Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2018 20:23 - "Газпром" демонтира стотици километри от "Турски поток" - допълнена+ВИДЕО
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 579 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 19.03.2018 20:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Това означава, че в компанията са изгубили надежда в обозримо бъдеще да превърнат газопровода в мащабен износ за Европа  

image

 

19MAR2018   "Газпром" е започнал да демонтира и замразява стотици километри от тръбопровода, подвеждащ газ по руска територия към морския участък на проекта "Турски поток". Това означава, че в компанията са изгубили надежда в обозримо бъдеще да превърнат газопровода в мащабен износ за Европа, коментира изданието Finanz.ru.

Новината разпространи агенция "Интерфакс", според която заради съкращаването на първоначалните планове за капацитет на "Турски поток" от 63 на 15.75 млрд. куб. м годишно са се оказали ненужни 506 км тръби. Те са част от Южния газов коридор, който бе проектиран за "Южен поток".

Но сега започва демонтирането или консервирането на няколко участъка, тъй като след пренасочването им за обслужване на "Турски поток" вместо първоначалните 4 тръби с Анкара бе договорена една тръба и втора под условие, че ЕС даде пълни гаранции, че иска да получава гориво по нея, ще изгради насрещна инфраструктура и ще ѝ даде статут на специален проект за съюза.

Промяната засяга тръби, положени по маршрута Починки-Анака в Ростовска, Волгоградска и Саратовска област, както и в Краснодарския край, както и ликвидация на измервателна станция "Моршанская".

Замразява се строителството на поредицата компресорни станции Русская, Казачия и Кореновская "до вземането на решение за реализация на тези обекти", се казва в цитираните документи на "Газпром". Те са станали известни благодарение на това, че компанията е обявила публично събиране на оферти за разработване на документация за ликвидирането и консервирането на изброените обекти.

Фактът, че има незавършено строителство в този район за почти 46 млрд. рубли, бе съобщен от "Газпром" в отчета за 2016 г.

Полагането на подводни тръби през Черно море продължава за две трасета, но турската страна не е дала позволение втората да има и сухоземна част, след като излезе на брега. В Москва се увеличава усещането, че е все по-вероятно "Газпром" да се окаже с проект за милиарди долари, който отново доставя само за нуждите на Турция, а втората тръба води наникъде, коментира анализаторът от "Фич" Дмитрий Маринченко.

Той изброява още, че без турско разрешение не може да се сглоби конкретният маршрут, още не е ясно кой ще е собственик и оператор и ще претентира ли Анкара да получава транзитни такси и в какъв размер.
Фактор

«Газпром» уничтожит сотни километров труб из-за «Турецкого потока»

image
Фото: Олег Харсеев / «Коммерсантъ»

Российский концерн «Газпром» проведет ликвидацию и консервацию трубопроводов из-за сокращения мощностей «Турецкого потока» (с 63 до 31,5 миллиарда кубометров в год). Об этом в понедельник, 19 марта, сообщает «Интерфакс» со ссылкой на материалы компании.

Ликвидации подлежат 506 километров линейной части восточного маршрута (Починки — Анапа) «Южного коридора» и газоизмерительная станция «Моршанская». Эта линия проложена в Краснодарском крае, Саратовской, Волгоградской, Ростовской областях.
Также будут законсервированы третья и четвертая очереди компрессорных станций «Русская», «Казачья», «Кореновская».

«Ликвидация объемов НЗС [незавершенного строительства] на участках линейной части восточного коридора с целью дальнейшей реализации пригодных к использованию МТР [материально-технических ресурсов]. Консервация объектов НЗС до принятия решения о реализации данных объектов в полном объеме», — говорится в материалах «Газпрома».

Из-за неопределенной ситуации с реализацией проекта «Южный поток» концерн признал обесценивание объектов незавершенного строительства на сумму почти 46 миллиардов рублей, отмечает агентство.

Трубопровод «Турецкий поток» прокладывается вместо «Южного потока», строительство которого в 2014 году было остановлено. Предполагается, что через «Турецкий поток» будет транспортироваться часть экспортного российского газа, идущего сейчас транзитом через Украину. Работы по укладке газопровода в море ведутся с мая 2017 года.

Больше важных новостей в Telegram-канале «Лента дня». Подписывайся!
https://lenta.ru/news/2018/03/19/tubes/






Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kolevn38 - Понеже някакъв червен парцал от отряда "Чавдар" се опита да ме обвини в лъжа,
19.03.2018 20:41
допълних публикацията с руска плюс видеоновости, където може да се убедим в истинността на информацията
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4086024
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031