Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2018 11:59 - Генадий Гудков: Отровителите на Скрипал ще легнат на дъното и ще се заровят в тинята + ВИДЕО
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 396 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 01.10.2018 12:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image

Генадий Гудков, снимка: Радио "Свобода"

01OCT2018  

Опозиционният политик и бивш офицер от КГБ Генадий Гудков коментира пред Voice of America интервюто с "туристите" Петров и Боширов, обвинени за отравянето ня Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия

Интервю на Voice of Amerika

- Какви са вашите впечатления от интервюто, което руска телевизия излъчи с Петров и Баширов, обвинени като отровители на Скрипал и дъщеря му? Проясни ли в някаква степен картината на случилото се?

Генадий Гудков: Иска ми се да се смея, макар че трябва да плачем. Това, което са измислили нашите специалисти не прилича дори на третокласен спектакъл, защото актьорите не издържат никаква критика. Разбира се, все още има надежда, че хората, които се представиха като Петров и Боширов, ще се появят в някое предаване и то в режим "на живо", а не на запис, със семействата си - жени, деца, родители, приятели, колеги и ще ни разкажат всичко, ще обяснят. А след това задължително ще се посипят писма, обаждания от хора, които ги познават добре и, с които те работят, сътрудничат си...

До този момент излиза, че те живеят в абсолютно изолирано от външния свят пространство, в запечатана колба, без каквато и да било връзка с останалия свят. За тях не е известно нищо - нито в каква фирма работят, нито семейното им положение. Нито един детайл, който може да бъде проверен. Всичко това сочи, че "легендата" им е зле подготвена. Но интервюто вкара ситуацията в задънена улица, в самия ъгъл. И как Кремъл ще се измъкне оттам, ми е напълно непонятно.

- Нима мислехте, че нещата може да се развият по друг сценарии?

- За мен беше тревожен сигнал появяването на Дмитрий Песков на втория ден след като Тереза Мей обвини Кремъл в причастност към престъплението и заяви, че "ние никого няма да издирваме, доколкото няма официално искане от британска страна". Но явно в Кремъл са решили, че този вариант е неработещ. И изведнъж президентът казва - ама ние знаем кои са тези хора, познаваме ги и те скоро ще се появят в ефир. 

И ето тук се замислих. Наистина ли всичко е било инспирирано против Русия? Ето, сега хората ще се покажат и всичко ще си дойде на мястото. Защото Москва наистина няма никакъв друг аргумент, освен да покаже хората, заснети от британците. И това беше великолепна възможност. Ако действително никой не е изпращал агенти да отровят Скрипал, а ГРУ и Службата за външно разузнаване нямат нищо общо с това, тогава - пълен напред! 

И се появяват тези двамата, макар, че "не съответстват" на лицата от снимката и дрънкат всякакви глупости за каквото се сетите освен за това кои са те всъщност и освен за факти, които могат реално да бъдат проверени. 

Това само влошава ситуацията. Някои вече бяха започнали да забравят, че Русия е обвинена в използването на бойно отровно вещество на територията на Великобритания, страна-член на НАТО. Руското общество изобщо много забравя. И, разбира се, хиляди журналисти и блогъри ще издирват тези "Петров-и-Боширов". Даже не си представям къде трябва да се скрият, за да не ги намери никой. С една дума - за Кремъл всичко стана още по-зле.

- А защо, според вас, интервюто беше само за RT, и никъде другаде? Все пак тази телевизия не е насочена към вътрешната публика? 

- Това наистина е изненада за всеки, който има представа от руската реалност. Защо не отидоха поне в "Първи канал" или в някоя друга от държавните телевизии? С радост щяха да ги вземат във всяко предаване. Но! На живо не е изключено да стане някоя "издънка", което в никакъв случай не е трябвало да бъде допуснато. Затова и "туристите" се озоваха в "Раша Тудей", която в много страни не възприемат като медия, а като пропагандно оръдие на Кремъл. На всички, освен това, са известни позициите на Маргарита Симонян, която е неразривно свързана с Кремъл. 

И видяхме едно измъчено интервю, при това не научихме нищо за тези хора. При това интервюто е на запис, тоест, би могло да се монтира, да се махнат някои неща. Всичко това ме кара да се замисля.

- Интересно е и това, че руската роднина на Скрипал, Виктория, която също получи работа в една руска държавна телевизия, заяви още преди интервюто, че познава и двамата "туристи". И то при условие, че никой, дори срещу заплащане, не можеше да ги открие или да разкаже нещо за тях...

- Това влошава нещата още повече. В интервюто тези двамата твърдяха, че нищо не са чували за Скрипал, но ако тя ги познава (въпросът е – откъде?), то и те трябва да я познават. И следователно, са чували за Скрипал. Пак разминаване. И такива в интервюто има предостатъчно. Например, от кого и от какво се страхуват? Страх ги е от това, че хората искат да ги видят, да ги погледнат в лицата ли? Версията им е съвършено неубедителна. 

- Как, според Вас, ще се развиват събитията по-нататък?

- Мисля, че ще бъде избрана проста тактика. Те ще продължават да твърдят, че се страхуват за себе си, за живота и бизнеса си. След това ще легнат на дъното, ще се заровят в тинята. Не им остава нищо друго.

Превод: Faktor.bg








Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4114330
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5100
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930