Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2019 09:11 - Русия призна, че е имало освобождаване на радиоактивни изотопи при взрива, убил петима учени
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 619 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кремъл отказа да коментира доклада за радиоактивни изотопи
    image  

Русия съобщи, че радиоактивни изотопи са освободени при неотдавнашната авария на тестова площадка за арктически ракети. Това предизвика обществена тревога, тъй като властите държаха подробностите в тайна, отбелязва АФП, посочва "Дарик".

Взривът на 8 август уби петима учени и предизвика скок в нивата на радиация, но в продължение на няколко дни Русия не призна, че са замесени ядрени материали.
Аварията е освободила бързо разпадащи се радиоактивни изотопи на стронций, барий и лантан, съобщават медиите, като се позовават на тестове на Националната агенция за наблюдение на времето и околната среда към „Росхидромет“.

Александър Уваров, редактор на независимия сайт за новини AtomInfo.ru, заяви, че изотопите не представляват заплаха за населението. Тези изотопи са продукти на ядрено делене на уран, каза той пред агенция РИА Новости.

Но „Гриийнпийс“ Русия заяви, че данните на агенцията за метеорологични условия противоречат на по-ранните изявления на националната ядрена агенция „Росатом“, добавяйки, че може да има риск за здравето. Те призоваха властите да публикуват пълни данни за радиоактивно замърсяване в района.

Сензорите в близкия град Северодвинск са открили радиоактивни елементи с период на полуразпад от няколко часа до 12 дни и се разпадат в радиоактивни инертни газове, обясни „Росхидромет“.

„Тези инертни радиоактивни газове бяха причина за кратко увеличение на нивата на радиация“, заяви агенцията.

Сензорите й в Северодвинск са измерили нива на радиация, които са до 16 пъти по-високи от фоновите нива след експлозията, връщащи се в нормално състояние след два часа и половина.

Руската ядрена агенция "Росатом" заяви, че нейните специалисти, загинали в катастрофата, са разработвали "нови оръжия" и осигурявали подкрепа за ракета с "изотопен източник на енергия".

Норвежкият орган за ядрена безопасност заяви, че е открил малки количества радиоактивен йод в регион, граничещ с Русия след взрива, но не може да определи дали това е свързано с аварията.

Руските власти потвърдиха, че лекар, участвал в лечението на пострадал, е открил следа от радиоактивен изотоп цезий-137 в мускулната му тъкан, но отрече това да е свързано с инцидента.

Кремъл отказа да коментира доклада за радиоактивни изотопи. Говорителят Дмитрий Песков каза: "Това трябва да се направи от експерти."




Гласувай:
3



1. getmans1 - А, нищо особено, просто в района са ...
27.08.2019 09:15
А, нищо особено, просто в района са мигрирали раци от Фукошима ...
цитирай
2. planinitenabulgaria - Нито веднаж не сте разполагал с пълната информация:
27.08.2019 15:41
getmans1 написа:
А, нищо особено, просто в района са мигрирали раци от Фукошима ...


Не са митрирали тук раци от Фукушима, а докторът, който прегледал засегнатите от взрива бил на почивка в Тайланд и там ял раци от региона на Фукушма.
Държавите примати са унищожителии на етноса, на който те се явяват кърмчии, но и на околната среда. Те не могат да инвестират нищо в страните, към което проявяват стртеегически интерес, давам за пример Балканите и единственото, което могат да правят е да се намесват в отношенията им и да ги противопоставят. Това могат приматите, но и още едно - за да се види колко важни за света са те, заподмягват ракети. Библогърката Радостиналаса/Цав12929 публикувала информация, че Путин изстрелял две ракети от Мурманск към Чукотка, където те поразили целта.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4087779
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031