Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2018 07:46 - БНТ пусна нагласено и удобно интервю с руския патриарх, отказал да говори за македонската църква
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 662 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image

руският патриарх Кирил

01MAR2018  

Часове преди официалната визита на руския патриарх Кирил в България БНТ излъчи нагласено и скучно интервю с главата на Руската православна църква.

Вместо най-логично въпроси да му задава безспорният познавач на религиозната тематика журналистът Горан Благоев, в Москва се оказа изпратен четецът на новини Спас Кьосев, кой задаваше удобни въпроси на висшия руски духовник. Явно БНТ се е самоцензурирала с интервюиращия, което обяснява и защо Горан Благоев не беше пред камерата и с микрофона.

Руската православна църква е отделена от държавата и не се меси в нейните дела. Но и държавата не се меси в работата на духовенството. Ние сме независими и взимаме самостоятелни решения. Така патриарх Кирил отговори на въпроса какви са отношенията му с руския президент Владимир Путин. 
Кирил нападна остро украинската държава, обвинявайки я, че преследва законната според него Украинска православна църква, която е под диктата на Руската патриаршия и Кремъл, и умело се използва срещу опитите на Украйна да се измъкне от руските зависимости и опека. 

Патриарх Кирил – послание – като всички патриарси – РЦ и БЦ имат една дълга история на братски отношения, защото народите ни са православни и имат обща култура и са близки дори по език. 

"Украйна е много тежко положението, има истински гонения в Украинската православна църква, с насилие са превзети 50 храма, физически са пребивани хора и свещеници, наричат ги даже окупатори. Пребиват ги единствено защото са УПЦ, а тя самата се смята за  църква на окупаторите. Чудовищна е ситуацията там, където се нарушават правата на човека и на духовните свободи. Днес УПЦ е единствената миротворческа сила, защото паството й е и на изток, и на запад, и в центъра. Тя поде кръстен поход за помирение в украинското общество. Надявам се, че всички тези турболенции ще преминат и хората там отново ще заживеят. Ние се молим за това", заяви патриарх Кирил.

Той обаче не спомена и дума, че всъщност след окупацията на Крим и терористичните действия на Русия в Донбас, Донецк и Луганск, украинският народ и голяма част от духовниците му правят опит за създаване на независима и самостоятелна Украинска православна църква, която да не е под ботуша на Москва. Журналистът от БНТ обаче не зададе нито един въпрос в тази посока, пренебрегвайки волята на украинския народ, давайки право единствено на позицията на Русия.

Патриарх Кирил отново заклейми Истанбулската конвенция, наблягайки на факта, че тя регламентира недопустими права на еднополовите двойки и намеса в живота на християнското семейство, против което била категорично Руската православна църква. Духовникът подкрепи позицията на Българската православна църква по повод на конвенцията, която е в пълен синхрон с руската.

Високият духовник не пропусна да отбележи на няколко пъти, че именно Русия имала големи заслуги за признаването на Българската патриаршия и отпадането на скихзата срещу нашата православна църква. Той посочи, че Русия ни е бранила от гръцката църква. Руският патриах обаче или не познава историята, или пропуска важния момент, че именно руската дипломация има съществен принос да бъде наложена схизма на Българската православна църква, а духовниците – основоположници на Българската екзархия, да бъдат подложени на гонения и заточения. 

Към патриарх Кирил е имало подготвени въпроси и за отношението на руската църква към желанието на Македонската православна църква БПЦ да й стане майка, но руският висш духовник е отказал да коментира тази тема.

Въпреки добрата възможност да направят интересно интервю с главата на Руската православна църква, екипът на БНТ преднамерено или неволно пропусна да зададе куп актуални и важни въпроси, което оставя натрапчивото усещане за нагласено и удобно интервю.
Фактор




Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4087705
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031