Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2019 13:42 - "Колима - родината на страха ни" или първичният страх на руснаците +ФИЛМА
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 596 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 19.06.2019 13:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Защо руснаците са такива? 32-годишният московчанин Юрий Дуд, който е звезда в Ютюб, тръгва по следите на първичния страх на руснаците. Филмът му "Колима – родина на страха ни" е гледан над 15 милиона пъти.
image

По времето на Сталин: работнически лагер за изправителен труд

"Не знам как е при вас, но аз цял живот слушам от родителите си следното: бъди внимателен, не се набивай на очи, защото това е опасно. И въобще - ние сме малки винтчета, от нас не зависи нищо. А всъщност родителите ми са изключителни хора. Затова искам да разбера: откъде идват тези огромни страхове у хората от по-старото поколение? Защо те са убедени, че дори и най-малките прояви на смелост непременно ще бъдат наказани?"

Така започва филмът на Юрий Дуд, озаглавен "Колима - родината на страха ни". Младият московчанин е звезда в Ютюб. В новото си произведение, чиято продължителност е два часа и половина, той изследва "руския първичен страх" от управляващите и търси корените на политическия фатализъм, както и на социалната пасивност, обхванала голяма част от обществото.

Големият терор и последствията

Тезата на Дуд гласи: причините се крият в Големия терор от времената на сталинизма - най-тъмната и до голяма степен непреосмислена глава от руската история на 20 век. Тогава над 16 милиона души губят свободата и здравето си и са принудени да работят при нечовешки условия в лагерите. Най-малко два милиона загиват - точни данни и до днес няма, много от тайните архиви остават закрити и до днес.

От началото на 1930-те до смъртта на Сталин през 1953 цялата страна попада в един вид вцепенение. Истинско преосмисляне на този период така и не е предприето и поради това и до днес Сталин остава в очите на руснаците, и особено в очите на по-старото поколение, една амбивалентна фигура. Те го свързват не само с геноцида срещу собственото население, но и с победата във Втората световна война.

32-годишният Юрий Дуд не си е поставил за цел да превъзпитава поколението на родителите си - това би било твърде неблагодарна задача. Посланията му са отправени към неговите съвременници. Захваща се с темата след като попада на допитване, от чиито резултати разбира, че над половината от руските граждани на възраст между 18 и 24 години не са чували нищо за сталинистките репресии. В това всъщност няма нищо странно: темата се заобикаля както от учебниците, така и от официалните медии. 

РЕДАКЦИЯТА ПРЕПОРЪЧВА   Как Сталин заличи истината

Милиони изгинаха от глад, десетки хиляди бяха избити - и въпреки това Сталин гръмко тръбеше: "Животът стана по-весел, другари!". Лъжата - именно на това се градеше сталинизмът, твърди германският историк Йорг Баберовски. (22.12.2017)

"Този учебник по история е вреден за здравето на децата" Днешна Русия: Сталин вместо Путин Защо Кремъл мълчи за зверствата на Сталин

Кой е Юрий Дуд?

Юрий Дуд е наричан "вундеркинд" на руския медиен свят. Още на 20 години си създава име на добър спортен журналист. Но младият московчанин усеща, че това не му е достатъчно и постепенно се превръща в един от пионерите на руската дигитална журналистика.

Шоуто му "vDud" върви по канала му в YouTube от 2007 година и има вече 5,6 милиона абонати. В предаването като събеседници са участвали мнозина - от приближения на Кремъл режисьор Никита Михалков до опозиционера Алексей Навални. И никой не е бил пощаден от циничния, забавен и винаги перфектно подготвен водещ. За Дуд разговорът по правило е дуел, чийто изход и до последния момент остава неясен.

С последния си филм той се впуска в нова сфера - заема се с проучвания, които го отвеждат до историци и наследници на жертвите от миналото. Сред тях е Наталия, дъщерята на Сергей Корольов - големия учен и пионер на съветската космонавтика, който е бил жертва на Големия терор. Във филма крехката възрастна дама разказва с невероятна прецизност и въздействие какво е преживяло семейството ѝ и самата тя като дете на "предател на народа".

За да възстанови духа на времето и физически, Дуд обикаля местата, в които се е разигравал терорът навремето: пътува с екипа си от Магадан до Якутск, по протежението на река Колима и едноименното шосе, построено от задържаните в ГУЛАГ. Думата "Колима" е синоним на сталинистката система от лагери. Търсенето на свидетелствата от миналото се смесва със забавните преживявания на екипа по пътя. А разговорите с местните жители от своя страна допринасят за отслабване на напрежението между отделните епизоди, доближаващи зрителя до ужаса от миналото. "Тук сладоледът е от хладилника и неговата температура е само минус 15, а навън е минус 50. Така че със сладоледа мога да се стопля", коментира един от младите събеседници във филма пред камерата.

image

Юрий Дуд

Да преодолееш страха в името на бъдещето

"Страхът е лепкаво вещество, от което трудно можеш да се отървеш", казва във филма известният артист Ефим Шифрин. И той е син на жертва на терора и от малък е заразен с вируса на страха, както признава.

"Колима" не е нашето минало, "Колима" е нашето бъдеще, изтъква Юрий Дуд в края на своя филм. "Страхът е основният враг на свободата", посочва той и добавя, че човек може да се освободи от страха само ако опознае миналото и изпитва уважение както към самия себе си, така и към околните. "Само така ще можем да поведем страната ни към бъдещето". 

"Юрий, престани да каниш известни личности в твоето шоу и напълни интернет с истории, които ни помагат да преосмислим миналото си - от това имаме нужда!", пише един от зрителите на филма. За два месеца филмът "Колима - родината на страха ни" е бил гледан от над 15 милиона души (данни от средата на юни).






Гласувай:
2



1. planinitenabulgaria - Руснаците са много зле, но не са съвсем приключили курса. От страховете,
19.06.2019 22:50
които са преживели през годините на Сталин те не могат да се освбодят, предали са ги и на децата си, те пък на своите. Има такова стихо на Евтушенко, Страхи. Този ужас днес се прилага в Северна Корея, където се извършват публични екзекуции с цел всяване на страх. Всяването на страх, притежанието на ядрено оръжие, -това е част от политиката на страните примати.
Ще направя една прогноза как ще звърши процесът в Хага със сваления от маймуните с ракети самолет с холандските младежи. Путин ще заподмята ракети, ще напомни, че има ядрени оръжия и така въпросът ще приключи. Така ще завърши и спорът за Крим, Донбас, Луганск. Когато в политикатак ато аргумент се заподмятват ракети, нищо градивно няма да се случи. Скоро ракети ще заподмята и министър-председателя на Иран, Алтафанах, Алтаебах. Лошото се разпространява много лесно, нямо филтър срещу него.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4087003
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031