено. Обикновено на доброто те отговарят с добро, а на наглостта и грубостта – със справедливост“, заявява Пореченков.

Режисьорът Карен Шахназаров, шеф на „Мосфилм“, е също е сред възмутените от мнението на артиста. В ефира на НСН той определи думите на Серебряков като „некрасиви и нечестни“.

„Той си е избрал да живее в Канада. Безусловно има това право. Но постоянно работи в Русия – и при това изкарва немалко пари. Не съм чул да се е снимал в канадски, американски или друг чужд филм. Защо тогава го прави? За да получи някакви плюсове от новата си родина? Нечестно е да критикува страната, в която работи“, възмущава се Шахназаров (който изглежда е пропуснал, че Серебряков играе една от главните роли в сериала на Би Би Си „МакМафия“).

Режисьорът Андрей Кончаловски коментира, че изказването на актьора е „едно от милиони различни“ мнения – и признава, че не разбира защо от думите на Серебряков медиите са раздули чак такъв скандал.

Въпреки негодуванието на много от колегите си, Серебряков няма намерение да се извинява или да се отказва от думите си.

„Казах, каквото казах, и изобщо не съжалявам за негативния резонанс в някои обществени слоеве, дори и да ме смятат за русофоб. Не се интересувам от чужди мнения, освен от това на жена ми“, заяви той.

Междувременно каналът RT съобщи, че министърът на културата Владимир Медински подготвя препоръка актьори „с антируски възгледи“ да не бъдат канени за снимки в киното, ако има държавно участие във финансирането.

Освен в „Левиатан“, 53-годишният Серебряков се е снимал в „Девета рота“, „Товар 200“, дилогията „Обитаемият остров“… В британския сериал „МакМафия“ той играе руски мафиот имигрант в Лондон. От 2012 г. актьорът живее в Канада заедно с жена си и двете им осиновени деца.

"Площад Славейков"








Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4123955
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5108
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930