Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2019 21:37 - Русофилите у нас ревнуват, но мълчат като покорна ханъма за брака по любов между Путин и Ердоган
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 2035 Коментари: 12 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Вече съм писал за процъфтяващата руско-турска дружба като продължение на приятелското взаимодействие между двете евразийски империи от първата половина на 19 век. http://ivo.bg/2017/09/28/путин-и-ердоган-по-стъпките-на-султан-м/

НА СНИМКАТА: Литография на паметника на османската благодарност към Русия край Ункяр Искелеси в Турция, посветен за спасяването на Султан Мамуд II от бунта на египетския му васал Мехмет Али през 1833 г.

image

 

 

 

 

Днес обаче имаме нови поводи да обърнем внимание на този евразийски дуалистичен цъфтеж. Не само и не просто заради факта, че Ердоган гостува  за трети път от началото на годината насам на крака на своя събрат – автократ в Москва. Различното този път е, че двете автокрации се срещат на най-високо ниво, за да сложат началото на година на турската култура в Русия. А това е много интересен повод за аналогии с български адрес. 

Пременени като еничари музиканти от турския представителен оркестър  “Мехтер” ( на снимката от Червения площад по-долу), умилиха вече руските си домакини на 31 август 2017, като изпяха на руски език съветската военна песен “Катюша”. https://www.youtube.com/watch?v=j-TTcpnLV1s

image

 

 

 

 

Кой можеше да предположи, че хорът на османските еничари е възпял не просто руския ракетен феномен от Втората световна война “Катюша” , а че тази изява ще се окаже нещо повече от метафора? В  наши дни Турция настоява за сделка със съвременен руски зенитен комплекс, заради който Анкара демонстрира готовност за разрив във военното сътрудничество със САЩ, изтъкващи несъвместимостта на своята бойна авиация с въпросните руски зенитни системи. 

Както е добре известно от собствения ни опит, Русия се опитва да прокарва влиянието си в чужбина не толкова в материалната сфера ( в която няма какво да предложи на света извън разпродажбата на природните си ресурси и оръжия) предимно с претенцията за религиозна близост и общи исторически корени. Ердоган и Путин, враждуващи еднакво с либералната толерантност на Запада, вече демонстрираха своята взаимна източна религиозна търпимост. На 23 септември 2015 г. Двамата откриха заедно в Москва най-голямата  джамия в Европа.

Сега е ред явно на сближаването им по културна линия. Близо 4 години след побратимяването им пред споменатата джамия в руската столица Ердоган отново  е в Москва – вече за откриването на годината на турската култура в “Болшой театър”.  

Както се казва, щом се обичат “младите”, да се вземат. Бракът им  не е само сметка, а и явно по любов между сродни души. Но ако обичат, да не ни разиграват операта за добрите руснаци и лошите турци, с която нашите русофили припяват на руската пропаганда в черно-белия български театър по въпроса за поробителите и освободителите. 

Ако приложим към русофилстващите българи същият аршин, който те употребяват срещу своите опоненти в България, то Путин и Ердоган са “ибрикчии”. При това не е лесно да бъде откроено кой на кого слугува с ибрика, толкова ентусиазирано се обгрижват взаимно. Съответно русофилите у нас са скачен съд на руския ибрик. Сигурно голяма ревност гони нашите русолюбци. Мълчалива, каквато се полага на покорната ханъма.  

Ако интимността между Москва и Анкара се задълбочи трябва да очакваме нашите русофили да преминат към окуражителни възгласи “ашколсун” по адрес на руско-турския любовен тандем. Няма да им е за пръв път на нашите русофили – вече са го правили с германски акцент през август 1939 г., когато тукашните “антифашисти” приветстват с германски работническо-селски акцент разцъфналата дружба между Сталин и Хитлер.
Иво Инджев




Гласувай:
10



1. getmans1 - Точно на Сталин и Хитлер ми приличат ...
08.04.2019 00:14
Точно на Сталин и Хитлер ми приличат тия двамата и това е само на пръв поглед ако се задълбае по надълбоко приликите ще станат повече от очевадни ... също внимания заслужава да се отдели и на фалшивият преврат който АГАТА си спретна но явно демокрацията в т.н. изостанала Турция е на по високо ниво и на Ердоган му припари ... и така, че не се знае дали ще има пари за С400 ... пък и за какво ли им са ако икономика им продължи да затъва ... камионите им рязко и видимо намаляха а в днешни времена това говори много.
цитирай
2. barin - Здравей, Колев. Много се сближиха ...
08.04.2019 06:16
Здравей, Колев. Много се сближиха Турция и Русия. Откакто стана инцидента със сваления самолет и се извиниха Путин и Ердоган започнаха да се срещат често. НАТО постоянно критикува Турция за търговията с Русия, най-вече за противоракетния щит.
Поздрави!
цитирай
3. vencivaleri1951 - А аз мисля, че правят отношенията си такива, каквито трябва да бъдат между съседи
08.04.2019 09:44
barin написа:
Здравей, Колев. Много се сближиха Турция и Русия. Откакто стана инцидента със сваления самолет и се извиниха Путин и Ердоган започнаха да се срещат често. НАТО постоянно критикува Турция за търговията с Русия, най-вече за противоракетния щит.
Поздрави!


Инджев обръща историята, каквато му се иска да бъде. Руснаци и турци са воювали наистина, но агличани и французи, англичани и американци, германци с всичките, италианци.... Те не са ли воювали по между си? Сега са в отбранителен и икономически съюз!? Да, военните се опитаха да вкарат Русия и Турция в тежък конфликт, сваляйки изтребител на руснаците. Облъчиха и Ердоган, че са били в правото си. Путин бе рязък, но и достатъчно далновиден, и вместо първосигнално да действа злорадствойки, че кроят шапка на Ердоган, го предупреждава за готвения преврат. За Ракетните комплекси:
Гърция, години на ред купува БУКове без да дава възможност на никого да и търси сметка. Има С 300, заявила е и С400. Какво е различното? Ние имаме също С 300, а и останалите бивши соц страни. Става въпрос за пари и нищо друго. Руснаците започнаха да правят сериозни продажби на оръжие, и започна отново да отхапва от баницата на американския оръжеен комплекс. Има и не лоши успехи на терен руското оръжие, което допълнително увеличава търсенето му. Там е проблемът и за това се скача срещу Турция, която е много сериозен оръжеен пазар. Днес ракети, утре самолети, вдругиден подводници... Там е проблемът за янките, а не че руснаците подпомогнали някогашен султан срещу васала му. Там то стяга чепикът и хранения на янките блогър-Инджев
цитирай
4. 1997 - За своя дом
08.04.2019 10:17
Българската политика по отношение на Турция е деликатна. Ние внимателно подхождаме към икономически и военно силната си съседка, която говори на един език с мнозина български граждани.
Сега, когато между Русия и Турция има тесни връзки, можем да потърсим подкрепа на Русия за да не допуснем намеса на Турция във вътрешните ни работи посредством мюсюлманите. Преди 30 г. същата помощ ни бе необходима от САЩ.
цитирай
5. get - До 4. 1997 - Това само един болен от ИДЕОЛОГИЗИРАНЕ МОЗЪК може да напише!
08.04.2019 18:10
1997 написа:
Българската политика по отношение на Турция е деликатна. Ние внимателно подхождаме към икономически и военно силната си съседка, която говори на един език с мнозина български граждани.
Сега, когато между Русия и Турция има тесни връзки, можем да потърсим подкрепа на Русия за да не допуснем намеса на Турция във вътрешните ни работи посредством мюсюлманите. Преди 30 г. същата помощ ни бе необходима от САЩ.


Ако действително бяхма силна държава - РЕДНО Е ДА СЕ ЗАБРАНЯТ ДВЕ АНТИНАЦИОНАЛНИ ПАРТИИ, БСП и ДПС!

"Възродителния" процес - е мероприятие на Русия, която възползвайки се от ислямския фундаментализъм и про-турски шовинизъм, ЦЕЛЕШЕ И ЦЕЛИ УНИЩОЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА!

Формулата - "да се спасим от турския вълк - викайки на помощ руския" - може да го роди болно въображение нямайки си и грам понятие от същностното по проблема!

Процеса по ДЕЗИНТЕГРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКО ОБЩЕСТВО а от там й ДЪРЖАВНОСТ - върви именно по линия, на КРИВОЛИЧЕЩАТА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ МОСКОВСКО-ОСМАНСКА ДРУЖБА!
Ако не бе така - то тогава ОЩЕ от ВРЕМЕНА НА ОДРИНСКИЯ МИР(1829 г.) - а не през 1878 г. България би следвало вече да се КОНСТИТУИРА, КАТО ДЪРЖАВА!
цитирай
6. get - До 3. vencivaleri1951 - Или поради незнание ЛЪЖЕШ - или си СЪЗНАТЕЛЕН ДЕЗИНФОРМАТОР?
08.04.2019 18:26
vencivaleri1951 написа:
barin написа:
Здравей, Колев. Много се сближиха Турция и Русия. Откакто стана инцидента със сваления самолет и се извиниха Путин и Ердоган започнаха да се срещат често. НАТО постоянно критикува Турция за търговията с Русия, най-вече за противоракетния щит.
Поздрави!


Инджев обръща историята, каквато му се иска да бъде. Руснаци и турци са воювали наистина, но агличани и французи, англичани и американци, германци с всичките, италианци.... Те не са ли воювали по между си? Сега са в отбранителен и икономически съюз!?
...
Путин бе рязък, но и достатъчно далновиден, и вместо първосигнално да действа злорадствойки, че кроят шапка на Ердоган, го предупреждава за готвения преврат. За Ракетните комплекси:
Гърция, години на ред купува БУКове без да дава възможност на никого да и търси сметка. Има С 300, заявила е и С400. Какво е различното? Ние имаме също С 300, а и останалите бивши соц страни. Става въпрос за пари и нищо друго. Руснаците започнаха да правят сериозни продажби на оръжие, и започна отново да отхапва от баницата на американския оръжеен комплекс. Има и не лоши успехи на терен руското оръжие, което допълнително увеличава търсенето му. ... Днес ракети, утре самолети, вдругиден подводници... Там е проблемът ... а не че руснаците подпомогнали някогашен султан срещу васала му. Там то стяга чепикът и хранения на янките блогър-Инджев

1.
7 октября 2015 г. "Четыре ракетных корабля (Каспийский флот РФ) произвели 26 пусков крылатых ракет морского базирования по 11 целям (ИГ в Сирии)."
2.
19 ноября, за пять дней до катастрофы, послу России в Анкаре Андрею Карлову в МИД Турции была вручена нота протеста в связи с авиаударами РФ по региону Байырбуджак на севере Сирии, области проживания туркоман.
3.
24 ноября 2015 года в 09:24 по местному времени (10:24 по московскому) сбит российский бомбардировщик Су-24 с бортовым номером 83.

vencivaleri1951 написа:
Да, военните се опитаха да вкарат Русия и Турция в тежък конфликт, сваляйки изтребител на руснаците. Облъчиха и Ердоган, че са били в правото си.

Па ща си ти ...?
... друже-србе, ВВ-1951, теб къде те стяга чепика - Ъм?
Па ща си ти друже Венце, србе, московце але българе - ща сте ВВ-1951?

Тамада-коммунист Олег Лихачев из Казани записал песню "Я отрекаюсь от ...!"?
https://www.youtube.com/watch?v=WKyJrWOWlSs
цитирай
7. kolevn38 - Проблемите с С 400 венци са два.
08.04.2019 19:17
vencivaleri1951 написа:
[quote=barin]Здравей, Колев. Много се сближиха Турция и Русия. Откакто стана инцидента със сваления самолет и се извиниха Путин и Ердоган започнаха да се срещат често. НАТО постоянно критикува Турция за търговията с Русия, най-вече за противоракетния щит.
Поздрави!

Първият е, че F 35 работи в синхрон само с американските системи, включително и наземни ракетни - той не е просто самолет, а цяла система. Тоест в комбина със С 400 няма да може да работи така, както с американските аналози. Вторият е, че турците при положение че охотно купуват руски комплекси също така охотно биха командировали един куп руски специалисти да "разгледат" F 35 от близо или пък да командироват един самолет за месец-два, което едва ли янките желаят.

цитирай
8. kolevn38 - Личното ми мнение е, че не е далеч моментът, когато руските и турските другари ще изгорят стадо камили в името на просперитета на Ердоганова Турция и Путинова Р
08.04.2019 19:22
1997 написа:
Българската политика по отношение на Турция е деликатна. Ние внимателно подхождаме към икономически и военно силната си съседка, която говори на един език с мнозина български граждани.
Сега, когато между Русия и Турция има тесни връзки, можем да потърсим подкрепа на Русия за да не допуснем намеса на Турция във вътрешните ни работи посредством мюсюлманите. Преди 30 г. същата помощ ни бе необходима от САЩ.

Личното ми мнение е, че не е далеч моментът, когато руските и турските другари ще изгорят стадо камили в името на просперитета на Ердоганова Турция и Путинова Русия. И най-вече за здравето на двамцата аркадаши:)
цитирай
9. 1997 - С помрачени не бива да се спори, но може да се използват думите им за да се покаже какво е объркване
09.04.2019 07:30
get написа:

"Възродителния" процес - е мероприятие на Русия, която възползвайки се от ислямския фундаментализъм и про-турски шовинизъм, ЦЕЛЕШЕ И ЦЕЛИ УНИЩОЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА!


Чрез отмяната и негативното отношение към "Възродителния процес", България губи българите- мюсюлмани. Те бяха напълно интегрирани, а с връщането на турско- арабските имена насила се отделяме.
цитирай
10. get - @ 9. 1997 - За приучените да мислят съгласно партийните директиви, Е ПОМРАЧЕНИЕ - за ... ?
09.04.2019 15:20
1997 написа:
get написа:
1997 написа:
С помрачени не бива да се спори, но може да се използват думите им за да се покаже какво е объркване

"Възродителния" процес - е мероприятие на Русия, която възползвайки се от ислямския фундаментализъм и про-турски шовинизъм, ЦЕЛЕШЕ И ЦЕЛИ УНИЩОЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА!


Чрез отмяната и негативното отношение към "Възродителния процес", България губи българите- мюсюлмани. Те бяха напълно интегрирани, а с връщането на турско- арабските имена насила се отделяме.


... хората мислещи със соствените си глави - ОЗАРЕНИЕ!
цитирай
11. planinitenabulgaria - На англичаните и на турците не може да се разчита.
09.04.2019 21:58
Англия трябва да бъде изгонена от ЕС, Турция от НАТО. Аз има много връзки с българските турци, ето мението на едни от тях:
Преди заради българите страдахме, визират възродителния процес, сега заради турците, визират невъзможността на турците да посещават роднините си тук защото нямат пари. Като виновник посочват САМО /!!!/ Ердоган, когото по всяка вероятност американците ще размажат икономически. Въвеждам един таг:
Турците имат най-голямото летище в света, почти всичките им самолети са Боинг. Ако американците мериканците сторват с тях това, което сториха с Иран преди години, спират им вноса на резервни части, цялата им инвестиция пропада. И ако сега на влязъл турчин в България за 1000 лири дават 260 лв, след един такъв акт няма и 100 да му дадат.
И още нещо ми прави впечатление. Под постинга са се изкоменирали "блогъри", не в състояние да различат пармак от сик.
цитирай
12. krumbelosvet - Драги дежурни русофоби
10.08.2019 14:25
Вие наричате "русофили" ИЗМИСЛЕН ОТ ВАС противен образ на чуждопоклонник, подлога, гад.
Ако някой ви напомни русофилите Вазов и Капитан Петко Войвода, цитирате някой Вазов стих за началото на Първата Световна Война и ЗАБРАВЯТЕ всичко останало. За Петко Войвода си траете като покорни роби от южните щати.
Аз минавам за русофил, защото РАЦИОНАЛНО и НАУЧНО считам, че от всички велики сили, само Русия ИМА ИНТЕРЕС от съществуването ни като народ и държава. Друг е въпроса колко са руснаците, които го осъзнават.
Това, че се появиха ОБЩИ ИНТЕРЕСИ между Русия и Турция, не е въпрос на любов и ревност, а ГЕОПОЛИТИЧЕСКА конюнктура. Но Ердоган публично се пише закрилник на Кримските татари (те са българи) и на независимостта на Крим. САМО РУСИЯ няма интерес Турция да си "върне" Кърджали и Делиормана, както бленува Ердоган. И докато има Русия, това или няма да се случи, или ще е временно. Кой в Европа ще воюва за Кърджали? Колкото за Кипър...
А вие винаги забравяте, че Берлинският договор разпорежда ТУРСКИ ГАРНИЗОНИ в Румелия. ЗАЩО Турция не се възползва? Знаете и си траете като черен роб в Америка. Русия заявява официално, че дори САМО ЕДИН ВОЙНИК в Румелия ще има тежки последици за Турция. Всъщност, това е ГЛАВНАТА предпоставка за Съединението, РАЗБИРА СЕ изгодно за Русия. Вие и това "не знаете"...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4086190
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031