Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2018 16:34 - Третият Рим - химерата на Иван Грозни, Сталин и Путин
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 4565 Коментари: 4 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Църквата има единствена роля да подпомогне завоевателните амбиции на съветските и руските диктатори, а титлата „Вселенски” да се прехвърли от Константинополския към Московския патриарх   image

Руската църква заседава под портрета на бащата на народите

11NOV2018  

Светослав Пинтев

Първият и вторият Рим паднаха,  а третият стои - Москва,  четвърти Рим няма да има. На третия Рим, държавата Московска, отсега Господар ще бъда единствен аз.

Това са думи са на Иван Грозни от първата серия на едноименния филм на знаменития режисьор Сергей  Айзенщайн, завършен през 1944 г. Лентата е направена по поръчение на самия „вожд на народите“ и господар на СССР Йосиф Сталин. 
Заснета е в  разгара на Втората световна война. В случая Сталин е и главен сценарист, измисля или поне одобрява лично всеки детайл. Горните думи са всъщност негови думи, програмна реч, 

програмната реч на Сталин

Сложена в устата на жестокия Велик княз на Москва, станал първи руски цар, който е негов предтеча и учител.  

Иван Иван IV Василевич- Грозни се изживява като наследник на Източната римска империя-Византия, не само, защото е внук на племенницата на последния византийски император София Палеолог. Отмъква и титлата цар/цесар/, използвана единствено в Средновековна България до този момент. Твърди се, че  по линия на баба си е потомък на нашия царски род Асеневци. Той смята, че е избран от Бога, въпреки че деянията му напомнят повече тези на Сатаната. Отлична работа му върши византийската концепция – Един бог на небето, един император на Земята, който е проекция на Всевишния.   С тази средновековна идея Владимир Путин се надява да управлява и днес Русия, но не само нея. 

Наскоро във Faktror.bg публикувахме интервю с Андрей Иларионов, бивш близък съветник на руския президент Путин, превърнал се в негов яростен критик. Той е категоричен: „Путин не иска нов СССР, а рестарт на "хилядагодишната държава" - една нация, една религия, един княз“. Ето точните му думи: „Той казва, че няма отделни народи: руснаци, украинци, беларуси. Преди почти една година той формулира концепцията за „хилядагодишната държава“, която звучи така: една нация, една религия, един княз.

Очевидно е, че  думите на Иван Грозни, измислени от Сталин, са програмната реч и на Путин.  който и през новия век, се изживява като средновековен владетел, както е било и с Йосиф Висарионович. Тази фиксация  обяснява и много от действията на настоящия Стопанин на Кремъл. 
Но да се върнем на Сталин и 

филма за Иван Грозни

Защото той е ключ за разчитане на идеята на Иван Грозни-Сталин-Путин. 

image

През 1943 г. Сергей Айзенщайн започва снимките в Алма Ата. В тежкото военно време са му осигурени едва ли не идеални условия.  Огромни ресурси са вкарани в работата по изключително сложната за реализиране лента. Много днешни  режисьори биха завидели на възможностите пред „колегата“. 
Най-смайващото е, че за първи път в Русия се снима грандиозната сцена на църковна служба при коронацията на владетел. Тя е възпроизведена изключително точно, в прецизно съответствие с изискванията на церемониала и църковните правила -

цар Иван се венчае за Царството

Именно, когато му слагат шапката на Мономах, той произнася думите за Третия  Рим, които цитирахме в началото . ( Легендата разказва, че споменатата шапка, своеобразна корона, е изпратена от византийските императори Василий Българоубиец и Константин IX Мономах на киевския княз Владимир II през 988 г.)

Цар Иван се провиква във филма, че древният Рим е паднал и е под властта на католиците, вторият Рим, православният Константинопол, също е паднал под ударите на Османската империя, а Москва остава единствената православна столица, превръща се в Трети Рим. Годината е 1547 -ма.

Москва, 2 февруари 1945 г.

В столицата на СССР едновременно текат две епохални събития, по някакъв мистичен начин те са съзвучни едно на друго. В кинотеатрите тече премиерата на филма „Иван Грозни“, а в града се случват неща реално, възпроизвеждащи колизиите от 16-ти век. Филмът „Иван Грозни“ на Айзенщайн е само репетиция, разказва руската държавна телевизия „Россия 1“ в документален филм и показва уникални кадри, каквито никой руски или съветски оператор повече не е снимал. Руската православна църква избира в този февруарски ден на 1945 г. своя глава- патриарха Всерусийски. Третият Рим отново става реалност, твърди филмът. 

Новият патриарх Всерусийски и Московски, митрополит Ленинградски и Новгородски Алексей Симанский е одобрен лично от Сталин. Той, разбира се, няма съперници, а гласуването е единодушно. На кадрите патриархът видимо се безпокои. 

Трети Рим и безбожна държава, с какво ли ще трябва да се плати за неочаквано оказаната на църквата милост. 

Да се върнем две години назад. 

В разгара на Втората световна война, на 3 септември 1943 година, когато във военните действия на всички фронтове е настъпил обрат, се провежда неочаквана среща на главата на безбожната държава Йосиф Висарионович Сталин с действащите архиереи на руската православна църква. На човека, разрушил стотици църкви и избил десетки хиляди свещенослужители с оцелелите действащите архиереи на Руската православна църква, която до този момент е в дълбока нелегалност и е на ръба да престане да съществува. Те са трима   -  Сергий Старогородский,  Алексий Симанский и  Николай Ярушевич. Тази среща е равносилна на признаване на Църквата от Съветската държава, нещо доскоро немислимо след невиждания терор срещу православието до този момент.

Каква е причината за това 

необикновено благоволение

Коренът на това събитие всъщност  може да се открие  още в края на януари 1934 година, когато в Москва се провежда  17 конгрес на болшевишката партия, конгреса на победителите, както го нарича тогавашните вестници. Току-що е завършила колективизацията, при която са избити милиони, отминал е страшният глад в Украйна, а положението в страната е изключително напрегнато.

В Германия преди година на власт е дошъл Хитлер. Сталин произнася реч, в която казва, че нещата очевидно вървят към нова война. Това няма да попречи на съветския лидер в следващите години да предостави на германските елитни летци бази за обучение в СССР, да изпаща гориво храни и оръжия на германската армия,  да подклажда всячески агресията и лудостта на Хитлер, за да освободи той по-късно Европа.  

На конгреса Сталин неочаквано за всички казва: „От древната история е известно, че старият Рим е гледал на предците на днешните германци и французи точно така, както днес гледат представителите на висшата раса на славянските народи. И какво е излязло от това?  Излязло е, че не римляните, а всички варвари са се обединили срещу общия враг и с гръм унищожили Рим. Войната против СССР ще доведе до пълно поражение на нападателите и разгром  на правителствата на тези страни“. Точно тогава изглежда в Сталин се зародила идеята да тръгне по стъпките на Иван Грозни и да направи от Москва Трети Рим“.

Със срещата  си с оцелелите митрополити той слага началото на грандиозния си план за превръщането на Московската патриаршия в „православен Ватикан”. Архиереите обясняват, че за провеждането на събор и избирането на патриарх е необходимо доста дълго време. Сталин със смразяващата си усмивка им казва:

„А вие действайте с комунистически темпове“ 

Само след 4 дни всичко е готово. Наистина комунистически темпове.

Изследователката Даниела Калканджиева пише по този повод в „Сб. Деветосептемврийският преврат, тоталитарният режим и съвременна България, София, 2015, с. 153-163“: 

„Същевременно е създаден и Съвет по делата на РПЦ (СДРПЦ), който е поверен на полковник Георгий Карпов, завеждащ отдел в НКВД. Затова той се консултира с Молотов дали да не освободи старата си длъжност преди да поеме новото назначение. Отговорът е, че промяна не е необходима, но този факт трябва да остане тайна.[4] Като председател на СДПРЦ, Карпов е натоварен със задачата да издигне международния престиж на обновената патриаршия. В тази връзка той набелязва три основни направления в дейността на Московската патриаршия:

1. Да обедини задграничните руски православни църкви под своя юрисдикция;

2.  Да установи близки и приятелски отношения с православните църкви в славянските страни;

3. Да засили влиянието си в решаването на международни църковни въпроси.“

Карпов дори целува новия патриарх, един дълго време обмислян ход, целящ да покаже, че Църквата е вече част от държавата, не нейн враг. Всичко това става с една цел - Църквата да подпомогне завоевателните амбиции на Сталин в различни страни, политика, която днес отново се възражда, като се започне от Близкия Изток.  

Заслужава си да се разкаже какво прави полковникът от НКВД Георгий Карпов, който, между другото, има за задача да прехвърли титлата „Вселенски” от Константинополския към Московския патриарх, с помощта на българската православна църква. Но това е много-много дълга история, която продължава и до днес. Ще го направим друг път. В интерес на истината , той е човекът, който спомага за свалянето на схизмата от Българската православна църква.

Днес продължава и борбата на Кремъл Москва да е Трети Рим, където нашият добър познайник Кирил Гундяев да е Вселенски патриарх. 
https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/tretiyat-rim-himerata-na-ivan-grozni-stalin-i-putin?fbclid=IwAR1D3uzVGrUzpRzmMjwzOiSPzySRjeudAQgyWAW3h-YeKsHOENUYNT-yXIg




Гласувай:
6



1. mikula - от онова време
11.11.2018 17:00
Когато Сталин, вече Генсек и диктатор, довел майка си в Москва да и покаже властта си, възрастната жена не разбирала какво работи синът и. Той накратко и простичко и обяснил, че е нещо като цар. На което майката отвърнала: "По-добре да беше завършил семинарията и да бе станал поп".
цитирай
2. planinitenabulgaria - Много ме бзпокои рещшението на БПЦ във връзка с Украинската църква, което е взето,
11.11.2018 18:07
но ще бъде оповестено в началото на декември. Много се безпокоя, че отново Гундяев ще надделее над нашия патриарх, когото не допусна до Вселенсия събор. Не само ще загубим Зографския манастир ако това се случи, но ще бъдем отхвърлени от Вселенската църква като разколници. Мисля, че отново ще заработи схемата Путиин - Гундяев, нашия патриарх, затова взелите решенията по този казус от БПЦ се канят като гладен на сране...
цитирай
3. vladtepes - За Иван Грозни, Сталин и Путин
12.11.2018 11:51
При Иван Грозни крадците от бюджета са сварявани живи като изменници, при Сталин са разстрелвани или изпращани за дълго в лагерите като подривни елементи, при Путин се краде безнаказано в огромни мащаби.
цитирай
4. krumbelosvet - .
12.11.2018 12:44
.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4076638
Постинги: 2841
Коментари: 5909
Гласове: 5050
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031