Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2019 10:59 - Марк Галеоти: Путин се държи като в затворнически двор
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 401 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Русия е държава, която се опитва да надскочи боя си
    image

Марк Галеоти

  Ако използваш полоний или "Новичок" за убийство - значи искаш да се "покажеш" 

Кремъл използвала организираната престъпност като свой инструмент, казва известният историк и политолог

Британски историк и политолог  Марк Галеоти е есперт по международната организирана престъпност и връзките и с руските спецслужби. През тази година излезе негова книга за войната в Донбас, хибридните войни и Владимир Путин. В интервю за "Новая газета" Галеоти говори за връзките на Кремъл и мафията, за "типажа" на Евгений Пригожин и манталитета на Владимир Путин. 

Интервю на  Иля Азар

- Г-н Галеоти, Вие твърдите, че в Русия между държавата и криминалния свят има тесни връзки. Какво имате предвид?

- Първо, очевидно е, че държавата определя приемливото поведение на организираната престъпност. Държавата ясно дава да се разбере какво не е готова да допусне и престъпниците си знаят границите. Второ - има много исторически връзки от 90-те години, когато световете на престъпността, бизнеса и политиката бяха много близо един до друг. Сега те отново са раздалечени, но въпреки всичко тези връзки остават. Трето, в Западна Европа ние имаме доказателства за това, че руската държава е използвала организираната престъпност като свой инструмент. 

Класически пример за това е, когато естонския офицер от спецслужбите Естон Кохвер беше задържан на границата от ФСБ, а след това го осъдиха като шпионин. След това се изясни, че той е разследвал контрабанда на цигари. Естонските служби разкриха, че руските спецслужби вербуват контрабандисти на цигари, за да осъществяват наблюдение и да снабдяват с пари политическите си операции, а в замяна им дават възможност свободно да пресичат границата.

Видяхме и как убиваха чеченци в Турция. Турската полиция установи, че убийствата са извършени от гангстери от Москва, които не са имали никакви интереси в Турция: те са пристигнали, убили са и са си тръгнали. Турците са убедени, че те са били вербовани и изпратени от руските спецслужби. 

- Нима в такива операции спецслужбите не използват "своите" хора? Защо им е да наемат бандити? 

- Защото това повишава възможността да отричат участие. Но по-важна е друга причина. Сега протича много мощен конфликт между Русия и Запада и едно от бойните полета са операциите на спецслужбите. Ние виждаме активността на руските спецслужби, те сега са много претоварени с работа. Даже, независимо от техния мащаб, има ситуации, в които са им нужни допълнителни "мощности" и специфични умения. Това е като аутсорсинг. 

- Американските или английските спецслужби не действат ли по този начин? 

- Мнозинството спецслужби избягват да ползват престъпници, това се случва само в извънредни ситуации. Например, ЦРУ е опитвало да привлече мафията за убийството на Фидел Кастро. Така, че това не е уникално изобретение на руснаците.

 - Но ако убийството на Литвиненко или покушението срещу  Скрипал, в които са обвинени руските служби са известни, то за подобни операции на западните служби нищо не се чува. Те не извършват ли такива мокри поръчки? 

- Мисля, че въпросът е в различния начин на мислене. Руските спецслужби мислят, че са въвлечени във война за мястото на Русия в света, която Западът несправедливо се опитва да изтласка и притисне.

Западните спецслужби не мислят така и в мирно време се опитват да бъдат много внимателни. Това са крайни методи, които се ползват само в най-крайни ситуации. Но Русия явно мисли, че се намира точно в такава ситуация.

- Убийствата на Литвиненко и покушението срещу  Скрипал бяха демонстративни, никой не се е опитвал да скрие следите, по-скоро - напротив. 

- Абсолютно. И двете престъпления са театрални. Ако просто искаш да убиеш някого, то има много по-акуратни и по-малко очевидни начини да се направи това. Ако използваш полоний или "Новичок" значи искаш да се "покажеш". 

Що се отнася до Скрипал, то това беше сигнал към Лондон, защото руското правителство смяташе, че британското правителство нарушава негласните договорки, съгласно които един помилван шпионин може да даде няколко брифинга, лекции, но като цяло излиза от играта. Но за Скрипал в Русия явно смятат, че той все още е въвлечен в делата на разузнаването и те, не че чак толкова държаха да го убият, колкото да кажат на Лондон, какво ще се случи, ако се отнасят по този начин към Русия.

- Екстрадирането на руски дипломати от цяла Европа и САЩ ще възпрат ли Русия от подобни действия в бъдеще? 

- Политиката е въпрос и на символи и след като веднага толкова страни проявиха единство с британците, това имаше реално въздействие. Вярвам, че този урок беше научен.  

Сега Русия по своите възможности не е супердържава, какъвто беше СССР или каквито са САЩ, но се опитва да хвърли предизвикателство на съществуващия световен ред и да застави останалия свят да се отнася с нея като с реално велика държава. За да постигне това, трябва да рискува и Русия е готова да рискува. Мисля, че след историята със Скрипал Русия си каза: "Окей, отговорът беше по-сериозен отколкото очаквахме" и ще промени тактиката си в бъдеще. Но не мисля, че стратегията на Русия ще се промени.

- Да се върнем към книгата Ви. Вие смятате ли, че връзката държава и мафия влияе върху обществото в Русия или криминалните елементи се използват само в международните отношения? 

- Не мисля, че това се разиграва по улиците. Времената, когато властта и престъпността бяха реално близки, отминаха. Но статуквото беше изкуствено поддържано твърде дълго и след като беше нарушено започнаха да се случват различни неща, в частност убийството на "Дед Хасан". То можеше да провокира по-широк конфликт, но всички се постараха да го потушат. Мисля, че има риск от взрив в подземния свят именно заради това, че държавата нарушава статукво, съществувало твърде дълго. 

- А убийството на Немцов?

- Ако държавата иска да направи нещо, ще го направи, но аз не мисля, че това убийство беше операция планирана на държавно ниво. То беше изненада за Кремъл.

- А какво се случва в Чечня? Това не е ли симбиоза между власт и бандити? 

- В голяма степен е точно така и терминът "мафиотска държава" много подхожда на Чечня. Това е диктатура на един човек, който някак е убедил Москва да го спонсорира. Да, там има много престъпност, да, диктатурата се базира на парите на Москва, но става въпрос повече за власт, отколкото за престъпление.

- Пишете, че Путин, който е израснал на улиците на Ленинград, обича да използва улична лексика и често действа според "уличните правила".

- Той използва тази лексика, за да подчертае пълномощията си на "корав пич", но неговите действия говорят за нещо повече — за това колко силно навиците и езика на ГУЛАГа и престъпниците са се предали на цялото руско общество. Начинът, по който действа Кремъл, не е "ръчно управление" на нацията. Путин и Кремъл като цяло управляват с намеци, така че хората сами да разберат какво се очаква от тях. Така е устроен криминалният свят. Те го правят дори не защото самите те са гангстери, а защото така е работило съветското, а сега и руското общество, и това е просто еволюция.

- Питали ли са Ви, дали Путин не се държи като гангстер и на международната арена? 

- Това са повърхностни сравнения. Някои действия на Путин и Русия са от типа "той изглежда толкова яко, че никой не смее да му се опъне". Но това е поведение от затворническия двор, там трява да се държиш така, за да оцелееш. Но всъщност Русия е държава, която се опитва да надскочи боя си.

- Какво мислите за Евгений Пригожин, "кремълския готвач", притежаващ частни армии? 

- Той не е гангстер, той е подчинен на руската автокрация, в която институциите не са толкова важни, колкото дали си полезен на Путин и Кремъл. Пригожин е направил кариерата си именно чрез своята "полезност" за Путин: той управляваше фабриката за тролове, а сега ЧВК "Вагнер", действаща по целия свят. 

- Но хакерите, троловете, ЧВК и побоят над активисти, нима това не е най-добрата илюстрация за това, което говорите Вие - за нов вид връзка между мафия и държава? 

- Нямам лична вътрешна информация за Пригожин, но той абсолютно съответства на типа личност, която в наше време действа като свръзка между хората в костюми в правителството и хората с татуировки, които използват за различни задачи.

Превод:Faktor.bg



Гласувай:
6



1. vencivaleri1951 - Колев,
10.07.2019 12:15
Това интервю на медия , на хвърлей разстояние от Кремъл говори за ,, несвободата,, на
Която са подложени медиите в Русия. А медии като,, Новая газета,, дал Бог в Русия.
В същото време свободна Англия спира акредитацията на две руски медии , позволили си да изказват различно мнение от това на англичаните относно случая със Скрипалите Акредитацията е поискана за международна конференция в Лондон относно свободата на медиите!? Медиите са ,,Спутник,, и RTI
цитирай
2. kolevn38 - Венци, знам че Русия е най-свободната страна в света, не се напъвай. Затова си отидоха Политковская и Немцов.
10.07.2019 12:53
vencivaleri1951 написа:
Това интервю на медия , на хвърлей разстояние от Кремъл говори за ,, несвободата,, на
Която са подложени медиите в Русия. А медии като,, Новая газета,, дал Бог в Русия.
В същото време свободна Англия спира акредитацията на две руски медии , позволили си да изказват различно мнение от това на англичаните относно случая със Скрипалите Акредитацията е поискана за международна конференция в Лондон относно свободата на медиите!? Медиите са ,,Спутник,, и RTI

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4122089
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5106
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930