Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2018 11:00 - Русия стои зад кибератака срещу организацията за химическите оръжия, обяви Холандия
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 530 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 05.10.2018 11:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Холандското военно разузнаване ги е следило от първия ден и се е намесило веднага , в момента, в който са си паркирали колата с апаратурата. Арестували са ги и са ги изхвърлили от страната. Пристигнали са на 10 април с дипломатически паспорти, посрещнати от човек на руското посолство (очевидно, за да не минат през проверка) и са се настанили в хотел до сградата на Организацията за забрана на химическото оръжие. Наели кола и военното разузнаване ги е следило изкъсо. Изгонени са още на 13 април. Опитвали са се да проникнат в компютрите на Организацията за забрана на химически оръжия, която в този момент е анализирала въпросния новичок, с който бяха отровени Скрипал и дъщеря му. В същия момент в същата сграда е правен анализ и на химическата атака в Сирия, за да се разследва руска намеса. Както виждате, имали са сериозни причини да искат да проникнат в компютрите. Ще напиша подробностите, които ДНЕС станаха известни от дадената пресконференция. По принцип службите не съобщават тези работи, но по настояване на холандския премиер информацията е публично обявена и Холандия заедно с Великобритания и други страни обсъжда наказателни мерки и дипломатически последствия за Русия. 
Даниела Горчева

image

© Reuters

Холандският министърът на отбраната Анк Бийлевелд, директорът на разузнаването Онно Ейхелсхейм и британският посланик Питър Уилсъм на пресконференция в Хага



Холандските служби са изгонили четирима руски граждани, влезли с дипломатически паспорти, заради осуетена кибератака срещу Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО) през април, предадоха "Ройтерс" и Би Би Си. Според министъра на отбраната Анк Бийлевелд операцията е била подготвяна от руското военно разузнаване, известно със съкращението на предишното си име (ГРУ).


ОЗХО осъществява разследване на атаката с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок", извършена срещу бившия руски разузнавач Сергей Скрипал в британския град Солсбъри на 4 март тази година. Точно по това време ОЗХО се опитваше да установи както веществото, използвано срещу Скрипал, така и това в сирийския град Дума. За последните атаки Западът обвинява режима на президента Башар ал Асад, подкрепян от Русия.


Бийлевелд обясни на пресконференция, че четиримата заподозрени, идентифицирани от холандските власти, са ползвали дипломатически паспорти, с които влезли в Холандия на 10 април. Сред тях е бил експерт по информационни технологии. Четиримата наели кола и били забелязани, докато опитвали (неуспешно според властите) да извършат хакерска атака срещу безжичната мрежа на ОЗХО.


Операции и извън Холандия
 

Според телевизия NOS, излъчвала пряко изявата на министъра, Бийлевелд е споменала четири имена: Евгений Михайлович Серебряков (род. 1981 г.), Алексей Сергеевич Моронец (1997 г.), Олег Михайлович Сотников (1972 г.) и Алексей Валериевич Минин (1972 г.)


Всичко, което трябва да знаете за:Отровеният руски агент (167)

Разузнаването в Хага смята, че намереното в колата оборудване (което те опитали да унищожат, преди да бъдат арестувани) е било използвано, за да се засекат данни, които служители на ОЗХО използват, за да влязат в безжичната мрежа. Четиримата са изгонени от Холандия на 13 април. Информацията за разрешаване на случая е била предоставена от британските партньори.


Лаптопът, намерен в колата, е бил използван и в Бразилия, Швейцария и Малайзия, като в последната държава целта е била да се действа срещу разследването на сваления над Украйна самолет през 2014 г. (когато загинаха всички 298 души на борда). Международното разследване, ръководено от холандски екип, заключи по-рано тази година, че ракетата, изстреляна срещу полет MH-17, е принадлежала на руските въоръжени сили. Целта на киребатаката според Холандия е била кражба на документи. "Съзнаваме интереса на руските разузнавателни служби към това разследване и взимаме нужните мерки, добави Бийлевелд. Нащрек сме заради това."


Същият лаптоп е използван в швейцарския град Лозана при атаката срещу Световната антидопингова агенция (WADA).


"Без доказателства"

По време на пресконференцията Бийлевелд призова Русия да спре кибератаките, чиято цел според нея е да се подриват устоите на западните демокрации. И британският външен министър Джереми Хънт коментира темата, като каза, че руската атака срещу ОЗХО трябва да сложи край на "всякакви съмнения, че Русия стои зад отравянето" на Сергей Скрипал.


По-рано правителството в Лондон обвини ГРУ, че стои зад четири кибератаки срещу компании в Русия и Украйна, Демократическата партия в САЩ и малка телевизия във Великобритания. Малко след пресконференцията в Хага руското посолство в Лондон отговори на британските обвинения. В профила на мисията в "Туитър" се появи съобщение, с което тя определи твърденията на кабинета на Тереза Мей като "безотговорни" и "неподкрепени от никакви доказателства".


Съобщенията за атаката срещу ОЗХО бяха коментирани и от председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер и върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. В съвместно изявление те отбелязват, че нападението цели единствено да изрази презрение към ОЗХО, която работи за премахването на оръжията по света с правомощия, предоставени от ООН, предаде БТА.


"Осъждаме тези действия, които подкопават международния ред и международните институции. ЕС ще продължи да укрепва устойчивостта на своите институции и на държавите от Общността, както и на международните партньори и организации, в областта на технологиите," се допълва в изявлението.
Дневник




Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4116459
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5101
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930