Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2018 06:42 - Вся правда про голодомор или гладува ли всяко четвърто дете в България (+18)
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 5315 Коментари: 13 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Публикувано във факти.бг:

На 23 ноември Украйна отдава почит на жертвите на Голодомора. Много преди концентрационните лагери в нацистка Германия Сталин организира етническо прочистване чрез глад. Негови жертви са 7 млн. украинци.

По данни на учените, най-много са пострадали от глада тогавашните Харковска и Киевска области (сегашните Полтавска, Сумска, Харковска, Черкаска, Киевска, Житомирска). На тях се падат 52,8% от умрелите. Смъртността на населението тук е превишавала средното ниво 8-9 и повече пъти. В днешните Винницка, Одеска, Днипропетровска области нивото на смъртността е било 5-6 пъти по-високо, в Донбас – 3-4 пъти. Фактически гладът е обхванал цялата Централна, Южна, Северна и Източна част на съвременна Украйна.

На практика това означавало физическо изтребване на всички класови и национални "врагове" на сталинския режим, тоест на хора, които са имали свое мнение относно развитието на "светлото бъдеще".

През ХIХ и началото на ХХ в. Украйна е житницата на Европа. Страната е произвеждала 20% от световното производство на пшеницата, 43% - от ечемика, 10% - от царевицата. Но това е било в условията на пазарна икономика и частна собственост. По време на военния комунизъм (1918-1921 г.) болшевишката власт оставя на селянина само 14 кг зърно месечно, останалото конфискува. В знак на протест украинците престават да произвеждат. Възниква дефицит на хранителни стоки, а в руския район Поволжие - глад. Вероятно, възрастните българи помнят, как в България се е събирало зърно в помощ на гладуващите в Поволжието. Но тогава никой не си е задавал въпроса, нима само сушата е причина в Русия да няма хляб?

 

 

image

 

Лансираната от Ленин НЕП (новата икономическа политика), приета от през март 1921 г., обнадеждава украинските селяни, много от които след революцията през 1917 г. са се сдобили със земя. Вместо изземване на зърното се въвежда поносим данък. Излишъците от пшеницата селяните пускат на пазара. В сравнение с 1913 г., която се смята за "върха", през 1927 г. обработваемата площ в Украйна се увеличава с 10%. Тогава в украинското село доминират дребните и средни производители. Заможните селяни са били едва 5% и са притежавали по 40-60 декара земя. Населението на Украйна тогава е около 28-30 млн.

С идването на власт на Сталин политиката се променя. Кремъл залага на колективизацията в селското стопанство.

image

 

През 1929-1930 г. Сталин предприема атака срещу лидерите в украинското село - заможните хора, а по-късно - и срещу средните производители. В Сибир са депортирани 850 хил. украинци. Това не пречупва съпротивата на украинците срещу колхозите. През март 1930 г. Сталин публикува във в. „Правда“ програмната си статия „Главозамаяни от успехите“. Тя дава сигнал за временно спиране на насилствена колективизация.

image

Веднага 50% от колективизираните украинци напускат колхозите. Но този път държавата създава за частника непоносими данъчни условия, предоставя нископродуктивни парцели. И селяните отново се връщат в колхозите. Производството обаче продължава да спада. През 1931 г. на полето остават неприбрани 30% от реколтата, а през 1932 г. посевните площи намаляват с 20%. А за изхранването на градоветеи за внос на оборудване за индустриализацията е необходимо зърно, което за Москва е равностойно на валута. В Украйна пристигат пратениците на Сталин - Вячеслав Молотов и Лазар Каганович. Заедно с репресивните органи на държавта те започват да изиземват дори и зърното, което е било заделено за посев. Започва масов глад.

Пресметнато е, че през януари 1933 г. средното украинско селско семейство (5 души) разполага с 80 кг зърно и до новата реколта, т.е. до август, всеки член на фамилията е трябвало да консумира не повече от 2 кг хляб месечно - 60 г дневно. Известно е, че когато украинското село умира, от Одеса житото с кораби се изнася в чужбина. Със спечелената валута се внасят турбини и друго тежко машиностроително оборудване за индустриализацията. В СССР Украйна е осигурявала 38% от зърното.image

 

Частната собственост върху земята в Украйна има по-дълбоки традиции, отколкото в Русия, и затова украинците по-дълго се съпротивляват на колективизацията. "Инстинктът за частна собственост в Украйна е по-силен, отколкото в Русия",- констатира и известният съветски писател Василий Гросман.

За Сталин укротяването на украинското село чрез глад е и средство за отслабване на украинския национализъм. "Селският въпрос е основата на националния въпрос", често повтарял вождът на световния пролетариат.

След края на Втората световна война Сталин решава отново да превъзпита украинците чрез глад.

Но същата тази статистика показва, че през лятото на 1947 г. в Украйна е имало 1,154 млн. дистрофици. От глад умират предимно селяни и работници - украинци, руснаци, евреи, българи, гагаузи. Стига се дори до канибализъм.image

 

В писмото си до Никита Хрушчов - ръководител на Украйна, висш партиен функционер в Одеса пише: "Когато влязох в къщата на една колхозничка, видях нещо ужасно. Жената беше разрязала трупа на детето си и казваше: "Манечка сме я изяли, а Ванечка ще го поръсим със сол и ще го запазим за после". От глад тя полудя и закла децата си".

Но Сталин не вярва на тези сигнали. "Всичко е лъжа,- казва той на обкръжението си.- Вие искате да ме трогнете, за да отворя държавните резерви".

И да сведем глави пред българските жертви на Голодомора. Знае се, че на територията на Украйна има две големи български диаспори – Бесарабия (днес Одеска област) и Таврия (днес Запорожка област).

Българите в Бесарабия се заселват в края на XVIII век и първите три десетилетия на XIX век, бягайки от жестокото турско робство. А българите в Таврия се преселват през 1860-62 г. от бесарабските български села.

По време на двата Голодомора от 1921-23 г. и 1932-33 г. българите в Таврия дават общо около 30 000 жертви. До началото на Втората световна война българите в Бесарабия са в границите на Румъния. През зимата на 1946-47 г. сталинската власт организира Голодомор и в Бесарабия (Молдова и Одеска област на Украйна), при който умират над 70 000 етнически българи.

Общо в трита сталински Голодомора умират около 100 000 бесарабски и таврийски българи, което е една трета от техния брой. Трагедията на украинския народ е и българска трагедия.

Най-много гладуващи е имало в края на февруари 1933 г.. Те са предимно колхозници... Гладуващите консумират различни сурогати (царевични стъбла, зърнени люспи, слама, гнили дини и цвекло, картофени люспи). Има случаи, когато хората се хранят с котки, кучета и умрели коне. Регистрирани са 28 случаи на човекоядство, от тях 19 - в Киевска област. През февруари са регистрирани 13 случая на консумация на умрели хора.

Александровский, помощник-началник на секретно-политически отдел

...Канибалите, които видях и с които разговарях, са бедняци, средняци, колхозници и еднолични производители, останали без поминък. Всички те правят впечатление на зверски гладни хора, които нямат никакви желания, освен едно - каквото и да е, на каквато и да е цена да се нахранят...

Доклад на О.Одинцов, министър на земеделието на УССР

 

Украйна imageimageimageimageimageimageimageimageimage









Тагове:   сталин,   СССР,   Голодомор,   Украина,


Гласувай:
9



1. deleted-4udovi6teto - ... е, как се коментира това?
24.10.2018 07:12
Красноречив и потресаващ фото-разказ...
Чу
цитирай
2. getmans1 - Гледам го другаря, че в последният ...
24.10.2018 09:23
Гледам го другаря, че в последният си коментар на последния му постинг се гърчи ... смазан от доводи, но. Но това гърчене е като на змията, която търси как да изпразни отровата си ... за последно.
Нищо ново, комунисти като този нови думи за оправдание ще измислят но от кръвта не ще се откажат.

цитирай
3. luky - !!
24.10.2018 10:33
Истината трябва да се казва с висок глас! Браво на Колев и позор за червените блогови отрепки- тук никога няма да има средна позиция!

цитирай
4. batogo - !!!:))) Поздравления, приятелю!
24.10.2018 10:47
Историята не познава по-гадно безобразие и по-жесток държавен садизъм от съветския, подложил на унищожение цял един народ чрез принудителен глад и последвалата от този глад мъчителна смърт. Съветската държава-садист е най-големия позор за човечеството!
цитирай
5. get - - Уместно ще бъде да се каже и за така ...
24.10.2018 12:40
- Уместно ще бъде да се каже и за така НАРЕЧЕНИЯ при Гладомора - Закон за трите класчета?

Който на практика е - Постановления ЦИК и СНК СССР от 7 августа 1932 года «Об охране имущества государственных предприятий, колхозов и кооперации и укреплении общественной (социалистической) собственности»

По силата на този закон са съдени УМИРАЩИ ОТ ГЛАД ХОРА - затова че са откъснали няколко сурови класа зърно от нивата за да утолят глада си!
С този закон се ЗАВИШАВА РАЗМЕРА НА НАКАЗАНИЕТО - като има и допълнителна клауза БЕЗ ПРАВО НА АМНИСТИЯ на осъдените по него!

Във връзка с ТОВА СВРЪХПРЕДЛАГАНЕ НА РУСКО ЗЪРНО от Сталин, който по този начин е финансирал ИЗГРАЖДАНЕТО НА ВОЕННО-ПРОМИШЛЕНАТА БАЗА - ЗА НОВА ВОЙНА ... ?

Се стига СТИГА ДО КРИЗА !
Кризата довежда ДО МАСОВО ФАЛИРАНЕ НА АМЕРИКАНСКИ ФЕРМЕРИ. Цялата ситуация е описана много сполучливо от Джон Стайнбек в романа "Гроздовете на гнева" ?

... отново ЗАОСТРЯМ ВНИМАНИЕТО ВИ - Една от причините за ГОЛЯМАТА ДЕПРЕСИЯ е ... ?

Е НЕВЕРОЯТНОТО НО ФАКТ - съюзът на МАРКСИСТИТЕ-РЕВОЛЮЦИОНЕРИ със световния и ЕДЪР , ПРЕДИМНО ФИНАНСОВ-монополистичен КАПИТАЛ - Който(най-вероятно ?) съзнателно предизвиква Great Depression/Голямата депресия от 1929 - 1933 год.?

Това е ПЪРВИЯТ ОПИТ ЗА СЪЗДАВАНЕ на това, за което любителите на "конспиративни теории" - обичат да споменават като НОВ СВЕТОВЕН РЕД с ЕДИННО ПРАВИТЕЛСТВО!
Знам, че звучи невероятно - но ФАКТИТЕ СА ПРЕД ОЧИТЕ ВИ ... нека всеки сам за себе си провери ... вероятните версии: За и Против това?

За приемащите ме с насмешка - ето откъс от романа на Стайнбек:

"Хората изминават по няколко мили, за да си вземат от плодовете, но не им се дава тази възможност. Защото, ако те можеха да получат портокали даром, щяха ли да плащат по двадесет цента за дузина? И планините от портокали се заливат с газ, а тези, които вършат това, намразват себе си заради стореното престъпление, намразват и хората, които идват да си вземат от плодовете. Милиони гладни се нуждаят от плодове, а златистите планини се заливат с газ. И миризмата на гнило изпълва цялата страна.
Горете кафето в параходните пещи. Горете царевицата вместо дърва – тя дава голяма топлина. Хвърляйте картофите в реките и поставяйте охрана край брега, иначе гладните ще извадят от водата всичко. Колете свинете, заравяйте ги в земята и нека тя да замирише на гнило месо.

Това е престъпление, което няма равно на себе си. Това е скръб, която не може да се изплаче с цената на никакви сълзи. Това е разруха, която превръща в пепел всичките ни успехи. Плодородната земя, правите редици дървета, здравите стволове и сочните плодове. А децата, заболели от пелагра, трябва да умрат, защото портокалите не носят печалба. И съдебните лекари трябва да издават смъртни актове с такова съдържание: починал от недояждане, защото храната трябва да гние, защото нарочно я оставят да изгние.

Хората идват с мрежи да ловят картофите от реката, но охраната ги гони; пристигат с раздрънкани автомобили да си вземат от изхвърлените портокали, ала те са вече залети с газ. И хората стоят вцепенени и гледат плаващите край тях картофи, слушат квиченето на свинете, които, след като бъдат заклани, биват заравяни в ями с негасена вар, гледат планините от портокали, които бавно се топят и превръщат в зловонна каша; и в очите на хората се отразява разрухата; в очите на гладните назрява гняв. В душите на хората се наливат и натежават гроздовете на гнева чиято беритба скоро ще настъпи."

- Нещо ОБЩО ДА ВИЖДАТЕ в: НЕ САМО съзнателно ПРЕДИЗВИКАНИЯ ГЛАД ... но и как се отнасят срещу гладуващите хора?

Знаете- вероятно - какво казал "циганина" - когато ГО хванали да краде електро-проводници ?
- Господин полицай ГЛАДЪТ Е ПО СТРАШЕН ОТ ТОКА!

- Какво ДОВЕДЕ ДО "РЕВОЛЮЦИОННА СИТУАЦИЯ" в Русия ... ЕДНО ОТ ПЪРВНИТЕ НЕЩА - не бе ли ГЛАДА - малко или много изкуствено предизвикан? От който се възползваха болшевишките метежници предвождани от Ленин?
цитирай
6. kolevn38 - Как може да ес коментира такъв ужас,Валери?
24.10.2018 15:18
4udovi6teto написа:
Красноречив и потресаващ фото-разказ...
Чу


Нормален човек не е в състояние да възприеме такова чудовищно престъпление...
цитирай
7. kolevn38 - Именно затова го правя - да се знае и помни какви са червените хубостници.
24.10.2018 15:20
luky написа:
Истината трябва да се казва с висок глас! Браво на Колев и позор за червените блогови отрепки- тук никога няма да има средна позиция!


цитирай
8. kolevn38 - Така е, Батого..
24.10.2018 15:22
batogo написа:
Историята не познава по-гадно безобразие и по-жесток държавен садизъм от съветския, подложил на унищожение цял един народ чрез принудителен глад и последвалата от този глад мъчителна смърт. Съветската държава-садист е най-големия позор за човечеството!


В тази връзка считам за нужно да кажем, че трагедия е не разпада на СССР, както твърди другарят им Путин, а създаването му - престъпна държава, справедливо наречена"Империя на Злото".
цитирай
9. kolevn38 - Привет Гет, малко късно пиша по повод отговора ти.
24.10.2018 15:53
Това, което искам да кажа е, че винаги твоите коментари са на точно на място и обективни. Факт е, че свръхпредлагането на зърно от СССР е причина да падне драстично цената на американското, вследствие на което пада изкупната цена и американските фермери изхвърлят огромни количества в океана в стремежа си да задържат цената.
Дали има връзка между изкуствено предизвикания глад в Украйна /не само, между впрочем а и в други републики/ и едрия бизнес в САЩ, не зная, но фактите са си факти - романът "Гроздовете на гнева" на Стайнбек е включен в много от учебните програми на американските училища и колежи.
И едни цитат от романа: "Ако те сполети беда, ако си в нужда, ако са те наскърбили - иди при бедните. Само те ще ти помогнат, никой друг."
цитирай
10. apostapostoloff - Единение ли?
25.10.2018 06:10
Единение с такива изроди? След доносника Гоце се сдобихме с друго говедо. Този път е шапкар, бетонирана тиква, която ни приема, ни предава.

Да се върнем обаче в настоящето. Фактите са си факти: вече 70 % от българите са с наднормено тегло. Затлъстяването при нашите деца се превръща в огромен медицински проблем.

А във “великата“ Русия ежедневно цели 20 милиона гладуват!
цитирай
11. get - По данни на руската ВЦИОМ за мина...
25.10.2018 09:02
А)
По данни на руската ВЦИОМ за миналата 2017 г.?
1.
Каждый десятый россиянин испытывает нехватку денег на продукты питания.
2.
Помимо этого, 29% опрошенных пожаловались на то, что средств не хватает на приобретение одежды.

В обобщенията се казва?
"МОСКВА, 29 июня 2017 г. Всероссийский центр изучения общественного мнения (ВЦИОМ) представляет данные мониторингового исследования, посвященного изучению потребительских возможностей россиян.
Потребительские возможности россиян после пиковых значений, фиксировавшихся в 2014 г., резко снизились и пока не могут выйти на прежний уровень.

Более 80% россиян считают бедными тех, кому едва хватает средств на еду или одежду.
Эта группа бедных в мае 2017 г. составила 39%.
- среди людей пенсионного возраста – 54%,
- среди жителей сельской местности – 46%): в т.ч. 10% респондентов отметили, что для них затруднительна даже покупка продуктов, 29% - что им едва хватает денег на одежду.
За аналогичные периоды последних лет выше эта суммарная доля была только в мае 2009 г. (41%), а минимум был зафиксирован в мае 2014 г. (19%)."

- взето от: http://www.amic.ru/news/390407/

Б)
Количество бедных в России в последние годы колеблется вокруг цифры в 20 млн человек. Это более 13% от всего населения страны. Таковы подсчеты Росстата.

На самом деле данные официальной статистики не отражают реальной картины. По-настоящему бедных значительно больше.
Если применить «метод лишений», использованный тем же Росстатом в экспериментальном порядке, то уровень бедности в России составляет порядка 24,8-25,2% (около 36 млн человек), подсчитали в ИНСАП. То есть почти вдвое больше официального.

- взето от: https://www.gazeta.ru/business/2018/05/09/11745109.shtml

А тук видео: https://www.youtube.com/watch?v=_XFmTiMuUFs
Дети радуется колбаске!
Без коментар!
цитирай
12. planinitenabulgaria - Три години работих върху творчеството на Шостакович,
26.10.2018 21:27
чиято Четвърта симфония, която за малко да го погуби, бе посветена на геноцида в Украйна. Имах и разговори с една украинка, майка на моя приятелка, която бе добре запозната с тази проработка на Сталин. Тя казваше, че изпаднали в немощ хора са пълзяли към гробищата, за да умрат там, по този начин да помогнат на тези, които ще ги погребат, защото и те нямат сили.
За съжаление трудът ми стана достъпен за разбиране от доста малко хора. Макар предназначен за музикантите, аз обхванах и историческите събития по време на живота на Шостакович, изказах и предположение кой спаси живота му.
Генерал радеВ, курнелкатА, лилянА иди/йотовА/ искат да ни върнат в тези времена. Курнелката хем си прати сина в Америка, хем ни путканва да се откажем от ЕС и НАТО и да преминем към ОНД. Говорим ОНД, понимаем путиН. Наглеци...
А ето и линк от постинга ми, повтарям, труден и за четене и за разбиране:
http://planinitenabulgaria.blog/muzika/2015/03/09/dmitrii-shostakovich.1344534
цитирай
13. planinitenabulgaria - Гледах рекламата на почетния руски консул в Битола при гласуването за рехерендума.
26.10.2018 21:29
get написа:
А)
По данни на руската ВЦИОМ за миналата 2017 г.?
1.
Каждый десятый россиянин испытывает нехватку денег на продукты питания.
2.
Помимо этого, 29% опрошенных пожаловались на то, что средств не хватает на приобретение одежды.

В обобщенията се казва?
"МОСКВА, 29 июня 2017 г. Всероссийский центр изучения общественного мнения (ВЦИОМ) представляет данные мониторингового исследования, посвященного изучению потребительских возможностей россиян.
Потребительские возможности россиян после пиковых значений, фиксировавшихся в 2014 г., резко снизились и пока не могут выйти на прежний уровень.

Более 80% россиян считают бедными тех, кому едва хватает средств на еду или одежду.
Эта группа бедных в мае 2017 г. составила 39%.
- среди людей пенсионного возраста – 54%,
- среди жителей сельской местности – 46%): в т.ч. 10% респондентов отметили, что для них затруднительна даже покупка продуктов, 29% - что им едва хватает денег на одежду.
За аналогичные периоды последних лет выше эта суммарная доля была только в мае 2009 г. (41%), а минимум был зафиксирован в мае 2014 г. (19%)."

- взето от: http://www.amic/news/390407/

Б)
Количество бедных в России в последние годы колеблется вокруг цифры в 20 млн человек. Это более 13% от всего населения страны. Таковы подсчеты Росстата.

На самом деле данные официальной статистики не отражают реальной картины. По-настоящему бедных значительно больше.
Если применить «метод лишений», использованный тем же Росстатом в экспериментальном порядке, то уровень бедности в России составляет порядка 24,8-25,2% (около 36 млн человек), подсчитали в ИНСАП. То есть почти вдвое больше официального.

- взето от: https://www.gazeta/business/2018/05/09/11745109.shtml

А тук видео: https://www.youtube/watch?v=_XFmTiMuUFs
Дети радуется колбаске!
Без коментар!


То такова богатство в Голямата страна, такива щастливи хора, туй, дето го пишете, не е възможно. И всичко това е благодарение на Путин.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4084704
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5072
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031