Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2018 15:22 - Закъсняло правосъдие: Бивш нацистки надзирател застава пред съда в Мюнстер
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 376 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 94-годишният обвиняем е станал "съучастник в убийството на стотици хора"   image

 

06NOV2018   В германския град Мюнстер започва днес съдебен процес срещу 94-годишен бивш надзирател от нацисткия концлагер Щутхоф за съучастие в стотици убийства - процес от символично, но и от морално значение.

Според обвинението германецът, живял в Мюнстер, от юни 1942 до септември 1944 г. е служил в този лагер, разположен на 40 км от Гданск. Прокуратурата не огласи самоличността на обвиняемия; всекидневникът "Велт" писа, че става дума за пенсиониран художник-пейзажист на име Йохан.

"По това време той е бил осемнайсет-двайсетгодишен. Като надзирател е охранявал лагера, телените мрежи, вишките" около района, където стотици хора "са били обгазявани, разстрелвани и са умирали от глад", обяснява за АФП прокурорът на Дортмунд Андреас Брендел.

Обвиняемият "е бил информиран за всички методи за причиняване на смърт", с което е станал съучастник в "убийствата на стотици хора", дори да не е замесен пряко в тях, се уточнява в обвинителния акт.

Според "Велт" дълголетникът е отрекъл пред полицията през август 2017 г., че е знаел за зверствата, извършвани в лагера. Твърдял е по-специално, че войниците също изпитвали недостиг на храна.

В Щутхоф - първия нацистки концлагер, изграден извън територията на Германия в края на 1939 г., и станал през май 1945 г. един от последните, освободени от съюзниците, намират смъртта си 65 хил. от близо 110-те хиляди интернирани, сочат данни на музея "Щутхоф" в Щутово.

В лагера, охраняван от есесовци и украински спомагателни части, първоначално държат военнопленници и участници в полската, норвежката и датската съпротива, а след 1944 г. нацистите изпращат там евреи от балтийските страни и Полша, главно жени, по силата на т. нар. окончателно решение на еврейския въпрос. След освобождаването му пред различни съдилища, главно в Гданск и бившата ГДР, са изправени няма и сто от общо над 2 хил. членове на лагерната управа, смятат експертите на музея.

Заседанията ще продължават "най-много по два часа дневно", за да бъде облекчен над 90-годишният подсъдим, останал "психически във форма", уточнява прокурорът, натоварен също с разследването на нацистките престъпления в провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Процесът ще продължи най-малко до януари и ще се води в съд за непълнолетни, тъй като през разглеждания период обвиняемият не е имал 21 навършени години.

Подсъдимият може да получи най-много 15 години затвор. По думите на Брендел наказанието не е от голямо значение - това е "предимно правен и морален въпрос". "Германия има дълг пред роднините и жертвите от престъпленията на нацизма - държавата трябва и днес да разследва фактите и да наказва виновните", казва прокурорът.

Действала без усърдие в тази насока десетилетия наред, през последните години Германия осъди ред бивши есесовци за съучастие в убийства - Джон Демянюк, Райнхолд Ханинг и Хуберт Цафке. Всички бяха много възрастни, служили на ниски длъжности през войната. С оглед здравословното им състояние никой не бе пратен в затвора.
https://www.faktor.bg/bg/articles/zakasnyalo-pravosadie-bivsh-natsistki-nadziratel-zastava-pred-sada-v-myunster



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4114950
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5100
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930