Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2018 21:42 - Впрочем, в древни времена, примерно в християнска Византия, за прегрешения са рязали носове
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 730 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 12.03.2018 21:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Дали се лъжа не знам, но ми се струва, че все по-голям брой българи и то предимно в столицата, изпитват странното и доскоро непознато задоволство да бъдат вежливи. Аз познавам това чувство и го казвам не защото ми се ще да се самопохваля, но защото го намирам за едно истинско удоволствие, което прави един човешки ден по-смислен, още повече, че не струва нищо. Забелязвам, че и други сякаш са така, не само защото спират с мощните си автомобили пред зебрата за пешеходци, но им доставя удоволствие да какжат добра дума, да се извинят и прочие. Има и други малки, дребни знаци за очовечаване на българският “етнос”, както е модерно да се казва. Но има и едно много интересно уравнение, което не знам някой социолог да се е опитал да формулира или да реши. А именно, колко хора ще отврати, отрови, поругае и обиди един единствен изрод? Асоциален тъпак, полукриминализиран тарикат или недобре наказан дребен мародер, агресор на пътя, замърсител на общите пространства за живеене, просто лумпен, бездушно, на микро ниво потъпкващ комфорта и даже правата на околните? Колко нормални или намиращи се в процес на постепенна нормализация хора ще успее да отрови и да вбеси един единствен ненаказан и ненаказуем изрод? Защото обществените и законови санкции, както е известно, са абсолютно негодни да го поставят там където му е мястото. Тоест извън обществото, от което той се самоизключва с поведението си. Явно, че правозащитниците и хелзинки първи ще излезнат от платените си канцеларии и ще заудрят с идеологическите сопи на абсолютната си праведност по главата всеки, който се осмели да намали правата на агресора, за сметка на правата на останалите. 
И увлечен в мечтания, си представих, че при отсъствие на реални обществени механизми за превръщането на общото място за живеене, градът, населеното място в зона на цивилизован живот, всеки да има не оръжие ( с което вбесеният честен, нормален човек да може да разстреля тези дребни градски чакали, което е доста непрактично ), а да се изобрети една компютърна програма, която с помощта на мобилните телефони да може да слага с някакъв лазерен лъч своеобразно клеймо върху челото или тялото на такива индивиди, които пречат на останалите и правят животът им непоносим. Лазерното устройство може да има и нещо като четец, така че всеки да може да види колко точки или колко е опетнен даден член на нашето общежитие наречено град или селище. Даже и да има неправомерно опетняване на някой тук-таме, все пак когато видиш някой целият нашарен от лазерните точки на негодуванието на мнозина, можеш да си направиш изводите сам, а и той самият може да реши да се промени към добро. Евентуално, след изпитателен срок от да кажем 5 години, точките на позора биха могли да се самоизтриват. Такава една фантазия ме връхлетя днес, напълно нереалистична разбира се, но реших все пак да я споделя. 
Една версия на Scarlet sign. 
Впрочем, в древни времена, примерно в християнска Византия, за прегрешения са рязали носове. Мисля, че един от императорите на които Тервел е помогнал да си възвърне трона, мисля Юстиниан (ако не бъркам ), е бил обезносен по причини от нравствен и политически характер. 
Върнал си е трона, но носът-не. 
Та, така...
Др.Любо Канов



Гласувай:
5



1. barin - Здравей, kolevn38. За последният ...
13.03.2018 21:03
Здравей, kolevn38. За последният абзац- не бъркаш. Точно Юстиниан е Ринотмет( носоотрязания император). На него Тервел помага да се качи на трона и получава областта Загоре и много дарове, както и втората по значимост титла в Източната Римска империя( Византия) "кесар".
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4086481
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031