Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2018 11:35 - "Указ седем-осем" или как в Съветския съюз разстрелвали деца
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 4286 Коментари: 4 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Масовите екзекуции са ставали "в изпълнение на исканията на работниците и колхозниците"   image

От Миша са останали само тази снимка от съдебното му дело

28OCT2018  

Максим Мирович, kasparov.ru

Това е една мрачна история за това как в Съветския съюз са репресирани и разстрелвани деца с така наречения "Указ седем-осем" или "Законът за класовете" (има се предвид житен клас-бел. ред.). Малцина знаят, че за кражбата на няколко класа, буквално 5 класа от колхозните ниви на сталинския СССР наказанието е било 

разстрел,

 още по-малко знаят, че това се е случвало с деца на възраст над 12 години.

image

Законът, получил по-късно названието "Законът за класовете" или "Законът за петте класа" е приет на 7 август 1932 година. Става дума за член 328 от сталинския наказателен кодекс. Този закон е наричан още "седем осми" или  "указ седем-осем" по датата на приемането му. За приемането на закона настоявал самият Сталин, великият мелиоратор и езиковед обявил всеки, който се съпротивлявал или само не се съгласявал с неговия безумен план за насилствена колективизация за "враг на народа и държавата".

След приемането на този закон всички, "грабители на социалистическата собственост" били разстрелвани, и само в изключителни случаи екзекуцията била заменяна с 10 години в лагерите на ГУЛАГ. "Социалистическа собственост" се смятали дори шепичка класове от колхозните поля — в буквалния смисъл на думата от 3 до 5 класа — за това човек можел да бъде арестуван и разстрелян.

Потресаваща е формулировката от болшевишкия "нов език" с който е обявен новият закон: в съветската преса пише, че той е приет 

"в изпълнение на исканията на работниците и колхозниците",

 репресиите били наричани "решителна борба с кулашко-капиталистическите вредители" (така били наричани хората, които от глад отивали да вземат от полето малко зърно), а разстрелът бил наричан "висша мярка на социална защита".

По "указ седем-осем" арестували буквално всеки, който бил дори и малко заподозрян в "кражба на социалистическа собственост". Към тях не се прилагали актове на амнистия, държавата еднозначно ги обявила за свои врагове. Интересно е и това, че част от закона предвижда "отговорност за антиколхозна агитация" — ако някой публично се осмелявал да каже, че колхозът не е нещо много хубаво, той бивал или разстрелван или изпращан в лагер като "опасен кулашки елемент".

image

На 7 април 1935 година е прието постановление номер 3/598 с което смъртната присъда според сталинския наказателен кодекс можела да се прилага и към деца, навършили 12 години. Постановлението е 

подписано лично от Сталин

 и това става именно в годините, в които съветската пропаганда активно изобразява  Сталин като "приятел на децата" - с момиченце на ръце и обкръжен от пионери с цветя.

image

В съветските архиви, засекретени сега в много от бившите републики от СССР, се пазят сведения за множество разстреляни деца и юноши. На Бутовския полигон в Москва са идентифицирани останките на 196 разстреляни деца - и това само на един от стотиците полигони, на които са извършвани разстрели и само за една година — от август 1937-ма до октомври 1938 година.

Едно от убитите на Бутовския полигон деца е Миша Шамонин, безпризорен, който от глад откраднал няколко самуна хляб, след което е разстрелян като "грабител на социалистическа собственост" по "закона за класовете". 

От Миша са останали само тази снимка от съдебното му дело, на което той е облечен в чуждо старо палто и датата на смъртта му — 9 декември 1937 година.

image

През 1936 година генералният прокурор на СССР Вишински подготвил докладна записка със статистика — прокуратурата на СССР проверила 115 000 присъди по "указ седем-осем" и установила, че

в 91 000 случая наказанието е прилагано "неправилно и престъпно" 

На тази основа трябвало да бъдат реабилитирани 37000 незаконно разстреляни, но Сталин постъпил според логиката на съветската власт — изпратил на разстрел в мазетата на КГБ всички, допуснали "крайности". 

Смята се, че след 1936 година "законът за класовете"  не е прилаган толкова често, но разстрелът на безпризорния сирак Миша е явно опровержение на това твърдение.

Напълно "законът за класовете" е бил отменен едва след края на сталинските репресии и осъждането на култа към личността на "вожда", макар че постсъветските страни не са осъдили и не са осъзнали напълно и досега тези репресии.




Гласувай:
11



1. germantiger - попадение от теб колев - това трябва да се знае
28.10.2018 14:57
За жалост нямам време защото отивам на тренинг и после по "игрите варна"

утре сутрин или към обяд ще си архивирам и ще коментирам това

имам с какво малко да допълня инфото !
цитирай
2. getmans1 - В оригинал ЧЕКИСТА се е изакал по ...
28.10.2018 16:34
В оригинал ЧЕКИСТА се е изакал по въпроса и гледам, че си е получил достойните отговори.
цитирай
3. get - До kolevn38 - ЕДНО ДОПЪЛНЕНИЕ, във връзка с малко обърканато а от там и подвеждащо обяснение по следният абзац ... ?
28.10.2018 17:22
kolevn38 написа:

През 1936 година генералният прокурор на СССР Вишински подготвил докладна записка със статистика — прокуратурата на СССР проверила 115 000 присъди по "указ седем-осем" и установила, че
в 91 000 случая наказанието е прилагано "неправилно и престъпно"
На тази основа трябвало да бъдат реабилитирани 37000 незаконно разстреляни, но Сталин постъпил според логиката на съветската власт — изпратил на разстрел в мазетата на КГБ всички, допуснали "крайности".


... автора на статията ЯВНО е повече историк, отколкото юрист? По тази причина малко мъгляво и объркващо ОБЯСНЯВА ПРИЧИНИТЕ за "разстрел" на ДЕЦА?
По смисъла на "Законът за класовете" (има се предвид житен клас-бел. ред.(ОТ 1932 г.). Малцина знаят, че за кражбата на няколко класа, буквално 5 класа от колхозните ниви на сталинския СССР наказанието е било РАЗСТРЕЛ!
- Какво се има в предвид - на база този Декрет/Указ ... и ПРЕШЕСТВАЩИТЕ ГО от промени в статья чл.12-ти от основните/общи разпоредби на Углавния/Наказателен закон на Руската федерация - ВЪЗРАСТТА НА НАКАЗАТЕЛНО ОТГОВОРНИ ЛИЦА ... се сваля от ШЕСТНАДЕСЕТ на ДВАНАДЕСЕТ ГОДИШНА ВЪЗРАСТ!
- Така че едно дете на 12-т години КОЕТО В НОРМАЛНИТЕ ЦИВИЛИЗОВАНИ И ПРАВОВИ ДЪРЖАВИ ... ЗАБЕЛЕЖЕТЕ? - НЕ ПОДЛЕЖИ(попада) в категорията НАКАЗАТЕЛНО ОТГОВОРНИ ПРЕДВИД ВЪЗРАСТТА(!) ... в СССР става наказателно ОТГОВОРНО - като по силата на това спрямо него може да бъде приложена и най-висшата мярка на наказание "смърт чрез разстрел"?
Така че ... ?
Така че с ВЛИЗАНЕТО В СИЛА през 1935 г. изменение в чл.328 на Сталинския Наказателен кодекс - ДЕЦА СА БИЛИ УБИВАНИ по смисъла на същият ... за едната КРАЖБА НА ЗЪРНО, защото са били поставени при условия на ГЛАДНА СМЪРТ - от същото това ВИСОКО-ХУМАННО, защото било СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ПРАВИТЕЛСТВО НА СССР - колкото и да е НЕПРИЯТЕН за родните пост-социалистически носталгици и съвето-люби, този ФАКТ!

П.П.
- А третата от горе надолу снимка илюстрация на "щастливото детство" при Сталин? Където е показан Сталин с едно азиатско момиченце - там историята е много поучителна?
Същото дете е от бурятската автономна област. Снимано е през 1936 г. докато баща и Ардан Ангадыкович Маркизов се явява член на ЦИК на СССР.
През 1937г. става жертва на политическите процеси - а момиченцето Енгелсина като дъщеря "на враг на народа" е изпратена в детски лагер.
Тук спирам с повествованието и ми идва на ум песента "Я другой такой страной не знаю, где так вольно дышит человек" ... по-голям цинизъм от това за съветската КАТОРГА, да се пее, като ЗА НАЙ-СВОБОДНА ЗЕМЯ ... просто НЯМА ПО-ГОЛЯМ ЦИНИЗЪМ!

П.П.
А какъв е бил този ГУЛАГ за ДЕЦА или бременни и току що родили жени - можете донякъде да си създадете представа - прочитайки материала:
"ГУЛАГ для самых маленьких"
на Адрес:
https://zona.media/article/2014/26/09/gulag-dlya-samykh-malenkikh
цитирай
4. germantiger - обещаното допълнение от мен
29.10.2018 10:51
Ворошилов праща на Сталин изрезка от местен вестник със статия за деца-хулигани и предлага такива деца да се разстрелват, приема се пакет от мерки за казания на такива деца вкл. телесни и разстрел за 12 годишни

13 депутатки и заедно с това мйаки подписват закон за "немчата"-та - деца родени през псв от връзка между германски войници и рускини. Тези деца са се изземвали от майките, настнявали се в домове, сменят им се имената, възпитавани са като деца без родители итн
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4115090
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5100
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930