Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2018 10:54 - Мъгла в Главата, а забравихме зимите на социализма
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 4341 Коментари: 8 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 А пък онези, дето бленуват за “бай Тошо”, спомнят ли си какво бяха София и животът при комунизма?
  image

Д-р Любомир Канов

 

Който е живял в София, колкото аз поне, тоест от самото си рождение, ще си спомни за софийските мъгли от миналото. Когато започваха зимните декемврийски и януарски температурни инверсии и студеният въздух се сринеше в ниската част на Софийското поле, дори много преди да построят Кремиковци, из София започваха да бродят призраци. Всред оскъдните светлини на улиците с изпочупени крушки и в непрогледната лютива мъгла се движеха сенките на минувачи завити в шалове, които бързо потъваха в мрака и калта на града, сподиряни от шлюпащите звуци на галошите газещи в локвите и в мръсният сняг. В скованите от скреж неотоплени трамваи, непризнат художник можеше да изрисува върху замръзналите прозорци някоя рисунка на любима девойка или да подсмърча, понесъл към дома си глава кисело зеле, купено от кацата на Плод-Зеленчука. В неотопленото антре, свалил вече балтона, 

средният софийски човек

 можеше да се огледа в огледалото и да забележи, че от ноздрите му са изригнали черни дъмги като от някой парен локомотив, работещ с кюмюр, а яката на ризата му е станала тъмносива само за един следобед в мрачния град. Тогава софиянецът слизаше по стълбищата, с една единствена работеща крушка на третия етаж, за да изхвърли кофата със сгурия в дървената пирамидална кофа на тротоара пред блока си, да нагребе от смесените с пляка въглища от мазето си и да изкачи обратно етажите до своята квартира. Там, ако имаше цепленки, той запалваше пернишката си печка с горно горене и така ден след ден, в течение на десетки години преживяваше 

зимите на социализма

 В тази студена и страшна мъгла изпращаше децата си на училище, за да научат какво е написал Крум Кюлявков, Андрей Гуляшки или Георги Караславов. Ако след многоходови комбинации, той успееше да си купи нафтова печка, тогава той минаваше в друга социална категория — онази на наистина успелите в живота хора. Дали хората, освен пушекът на затлачения от студената зима град, не всмукваха жадно и дима на цигарите си? Разбира се, че всички пушеха -Арда, Мелник, а по-заможните ВТ или Стюардеса. Дали някой броеше астматичните деца? Заболелите от емфизема, които без друго те си бяха вече навлекли от работа в цеховете и мините? Броеше ли някой умрелите от белодробен рак преждевременно, тихо и без дори да роптаят, освен с някое плахо изкашляне в скованият от леда трамвай? 
И не за да упреквам онези, които днес са готови да протестират обвинително и да търсят сметка от “властта” и от “фандъкова” за всяка прахова частица попаднала в тяхната трахея и за неща, които поне наполовина са причинени от климата на градове, които са котловинни и са жертва на температурни инверсии, а поне една трета от тези частици са причинени от хора, техни съграждани, които горят боклуци или мокри дървета, отрязани от близките паркове? И дори нещо още по-интересно - а колко от тези хора в продължение на много години са вкарвали в дробовете си доброволно смъртоносните прахове и канцерогенни на десетки хилядите цигари, които са изпушили, пък и продължават да пушат даже по време на обвинителните си протести? Дори не ми се ще да си спомням за протестите на милиционерите, които хем пият вода, хем пушат в някаква гротескова акция за увеличение на заплатите си? 
Прочие, кой в края на краищата ще плати за лечението на всички онези, които доброволно с цигарите вкарват в дробовете си концентрации на вредни частици, надхвърлящи стотици пъти нормите за запрашаване? Сигурно така наречената “държава” т.е. данъкоплатците. Дали някой няма да се наеме да сметне, колко от възмутените от бездействието на “властите” срещу замърсяването на въздуха, са всъщност пушачи? А пък онези, дето все 

бленуват за доброто старо време при “бай Тошо”,

 спомнят ли си какво беше София, а и животът изобщо при комунизма? Включително въздухът на “голямата химия”, “когато всеки имаше работа” и пр...
Добре, ще протестират, ще викат “долу!”, ще обвиняват. Другите разбира се, но не себе си. Няма да вземат метрото, даже да е безплатно, няма да спрат да пушат, но ще твърдят, че някой друг ги убива. А когато се разболеят, ще изискват най-висшата и модерна грижа от своите лекари, които обаче презират и смятат за мафиоти в бели престилки. Това естествено, ще струва много скъпо, понякога един милион долара на пациент, но важното е някой друг да е виновен. Е, как ще я караме в тази мъгла в градовете? А в главите?



Гласувай:
6



1. wqpwqp - Аман от простотии!
06.12.2018 11:08
Аман от простотии!
цитирай
2. getmans1 - Чудно време, как да го забравиш. . . ...
06.12.2018 11:26
Чудно време, как да го забравиш ... бройлерски живот.
цитирай
3. 1997 - Доста пропагандни преувеличения. Сякаш авторът не е чувал за "Лондонска мъгла" заради въглищата.
06.12.2018 12:43
За част от хиперболите, все едно да обвиним правителството на Стамболийски, че не е полагало асфалт и не е осветявало улиците с LED лампи.
цитирай
4. 1997 - за "Лондонска мъгла" вж. http://drevnite.com/otkriha-prichinata-za-zhaltata-magla-ubila-12-000-dushi-v-london-prez-1952/
06.12.2018 21:11
120000 души.120000!!!
цитирай
5. getmans1 - . . . Альоооо, хем нагло лъжеш, че и с ...
07.12.2018 09:40
...Альоооо, хем нагло лъжеш, че и с линка се излагаш... нормално е за трол.
Отделно от това Лондон от 1952 верно, че е по-мръсен от София но това едва ли важи за 1982 г. времето за което разказва автора.
Още по-отделно е ...хаххахаха... че по това време 82-ра самата дума екология си беше почти непозната дума-чуждица.


1997 написа:
120000 души.120000!!!

цитирай
6. krumbelosvet - Лъжесвидетелството срещу ближния е забранено от Божия заповед.
07.12.2018 18:17
И аз съм роден в София.
Да, ПРЕДИ евтиният руски газ да замени ПЕРНИШКЕТЕ ВЪГЛИЩА на ТЕЦ-овете, и евтината руска нафта (и после евтината пара, 10лв на месец) да замени същите въглища във всеки дом, мъглата беше НЕСРАВНИМО ПО-ОТРОВНА от сегашната. Но тоя евтин газ и тая евтина нафта (8 стотинко за литър) и евтината пара, проклетите комунисти ги докараха.
И лъже като дърт циганин 80-годишния трол колевн38 (и докторът от портрета, не го е срам) за МРЪСОТИЯТА в соц София. Тогава улиците СЕ МИЕХА.
В родният ми квартал Надежда, калта беше наследство от капитализма. Само Ломското шосе беше павирано. А 10-ти завари Надежда почтти в сегашния й вид, само дето блоковете бяха нови и БОЯДИСАНИ. Сега се сбъднаха думите на бай Тошо "това което аз построих, вие не можете го боядиса". А новото строителство по правило е БЕЗ ШИРОКИТЕ соц градинки и паркинги...
цитирай
7. kolevn38 - Крумчервеносвет, евтини газ и нафта ще купуваш винаги и от всеки, който я предложи.
08.12.2018 15:20
Такива са икономическите закони. Друг е въпроса кой, защо, кога и при какви условия би продавал под себестойност. А и комунистическата система се сгромоляса въпреки газа и нафтата по 8ст и фафлите и билетчето по 6ст. Така че, глупостите които твърдиш са смехотворни. Дори без пари да пуснеш газа и нофтата, както във Венецуела например, това не е гаранция че престъпен строй като комунистическо-социалистическия ще просъществува. Пример за това е хиперинфлацията във Венецуела - липсата и дефицита на всичко - от продоволствени продукти до тоалетна хартия, километрови опашки за елементарни стоки от първа нужда. А пък днешна Русия по нищо не се отлиава от СССР - въпреки моретата от газ и нефт, въпреки планините от злато и диаманти не са прокопсали и в скоро време няма изгледи да прокопсат.
цитирай
8. kolevn38 - Остави го този, той още се реди на опашката пред мавзолея на чичко Лелин и ползва в.Дума вместо тоалетна хартия.
08.12.2018 15:28
getmans1 написа:
...Альоооо, хем нагло лъжеш, че и с линка се излагаш... нормално е за трол.
Отделно от това Лондон от 1952 верно, че е по-мръсен от София но това едва ли важи за 1982 г. времето за което разказва автора.
Още по-отделно е ...хаххахаха... че по това време 82-ра самата дума екология си беше почти непозната дума-чуждица.


1997 написа:
120000 души.120000!!!


цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4084915
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5072
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031