Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2019 18:46 - Половин век след големия скок на Армстронг, някои хора все още не вярват, че човек е бил на Луната
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 515 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 03.06.2019 18:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Това лято човечеството ще отбележи цели 50 години от провеждането на мисията "Аполо 11", когато за пръв път астронавти стъпват на Луната. На историческия 21-ви юли 1969 г. Нийл Армстронг и Едуин (Бъз) Олдрин прекарват близо два часа и половина на лунната повърхност, в рамките на които забиват американското знаме, разгръщат научни инструменти и събират скални и почвени проби. През следващите месеци и години, до декември 1972-ра, още пет пилотирани експедиции извършват кацания от видимата страна на естествения ни спътник. Равносметката е следната: в рамките на девет мисии общо 24 души летят отвъд околоземна орбита и облитат Луната. При шест от тези мисии 12 астронавти се разхождат на нейната повърхност. 

Някои хора обаче не се вълнуват от това какво тези 24 души от проекта "Аполо" са правили и какви експерименти са извършили. За тях основният въпрос е дали изобщо човек е стъпвал на Луната. Проучване на изследователския център "Тренд", направено през 2018 година, показва, че 14% от българите са убедени, че лунните мисии са фалшифицирани. Това е малцинство от хора, но за съжаление е шумно малцинство, което обича да спори и да убеждава другите в "правотата" си. Днес практически не е възможно да изнесеш лекция или да напишеш статия, без това да  доведе до разразяването на спор за истинността на лунното кацане. 

Макар и вярващите в лунната конспирация да са малко, те споделят разнородни вярвания, като единственото, около което се обединяват е, че около цялата работа "има нещо гнило". Те трудно биха се съгласили относно това къде свършва истината и къде започва лъжата. За някои хора цялата НАСА се занимава с лъжи, няма никакви космически полети дори в днешно време и всичко е Холивуд и Фотошоп. Такива са, например, плоскоземците. Има привърженици на конспиративната теория, които смятат, че космическите полети са възможни само в околоземна орбита, тъй като са на мнение, че по-нататък радиацията пречи. Други смятат, че хора могат и да са отишли до орбитата на Луната, но само дотам - обиколили са я без да кацат върху повърхността. И накрая ги има и тези любители на конспирациите, които смятат, че мисиите "Аполо" са автентични, човек е стъпвал на Луната, но понеже там има неща, които не са за човешкото око (извъзнемни? тайни сгради?), НАСА е фалшифицирала филмовите записи. 

Съмненията относно автентичността на лунните кацания започват веднага след "големия скок" на Армстронг и Олдрин. Пръв е Бил Кейсинг, който е бивш работник в аерокосмическата компания Рокетдайн. Кейсинг придобива бакалавърска степен в областта на английските изкуства през 1949 г. в Университета на Южна Каролина. Той е назначен в предприятието като библиотекар и остава на тази длъжност до 1963 година, когато напуска - т.е. пет години преди полета на "Аполо 11". Макар и никога да не е придобил инженерна степен и да не е работил пряко в космическия отрасъл, той използва тази част от биографията си на "вътрешен човек". През 1974 година Кейсинг самоиздава книгата "Ние никога не сме били на Луната: американска измама за тридесет милиарда долара". Книгата изобилства от лични мнения, спекулации, няма фактологична база и не се позовава на авторитетни източници. Поради това тя никога не се превръща в бестселър. 

След това през 1978 година се появява филмът "Кеприкорн 1", в който се разказва за фалшифицирана мисия на НАСА до Марс. Макар и художествено произведение, филмът е идеален повод някои хора да се замислят по темата: ами дали мисиите "Аполо" са били автентични? През 80-те и 90-те години привържениците на конспирацията продължават да общуват едни с други, обменят идеи, но като цяло никой не ги взима насериозно. Към края на 20-ти век конспиративната теория е на път да изчезне. 

Но идва съдбовният 15-ти февруари 2001 година, когато Fox TV излъчва филма "Конспиративна теория: кацали ли сме наистина на Луната?". Това е моментът, в който лунната конспирация излиза за пръв път извън сферата на книжното самопубликуване и жълтата преса и влиза официално в редовите медии. Моментът е идеален - все повече хора имат достъп до интернет. Теорията се разпространява мълниеносно и макар и все още да няма социални мрежи и Фейсбук, дори в българските интернет форуми хората започват да задават въпроси: защо знамето се вее? Защо на снимките от Луната няма звезди? Защо под спускаемите апарати няма кратер? И така нататък, и така нататък. 

Скоро след като теорията набира популярност, филмовият режисьор със съмнителна репутация Барт Сайбръл започва да преследва астронавтите от програма "Аполо" с Библия в ръка, за да ги накара да се закълнат под заплахата от вечните пламъци на ада, че наистина са били на Луната. Тактиката на Сайбръл е да вкара астронавтите в положение, от което не могат да се защитят. Ако откажат да се закълнат в Библията, той казва: "Ето, те никога не са били на Луната и ги е страх да положат клетва". Ако положат ръка на Библията и се закълнат, че са били там, Сайбръл отвръща: "Ето, те са такива нагли лъжци, че нямат страх от Бога". В общи линии положението е като в оня виц за крокодила и маймуната. За незапознатите разказвам: един ден крокодилът решил да се заяде с маймуната и да я пита дали най-накрая се е оженила. Ако маймуната кажела "да", крокодилът щял да отвърне: "кой те е взел такава маймуна", а ако кажела "не" - "кой ще те вземе такава маймуна". И така крокодилът пресрещнал маймуната и задал своя въпрос. Маймуната отговорила: "как да се оженя, бе, братко, в тая река само крокодили има". 

Както е във вица, така и Барт Сайбръл си намира майстора. През 2002 година режисьорът пресреща Бъз Олдрин и го кара да се закълне в Библията. Тук Сайбръл прекрачва границата и нарича възрастния астронавт "страхливец, лъжец и крадец". В момента, в който изрича тези думи, чашата прелива. Олдрин в никакъв случай не е страхливец - бил е боен пилот по времето на Корейската война и е свалил два съветски "МиГ 15". Реакцията на астронавта е светкавична - забива юмрук в лицето на Сайбръл. Кой ли не би реагирал така, ако му кажат в лицето, че е страхливец, лъжец и крадец? 

През 2009-та година за пръв път след дългогодишно затишие НАСА успява да изпрати в орбита около Луната мощна роботизирана мисия, която притежава камера с достатъчно голяма разделителна способност, че да може да заснеме останките от лунните модули на "Аполо". Друга мисия, японската "Кагуя", успява да заснеме следите от действието на спирачните ракетни двигатели на модула на "Аполо 15". През 2015-та година китайската обсерватория Юннан успява да излъчи лазерно лъчение към отражателите, доставени от астронавтите на "Аполо 15", и да получи обратно отразена светлина - доказвайки ефективно, че на Луната има човешки прибори. Видно е, че както модерна мисия на НАСА, така и научни екипи в Япония и Китай, откриват следи от дейността на астронавтите от "Аполо". Никой не поставя под съмнение автентичността на лунната програма. 

През януари 2019 година в България се разразява нечуван скандал относно лунната конспирация, след като учителката Лидия Булева от 38-мо ОУ "Васил Априлов" излъчва пред учениците си филмче, в което, по думите на преподавателката, се представя балансиран поглед по темата: т.е. аргументи "за" и "против" дали човек е бил на Луната. Случаят добива сериозна популярност в медиите. Макар че редица експерти се изказват, че кацането на Луната е научен факт и че няма основание да се води дебат "за" и "против", обществото не реагира достатъчно остро и категорично. Даже напротив - училището иска извинение от бащата, че е направил случая публичен (източник: Offnews), а родители правят подписка в подкрепа на учителката. 

Конспиративните теории се приемат от много хора за гимнастика на ума, тъй като се считат, че предлагат възможността да се разглеждат различни гледни точки, независимо колко крайни могат да са те. Но те не са безобидни. Някои от авторите на конспиративни теории пишат расистки и антисемитски публикации (например обвиняват НАСА, че е част от световното "юдомасонство"). Лунната конспирация в България най-често се обвива в антиамериканизъм и презрение към всяко постижение, което идва от САЩ. Така тази лъжетеория се използва от определени кръгове хора, които искат да разрушат геополитическата ориентация на България към западния и демократичен свят. Не на последно място - учени и популяризатори на науката, които се занимават с оборването на конспиративни теории, често биват подлагани на тормоз и заплахи. 

Тук изобщо не засягаме въпроса, че всякакви съмнения в автентичността на мисиите "Аполо" са проява на върховна глупост. Доказателствата са много. Към показаните по-горе свидетелства от модерните мисии на НАСА, от учените в Китай и Япония, може да добавим и още факти. Най-яркото доказателство е под формата на донесени на Земята стотици килограми лунни скали. Благодарение на тяхното изучаване учените все още правят големи открития. В известен смисъл може да кажем, че програмата "Аполо" продължава и до ден днешен в изследователско отношение. Днес в България всеки човек може да отиде и да види с очите си камък от Луната, доставен на Земята от астронавтите на мисия "Аполо 17". Камъкът се намира в сградата на Националния природонаучен музей при БАН. Подробна статия за независимите доказателства, че човек наистина е бил на Луната, има на страниците на КОСМОС БГ.

Независимо от всичко това, фактите сами по себе си не са в състояние да унищожат конспиративна теория, дори и да е извънредно глупава. Ако един човек е решил да вярва в каквото си иска, той ще продължи да си вярва въпреки всички доказателства за противното. Или ако вземем предвид лунната конспирация: ако човек е склонен да вярва, че НАСА е в състояние да проведе такава мащабна фалшификация, то значи агенцията е в състояние да фалшифицира и доказателствата. Как тогава можем да се доверим на тях? 

Колкото и парадоксално да звучи за някои хора, доверието е важен елемент от критичното мислене и научния скептицизъм. Както нееднократно съм подчертавал, научният скептицизъм почива на гледището, че на доказателствата може да се вярва, когато едно наблюдение може да бъде повторено при правилно контролирани условия. Авторите на конспиративни теории обаче ни учат, че всяко едно доказателство, независимо от това, че е повторяемо, може да бъде отхвърлено по принцип. Така конспиративните привърженици често пъти ни убеждават, че са скептици, но всъщност не са никакви скептици - скептицизмът не е еквивалент на отрицание.

В крайна сметка, защо не се доверим на здравата логика? Тя води натам, че мисиите "Аполо" са реален исторически факт. Както казва астронавтът Чарлз Дюк от мисията "Аполо 16" : "Ние сме били на Луната девет пъти. Ако сме го фалшифицирали, кому е било нужно да правим девет фалшификации?" 

ПП: Вместо заключение бих искал да обърна внимание на лековерността на някои читатели, които попадат в клопката на фалшивите новини (fake news). В последно време в интернет пространството обикаля информация, че Джулиан Асанж, основателят на Wikileaks, твърди, че програмата "Аполо" е била фалшифицирана. За съжаление тролове налазиха фейсбук страницата на КОСМОС БГ и започнаха да пускат масово линкове към тази "новина" във всяка една публикация, коeто доведе до това да бъдат блокирани за спам. Всъщност първоизточникът на "новината" е World News Daily Report. Това е сатиричен уебсайт по подобие на "Бъзикилийкс" и "НеНовините". Разбира се, понякога не само лековерни читатели, но и сериозни медии попадат в клопката на сатиричните публикации и ги препечатват като реални новини, което спомага за разпространение на дезинформацията. 
 Светослав Александров. 




Гласувай:
3



1. kolevn38 - Не само че не вярват, че американците стъпиха на Луната, но има такива, които вярват,
03.06.2019 19:20
има и такива които вярват, че Земята е плоска, и други - че планетата ни е куха. Интересното е, същите кухари вярват, че Земята не се върти около Слънцето, а около Путин. Но най-тъпи са тези, които вярват, че всъщност Путин е Слънцето :)
цитирай
2. planinitenabulgaria - Ако Цветанка и Чернопръцко отворят този коментар,
04.06.2019 15:41
kolevn38 написа:
има и такива които вярват, че Земята е плоска, и други - че планетата ни е куха. Интересното е, същите кухари вярват, че Земята не се върти около Слънцето, а около Путин. Но най-тъпи са тези, които вярват, че всъщност Путин е Слънцето :)

в техни контракоментари ще Ви разделят на молекули...
цитирай
3. ok3223 - зАЩО СЕГА, ЗА ДА ОПРОВЕРГАЯ РЕАЛИСТИТЕ СКЕПТИЦИ, ВЕЧЕ ПОЛОВИН ВЕК НАСАТА, АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ СА СЕ И ОПИТАЛ
25.07.2019 22:33
НЕ СА СЕ И ОПИТАЛИ ДА ПОВТОРЯТ КАЦАНЕ НА ТЕХНИ ХОРА
НА МЕСЕЦО.
САМО ПРЕДИ НЯКОЛКО МЕСЕЦИ КИТАЙСКИТЕ КОСМИЧЕСКИ СЛУЖБИ ПОКАНИХА САЩ И РУСИЯ, ДА РАЗРАБОТЯТ СЪВМЕСТН ИЛИ ПООТДЕЛНО ПРОГРАМИ ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА КОСМИЧЕСКИ АПАРАТИ И ЕВЕНТУАЛНО ХОРА НА ЛУНАТА. РУСИЯ ПРИЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО, ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО НА КИТАЙ. ДОКАТО НАСА СИ ЗАМЪЛЧА И НЕ ПРИЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО. ТО БЕ ПОВТОРЕНО, НО НАСА СТРАХЛИВО И ГУЗНО И ДНЕС НЕ ОТГОВОРИ НИТО С ДА, НИТО С НЕ. АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ ПОСМЯХА ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В НАДПРЕВАРАТА, И НЕ СЕ ОТЗОВАХА НА ПОКАНАТА НА КИТАЙ. МЪЛЧАНИЕ ГУЗНО И ГРОБНО ОТ ТЯХНА СТРАНА И ДО ДНЕС.
НАСАТ... РАЗРАБОТИ ЕДНИ КОСМИЧЕСКИ АПАРАТИ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ СОВАЛКИ, КОИТО ПО ОРБИТИ С ЕКИПАЖ ОМИКАЛЯХА ОКОЛО ЗЕМЯТАУ НО ДАВАХА ОПАСНИ ДЕФЕКТИ ВСЕКИ ДЕН.
ПРИ ЕДНО ПОКАЗНО ИЗСТРЕЛВАНЕ НА СОВАЛКА С РАКЕТА ПОКАЗВАНО И ПО ВСИЧКИ ТЕЛЕВИЗИ ПОКАЗНО... СОВАЛКАТА ПРИ ИЗСТРЕЛВАНЕТО СЕ САМОЗАПЪЛВА И ПРЕД ОЧИТЕ НА ХИЛЯДНА ПУБЛИКА И МИЛИОНИ ХОРА ПО СВЕТА СОВАЛКАТА ЗАЕДНО С ХОРАТА ИЗГОРЯ ПРЕД ОЧИТЕ НА ВСИЧКИ. ВСИЧКИ СА УЖАСЕНИ ОТ СЛУЧИЛОТО СЕ. И ПРОГРАМАТА СЪС СОВАЛКИТЕ И КОСМИЧЕСКИТЕ ПРОГРАМИ НА НАСА, НА САЩ,ПРЕКРЕТЕНИ. ПРЕКРАТЕНА ЗА НЕОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ. И ТАКА ДО ДНЕС.
ТА ТЕ БЯХА ИЗОБЛИЧЕНИ ОЩЕ ТОГАВА, И ИЗМАМА ДОКАЗАНА С МНОГО КОСВЕНИ И ПРЕКИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ПО СНИМКИТЕЕ.КАЗАНОТО ОТ ПИШМАН КОСМОНАФТИТЕ С ПОЛОВИН УСТА. И С РАЗВЯТОТО ЗНАМЕ НАСНИМКИТЕ И ДРУГИ ДЕЛИКЕТНИ ПОДРОБНОСТИ. И МНОГО ПОЛОВИНЧАТИ ПРИЗНАНИЯ НА ПИШМАН АСТРОНАФТИТЕ.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4125147
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5108
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930