Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2019 20:08 - 9 септември: когато ликвидираха елита на България
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 1643 Коментари: 19 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Още в първите три месеца след 9 септември 1944 в България са избити близо 30 000 представители на дотогавашния елит. Целта: да се разчисти пътят към властта на безпросветни и безскрупулни поддръжници на съветския режим.     

 

image

 

Да бъдат унищожени или поне изцяло изолирани най-образованите, предприемчиви, можещи и успели представители на българския елит до 9 септември 1944 - това е една от първите и най-важни цели на така наречената „класова борба", провеждана от комунистическия режим. А България е страна, в която червеният терор на Ленин и Сталин се прилага особено настървено. Книгата "Погубената България" на изследователите проф. Вили Лилков и Христо Христов илюстрира чрез разказите на жертви и извършители репресиите, извършени след преврата на 9 септември 1944.

Ужасите след 9 септември

Още през първите три месеца на съветската окупация без съд и присъда в България са избити между 27 хиляди и 30 хиляди интелектуалци, духовници, учители, държавни служители, офицери, полицаи, общественици, индустриалци, търговци, лекари. За да оправдае тяхното унищожаване, комунистическата пропаганда раздува многократно броя на убитите комунисти, ремсисти и земеделци преди идването си на власт. Следват така нареченият „народен съд", концлагерите, съдебните процеси по сталински срещу минни инженери, електроинженери, строителни инженери, пожарни командири, оръжейни специалисти и други представители на елита, обявени за чужди шпиони, само защото са завършили европейски университети. Всичко това се оправдава като акт на възмездие в името на „жертвите на фашизма“, а и с класовата борба, която по теорията на Сталин се разгаря с все по-голяма сила с напредване на успехите на социализма.

През 70-те години на миналия век ЦК на БКП възлага на БАН и на Музея на революционното движение да пресметнат броя на жертвите сред комунистите и левите земеделци между 1923 и 1944 година. Резултатите от извършеното мащабно изследване са публикувани в албум-справочник, озаглавен „Звезди във вековете“. От него излиза, че броят на жертвите е 4 816 души. Така рухва митът на партийната пропаганда за стотици хиляди избити от „монархо-фашистите“, а излязлото по книжарниците издание се оказва неудобно за диктатурата и затова целият му тираж набързо е иззет.

Проф. Вили Лилков подчертава, че съвместното му изследване с Христо Христов е логично продължение на усилията да се проследи докрай съдбата на много бележити българи сред т. нар. „бивши хора“ не само в столицата, но и в още 14 големи областни и по-малки градове.

„Задачата ни беше не само да припомним Голготата на изтъкнати общественици, управници, предприемачи, учени, инженери, адвокати и прочие, но и да разкрием с факти масовостта на комунистическия терор. Силен акцент е поставен и върху методите, с които Държавна сигурност се опитва да ликвидира и заличи напълно паметта за най-просветените, напредничави и предприемчиви българи след деветосептемврийския преврат. Специално място сме отделили на работата на следствените органи на режима. Методите за подготовката на главорезите му са директно заимствани от НКВД и се практикуват от изпратените в страната униформени и цивилни съветски инквизитори, които ръководят българските си слуги. Дори терминът „бивши хора“, използван от ДС за обозначаване на несвързаните с политиката елити на Царство България, е директна заемка от практиката на червения терор в СССР", обяснява проф. Лилков.

РЕДАКЦИЯТА ПРЕПОРЪЧВА   България след 9 септември: възходът на необразованите

9 септември 1944 - някъде там е отговорът на един въпрос, който мнозина в България си задават и днес: как се стигна до това нашествие на безхаберието и неграмотността? Татяна Ваксберг цитира едни позабравени документи. (12.09.2017)

Историята на моя чичо Кольо Най-голямото предателство в българската история Какво видях, докато охранявах Брежнев и Горбачов Живков насърчаваше и глупостта, и мързела Как болшевишкият преврат преобърна съдбата на България

"Да се разследват за лагер"

Изследователят допълва, че обичайната резолюция на ДС върху постановленията за задържане на „бившите хора" заради „вредителство“, „диверсии“ и прочие измислени престъпления гласяла: „Да се разследват за [изпращане в] лагер“. Проф. Лилков е категоричен, че ликвидирането на българските елити е било добре обмислено и детайлно планирано престъпление - с цел не само да се разчисти пътят към властта на в мнозинството си необразовани и безскрупулни привърженици на съветския комунизъм, но и да подчини свободомислещите хора в България на мита за „новия социалистически човек“.

Според авторите, разправата с българските буржоазни елити е толкова жестока и на базата на опита, който компартията трупа в периода 1923-1925 г. като задграничен филиал на Коминтерна. Именно през този период и по-късно комунистите се съюзяват с престъпници и бандитски формирования. Типичен пример е т.нар. Митьо-Ганева чета, която е съставена от престъпници. Към нея се присъединяват и комунисти, които извършват въоръжени нападения. След атентата в църквата „Света Неделя“ през 1925 година бандата е разгромена, но имената на участниците в нея фигурират в списъците на героите на БКП.

Комунистите активно търсят връзки с бандитски формирования и успяват да ги овладеят политически и идеологически, но основно чрез парите, които идват от Москва. Главен екзекутор на Народната милиция непосредствено след 9 септември 1944 е македонстващият терорист Лев Главинчев. Именно той унищожава по заповед на Титовата УДБА много видни българи от Вардарска Македония и Пиринско. Деветосептемврийските превратаджии освобождават от затворите и въоръжават над 7 000 опасни престъпници за изпълнение на „мокрите поръчки“ на компартията и на окупаторите. Тази информация идва от сина на Руси Христозов, директор в Народната милиция и един от организаторите на убийствата и отвличанията през есента на 1944.

В книгата „Погубената България“ са публикувани и свидетелствата на бившия висш комунистически апаратчик Петър Семерджиев, който по-късно бяга в Израел. В нея са изброени имената на поръчителите, палачите и жертвите на мародерства и убийства на офицери, духовници, предприемачи, заможни земеделци и други „бивши хора“ в Сливенско. В Хасково са разстреляни командирите и целия офицерски щаб на местния гарнизон, коварно поканен от комунистите за „побратимяване“ при обявяването на война на Германия.

„Комунизмът се оказа една фанатична и безчовечна религия, по-силна от исляма, чиито последователи престават да мислят, освен чрез фетиша на партията-диктатор, който убива всичко човешко у човека. Тук ние надминахме фашистите. (…) Нашият социализъм се оказа най-жестокият тоталитаризъм върху другомислещите“, свидетелства Стефан Богданов, шеф на контраразузнаването на ДС веднага след 9 септември 1944. По неговите думи, изпратените в НРБ съветски съветници във всеки отдел на ДС са били инициатори на най-жестоките инквизиции върху представители на стария български елит.

Печалният край на българските елити

Партизани, които в мнозинството си са необразовани, стават впоследствие министри, дипломати, директори. „Една от причините за колапса на социалистическата икономика е, че тя беше изградена именно от ръководители, инженери и технолози с партизанско минало, както и от завършили рабфакове и съветски ВУЗ-ове по съкратената процедура. НРБ бълваше продукция, която дори съветският пазар накрая отказваше да приема", припомня Вили Лилков. И допълва, че друга важна цел на комунистическия режим е пълното заличаване на спомена за образованите, талантливите, предприемчивите и успели хора от предишната епоха. Точно заради това в изследването „Погубената България“ са цитирани извънредно много факти, биографии и истории, които илюстрират съдбата и ценностите на погубените.

Хората от елитите на Третото българско царство, които не успяват да избягат от НРБ, са изселвани и уволнявани. Отнемат им се всякакви възможности за професионално израстване, лишават ги от пенсии, а на наследниците им е забранено да учат в университетите и да заемат ръководни и по-добре платени длъжности. Накрая им е оставена единствено възможността да изживеят в несгоди края на дните си, вместо да съдействат за модернизацията на България и за облагородяването на нейния човешки капитал. Заклеймените като „бивши хора“ непрекъснато са под наблюдение - и първи се оказват в концлагери и затвори при всяко усложняване на отношенията между Изтока и Запада, каквато е например антикомунистическата революция в Унгария през 1956 година, заключава проф. Вили Лилков.

*****
DW




Гласувай:
8



1. pompadurkreten - Само за сравнение, преди 9 септе...
09.07.2019 20:18
Само за сравнение, преди 9 септември избитите са около 5300.
Фашизмът у нас настъпи на 9 септември и беше червен.
цитирай
2. kolevn38 - Точна формулировка.
09.07.2019 20:39
pompadurkreten написа:
Само за сравнение, преди 9 септември избитите са около 5300.
Фашизмът у нас настъпи на 9 септември и беше червен.

цитирай
3. eva666 - даа!! и още не си е отишъл! скрит перверзно в др форми..
09.07.2019 21:13
pompadurkreten написа:
Само за сравнение, преди 9 септември избитите са около 5300.
Фашизмът у нас настъпи на 9 септември и беше червен.

цитирай
4. planinitenabulgaria - Моят баща е бил сред нарочените за застрелване и е бил интерниран в затвора
09.07.2019 22:08
в с. Бистрец, до Враца. Цакали са се от Москва телеграми до съответните затвори и на основата на тези телеграми са били застрелвани интернираните. Телеграма до затвора в Бистерец не е пристигнала месец след интернирането на хората там, те започнали да измират от глад и ги пуснали. С последни сили баща ми е отишъл до роднини във Враца, които са го нахранили и два-три дни след това е иал сили да пътува с влака.
Времето, към което отново ни стремят Нинова/Радев.....
цитирай
5. 1997 - Малко уточнение
09.07.2019 22:12
Илюстрацията от Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България включва 7526 имена. Включени са имена на:
1. убитите без съд и присъда, на
2. хилядите изпратени в лагери,
3. на преселваните,
4. преследваните и
5. репресираните.

Така че още първото изречение на DW заблуждава. Наистина, те си имат свои политически интереси и съобразно тях могат да лъжат и публикуват непроверени данни колкото си искат. Евреите са им натрили носа с поименен списък на жертви на холокоста, но у нас такъв няма и могат да притурят колкото искат хиладарки върху имената на екзекутираните след присъда на Народния съд политици, които ни вкараха като съюзници на Хитлер.
цитирай
6. pompadurkreten - Няма точна цифра на избитите след 9 ...
09.07.2019 22:27
Няма точна цифра на избитите след 9 септември.Между 18 хил.и 30 хил.са.В мемориала е включена.само част от тях.
цитирай
7. kolevn38 - Още едно уточнение.
10.07.2019 07:35
1997 написа:
Илюстрацията от Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България включва 7526 имена. Включени са имена на:
1. убитите без съд и присъда, на
2. хилядите изпратени в лагери,
3. на преселваните,
4. преследваните и
5. репресираните.

Така че още първото изречение на DW заблуждава. Наистина, те си имат свои политически интереси и съобразно тях могат да лъжат и публикуват непроверени данни колкото си искат. Евреите са им натрили носа с поименен списък на жертви на холокоста, но у нас такъв няма и могат да притурят колкото искат хиладарки върху имената на екзекутираните след присъда на Народния съд политици, които ни вкараха като съюзници на Хитлер.


Пож време на най-кървавият преврат в Латинска Америка, този на генерал Пиночет в Чили, са избити или безследно изчезнали около 3000 души. Сега сравнете с убийствата на нашите комунистически престъпници.
цитирай
8. morskipesni - Дърта лъжа, естествено.
10.07.2019 12:17
Дори ген. Вълков -палачът на Гео Милев и касапин от 1923г. е бил помилван от смъртна присъда. Единствено фашагодемократите УБИВАТ, както сега ликвидират цял народ. Но ще се свърши скоро тая диктатура, винаги изгрява слънце.
цитирай
9. batogo - !!!:))) Поздравления за публикацията, приятелю!
10.07.2019 13:58
А като чета червените коментари по темата си затвърждавам мнението, че комбинацията между тъпигьозлък и наглост е много характерна черта на червената измет!
цитирай
10. vencivaleri1951 - Да уточня и аз
10.07.2019 17:05
Законопроектът за т нар Народен съд е внесен от Никола Петков и Г М Димитров-,,Гемето,, баща на Мозер. Коптира се към тях и Трайчо Костов като съвносител Законопроектът е копиран почти едно към едно, от проекта за мирен договор на Багрянов с който той се опитва в Цариград през лятото на 44та да сключи море договор с англичани и американци. Предварително е искан от англоезичните проект за трибунал , като са маркирани предварително позициите понадоежащи задължително на трибунал. Към този проект Петков и ,,Гемето,, добавят и превратаджиите от 9ти юни.
Безсъмнено 9ти септември е катастрофа, защото се превръща в отмъщение за събитията през двадесетте. Деца са отмъщавали за родители,братя и сестри за братя и сестри, родители за деца. До 44та година са убити над 300деца и това са факти от полицейските архиви. А там няма сведения за цели семейства издавени в шлеповете в Дунава. Екзекутирани са жени.,.някои кърмачки.,, Да накърмя детето,, като последно желание не е фантазия, или метафора.
И когато говорим за елит посочете загубил живота си по политически причини равен на, Милев, Хербст,Румянцев, Вапцаров....И в статията се лъже откровено. Неграмотници взели властта!? Кой е неграмотен ? Никола Петков,Гемето, Станкето, Коларов,Трайчо Костов, Кимон Георгиев, Вълко Червенков, Антон Югов?
Накрая ще завърша, че в периода на създаването си лявото е креативно, ерудирано и творящо. За революционери стихове колкото щеш, за джандари и брокери и адвокати йок! Ние отново сме в безвремие е което вестници и вестникари/недобри вестникари/
Пишат история. Хората обаче не можеш да излъжеш. Споменат бе ген Вълков. Направиха му паметник. Паметници имат Вапцаров, Милев... а и Живков. Ще познаете ли на кои паметници има винаги цветя.
цитирай
11. 1997 - Долната граница е силно завишена
10.07.2019 17:52
pompadurkreten написа:
Няма точна цифра на избитите след 9 септември.Между 18 хил.и 30 хил.са.В мемориала е включена.само част от тях.

И така, кои имена бихте добавили към тези от Мемориала?

Налага се да повторя: Мемориалът на жертвите на комунистическия режим в България включва 7526 имена. Включени са имена на:
1. убитите без съд и присъда, на
2. хилядите изпратени в лагери,
3. на преселваните,
4. преследваните и
5. репресираните.

Цялата тази сума на жертви включва (да потретя)
1. убитите без съд и присъда, на
2. хилядите изпратени в лагери,
3. на преселваните,
4. преследваните и
5. репресираните.

Така че долната цифра нека е 7526, защото ако творците знаеха повече имена, щяха да ги цитират. А сега от тях извадете
2. хилядите изпратени в лагери,
3. на преселваните,
4. преследваните и
5. репресираните.

Така началната цифра се получи доста малка, но за нуждите на пропагандата може да започнете от 30000. Какво ви струва? Реставрацията на капитализма започна с нагли лъжи от безсъвестни автори.
цитирай
12. vencivaleri1951 - До 1997
10.07.2019 20:04
Не е въпросът в това, кой повече хора е затрил, а защо са се случили тези трагедии? Като правило кръвта е ,,евтина,, въа война и след нея. Гражданските войни/революции/ по правило стават именно във военно време-било боржуазни, било социалистически.
България не прави изключение. След първата световна война , някой е трябвало да плаща за жертвите, за загубената територия, за репарациите...Народът недвусмислено , при огромна активност в допитване се произнася кой и за какво да носи отговорност.
Виновниците обаче с подръжката на армията прехвърлиха вината на народа и го,,клаха, както турчин не беше го клал,,

9ти септември е реплика на 9ти юни и е съпроводен също така с излишна жестокост.
Няма никакъв смисъл да спорим кой метеж е бил по кервав. Просто не трябва да се допускат подобни ситуации. Тук можем да се наричаме всяках, но това не помага и няма да помага докато не се опитаме да направим справедлив прочит на историята.
Да погледнем в какво време са се случвали тези неща и кой е имал интерес от това.
Ние сме горди с Крумовите закони, но днес те са варварски. Борис1ви почитаме като светец, но да създаде трайно държава и да обедини народите в нея налага християнството с огън и меч. Ослепява дори сина си. Не го прави неосъзнато, защото след това отива в манастир да се моли за греха си. Впрочем след близо хилядолетие и Александър първи ще го направи
цитирай
13. krumbelosvet - Колевн38 е ЛЪЖЕЦ
10.07.2019 21:10
Но не е безобиден лъжец.
Лъжите му търсят НОВА , нова К Р Ъ В, да, за КРЪВ работи безсрамникът.
Наследникът на УБИЙЦИТЕ от 1923-1944г. А и преди това. Татаринът Стамболов започва с ПЪРВИТЕ ПОБОИЩА И УБИЙСТВА след Освобождението. Само 9 (девет)години след Освобождението. Наследниците на убийците го прославят до днес. И Колевн38 между тях.
И защо като по команда десни-бесни тролове ни връщат 75 години назад? Като "забравят" кървавия преврат от 1923-та. Да припомням ли пак ония 10 ЗВЕРСТВА НА ДЕСНИТЕ, които левите НИТО ВЕДНЪЖ не са повторили?
ВРъщат ни 75години назад, защото ДНЕС, сега, в наши дни, ЛИБЕРАСТИЯТА на която слугуват, едва ли безплатно, ОКОНЧАТЕЛНО се провали. Либерастията докара мигрантите, либерастията налага Истамбулската конвенция, решенията на ООН за мигрантите, "защитата" на децата от... РОДИТЕЛИТЕ ИМ, да, либерастки адвокати ще защитават децата от родителите им и ще въмпитават нови ЕНИЧЕРИ...
Такива работи, Колевн38. Помисли за душата си.
цитирай
14. 1997 - Ето за какво става дума
10.07.2019 22:31
"Още в първите три месеца след 9 септември 1944 в България са избити близо 30 000 представители на дотогавашния елит."
vencivaleri1951 написа:
Не е въпросът в това, кой повече хора е затрил,


Когато още първото изречение е нагла лъжа, то всичко останало е под въпрос. Не бива да се пренебрегва,
1. че тези 30000 избити са лъжа. Няма никой източник, който да изброява тези имена, както например списъците със загинали в холокоста.
2. че е избит уж "елит". Освен професор Филов и генерали, виновни за присъединяване към Хитлер може би ще се спомене един журналист, един музикант, а другите са със съмнително прохитлеристко поведение. Реално културният елит продължава да твори след Девети и е гордост за културата ни.
цитирай
15. kolevn38 - Глупости на търкалета. Говедари и кундурджии яхнаха нацията след 9 септември. Главният говедар ръководи държавата цели 35 години.
10.07.2019 23:38
1997 написа:
"Още в първите три месеца след 9 септември 1944 в България са избити близо 30 000 представители на дотогавашния елит."
vencivaleri1951 написа:
Не е въпросът в това, кой повече хора е затрил,


Когато още първото изречение е нагла лъжа, то всичко останало е под въпрос. Не бива да се пренебрегва,
1. че тези 30000 избити са лъжа. Няма никой източник, който да изброява тези имена, както например списъците със загинали в холокоста.
2. че е избит уж "елит". Освен професор Филов и генерали, виновни за присъединяване към Хитлер може би ще се спомене един журналист, един музикант, а другите са със съмнително прохитлеристко поведение. Реално културният елит продължава да твори след Девети и е гордост за културата ни.

цитирай
16. kolevn38 - Лъжец си ти бе, долен и гнусен комунист. Съидейник на жестоки убийци и мъчители на българския народ.
10.07.2019 23:39
krumbelosvet написа:
Но не е безобиден лъжец.
Лъжите му търсят НОВА , нова К Р Ъ В, да, за КРЪВ работи безсрамникът.
Наследникът на УБИЙЦИТЕ от 1923-1944г. А и преди това. Татаринът Стамболов започва с ПЪРВИТЕ ПОБОИЩА И УБИЙСТВА след Освобождението. Само 9 (девет)години след Освобождението. Наследниците на убийците го прославят до днес. И Колевн38 между тях.
И защо като по команда десни-бесни тролове ни връщат 75 години назад? Като "забравят" кървавия преврат от 1923-та. Да припомням ли пак ония 10 ЗВЕРСТВА НА ДЕСНИТЕ, които левите НИТО ВЕДНЪЖ не са повторили?
ВРъщат ни 75години назад, защото ДНЕС, сега, в наши дни, ЛИБЕРАСТИЯТА на която слугуват, едва ли безплатно, ОКОНЧАТЕЛНО се провали. Либерастията докара мигрантите, либерастията налага Истамбулската конвенция, решенията на ООН за мигрантите, "защитата" на децата от... РОДИТЕЛИТЕ ИМ, да, либерастки адвокати ще защитават децата от родителите им и ще въмпитават нови ЕНИЧЕРИ...
Такива работи, Колевн38. Помисли за душата си.

цитирай
17. kolevn38 - Гьонсурати. Долни и гнусни.
10.07.2019 23:40
batogo написа:
А като чета червените коментари по темата си затвърждавам мнението, че комбинацията между тъпигьозлък и наглост е много характерна черта на червената измет!

цитирай
18. vencivaleri1951 - Груб и истеричен не значи убедителен
11.07.2019 00:53
kolevn38 написа:
batogo написа:
А като чета червените коментари по темата си затвърждавам мнението, че комбинацията между тъпигьозлък и наглост е много характерна черта на червената измет!


цитирай
19. get - До 18. vencivaleri1951 - Венци, поне до сега те уважавах за възпитания тон - Но ... ?
12.07.2019 20:33
vencivaleri1951 написа:
Груб и истеричен не значи убедителен
kolevn38 написа:
batogo написа:
А като чета червените коментари по темата си затвърждавам мнението, че комбинацията между тъпигьозлък и наглост е много характерна черта на червената измет!




Но кагота се коментират ОБЩОЗНАЧИМИ ЦЕЛИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД И ДЪРЖАВА НЕЩА - следва да имаме и безупречен морал!
Наличен ли е такъв при теб - в момента, подкрепяйки НЕАРГУМЕНТИРАНАТА ЧЕРВЕНА ЗЛОБА НА СЪИДЕЙНИЦИТЕ СИ: krumbelosvet, 1997 и morskipesni ?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4085538
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031