Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2020 12:27 - КАКВО ИМАШЕ В КОЛБАСИТЕ ОТ ВРЕМЕТО НА СОЦА
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 1729 Коментари: 5 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  image  

Неотдавна по медиите нон-стоп се въртеше реклама препращаща ни към носталгията по кренвиршите от времето на соца. Както се очакваше, когато се говори за едно време, започват люти спорове. Затова реших и аз да разкажа за моите разследвания какво имаше в колбасите по времето на социализма …

Рекламните агенции пощуряха да правят реклами на колбаси с кадри от стари филми и да развиват измамната идея, че тогава имало хубави кренвирши, примерно. Сега няма кой да иде във времето на Тато да провери, да види каква е била хигиената, съставките.
Хората имат къса памет – по времето на социализма колбасите изобщо не бяха хубави, постоянно се разказваха легенди как слагали в тях тоалетна хартия, соя. И тогава също имаше недоволство от цените.
В най-известната подобна реклама, в черно-бели ретрокадри продавач посреща клиентка пред щанд, натъпкан с различни видове колбаси. Това пък е другата голяма измама – по времето на социализма нямаше магазини с щандове, натъпкани с десетки видове колбаси. Обикновено витрината в магазина беше празна, подредени 2-3 вида колбаси. В месарските магазини пък вонеше и чистотата беше съмнителна. Който си мисли, че са правили проверки, имало контрол, заблуждава се. И тогава хората от ХЕИ минаваха формално, вместо пари им натъпкваха чантите с дефицитна стока и магазинерите си правеха каквото си искат.

Тогава хубавите луканки, някои видове колбаси, бяха дефицитна стока, която се появяваше от време на време. Който можеше да си позволи (бяха скъпи), си ги намираше с връзки.
А най-масови бяха телешки салам и 2-3 вида кренвирши. И току ти кажат в магазина – “телешкият свърши”.
Но какво съдържаха те? Сегашните колбаси били лоши, разсъждават по-възрастните.

Пишещият тези редове имаше навремето шанса да научи какви бяха тогавашните. С колегата Мишо Вешим, като млади журналисти, през 1988 г. правихме цяло разследване за в. “Стършел” какво има в саламите и кренвиршите. Беше страшно да научим. Който е любопитен, може и сега да отвори архивите (БДС, отраслови нормали), да види всички рецепти от времето на социализма. В кренвиршите, които тогава мнозина мислеха за телешки, по рецепта се съдържаше сланина. Имаше няколко вида кренвирши по БДС, всичките със сланина и свинско, освен телешко. Единият от видовете съдържаше 70% сланина по рецепта. Телешкият салам беше същият, с по-малък процент сланина. А какво имаше в т. нар. телешки салам? Месо от бракувани крави. Тоест от крави, които вече не дават мляко и ли са заклани поради старост. Това го призна тогава черно на бяло в писмо до редакцията и СО “Родопа”. А тогава с телешки салам снабдяваха болниците, като диетична храна, без свинско. На опаковката не пишеше, че има сланина, нито някъде по колбасите пишеха съставките, както ни задължава сега Европейският съюз.

                                                                                                                                                      image Тогава ходихме и в софийския месокомбинат, развеждаха ни. По начало колбасите се правят от остатъци от другото производство. Една машина изсмуква неизрязаното месо от кокалите, един барабан мели тая каша – сланина, изрезки, жили и др. остатъци. Седяхме пред един такъв барабан за мелене и ни достраша – човек с шинел да хвърлиш вътре, няма да се разбере. И става колбас. И тогава, и сега колбаси се правят така. (Само не ми се мисли в началото на 90-те, когато имаше луда крава, какво ли месо са внасяли наши производители да правят колбаси от него. За по евтино…)

Но тогава, при соца, имахме разговор с директора на СО “Родопа” Никола Спасов, лека му пръст. Упрекнахме го за колбасите, а той призна, че експериментално само веднъж слагали соя в едни колбаси на някакъв месокомбинат и като се разчуло, не могли да убедят хората, че повече не слагат. И за наша изненада взе да се шегува, как го викал предишният министър председател Гриша Филипов да му се кара, че слагал карантия в колбасите. Филипов беше известен с това, че говореше с руски акцент. А Спасов пред нас го имитираше как говори, с което малко ни стресна, защото шеги с член на политбюро тогава не бяха позволени, поне не на всеки: “Вика ме той и – Спасав, защо нйяма шкембйе на пазар? А аз си мисля – защото няма говедо в обор. Той – ти слагаш него в колбас!”
Та какво ли не слагаха в колбасите тогава. Месото не достигаше и имаше постоянен дефицит. Дори легендите за тоалетната хартия, които се разказваха, си имат някаква причина. Някой някъде е бутнал нещо в някакви салами и е тръгнала приказката.

Спасов разказа още нещо интересно – и тогава постоянно го атакували, че хубавите стари колбаси ги нямало вече, станали по-лоши. А той твърдеше, че няма промяна в производството. Дори разказа случка как ходил веднъж с Пенчо Кубадински в един месокомбинат, в който правят прочутата Смядовска луканка. И там Кубадински опитал луканката и изразил недоволство пред един стар майстор – “Абе, едно време беше по-хубава”. А старият майстор, който не се стряскал от големи началства, отговорил: “Ами, по-хубава. Бил си по-гладен.” Изглежда има феномен на вкуса – човек си помня емоционално миналото време, и то придава преувеличени вкусови качества на храната, която е ял.

Тогава при соца не слагали консерванти и Е-добавки? Това пък е най-голямата заблуда. Сега научаваме за Е-добавките пак от опаковката, за което производителят е задължен. И някои от тези Е-добавки въобще не са опасни, всеки може да ги види в справочници в таблица (виж тук). А при социализма слагаха консерванти без никъде да пише. Например за колбасите задължителни бяха нитритите. Без този консервант месото става сиво, лош цвят, прилича на мърша. А с него е свежо, розово. Тогава не бяха разрешени оцветители за колбаси, сега са разрешени, но те не са по-опасни от нитритите. В големи дози нитритите са отрова и тогава, по времето на соца, ние установихме, че често в колбасите превишаваха съдържанието на нитрити. И нямаше сериозен контрол. Някой там в месокомбината лиснал повече с кофата. Тогава хора от Центъра по хигиена и ХЕИ ни насочиха към тази тема, защото засекли превишение на нитрити и високо съдържание на мазнини в колбасите.

imageПо времето на социализма нямаше такова изобилие от видове колбаси, както сега. Хубавите бяха дефицитни, а масовите – боклук. Заблуда е, че тогавашните били по-хубави. И тогава, и сега хубави са скъпите.

Та, който хвали колбасите на социализма и прави реклама с тях, да иде да се гръмне.
И който си купува кренвирши за 4 лв., а месото струва 8 лв. килото, нека сам си направи сметката какво има в тях. И тогава, и сега е така. И тогава, и сега са хубави скъпите колбаси.

Сладки са само спомените по младостта, забравят се и дефицитът, и вицовете, и недоволството.
По този повод има и виц – “Едно време какви бонбони имаше – изядеш два и правиш секс цяла нощ. Сега цяла кутия изяждаш и не става…”

Автор: Иван Бакалов




Гласувай:
4



1. organizirane - Не ям колбаси...
07.03.2020 13:03
Аз лично не ям нито тогава нито сега въпросните колбаси. Но си спомням какво беше коментирал И. Звездев в едно негово предаване, а той все пак е специалист в някакъв смисъл. Той ползваше някакви кренвирши и спомена, че доста устойчиви изглеждат и не мръдват със седмици. Спомена, че едно време (през соца) като купи кренвирши, то още на следващия ден те вече изглеждат "сиво, лош цвят, прилича на мърша". Явно това с нитритите е някаква градска легенда или индивидуална криминална самодейност в някое предприятие. Помня, че нитрАтите бяха много оплювани и това беше основният химичен замърсител на доматите на пазара. Сега нитратите се водят напълно безопасни и дори не им се следи нивото - проблемни били нитритите.

Едно време консерванти много много не се ползваха, просто да го кажем по мърляви съображения. Дали ще издържи 10 дена или пък ще е само ден и след това ще отиде на боклука непродадено - никой не го интересуваше. Заплатите на магазинерите бяха твърди. Именно и поради тази причина едно време имаше кисело мляко. Вярно доста мръсно, ама с бацилус булгарикус. Днес се продава някакъв безвкусен йогурд, който и седмица да стои на слънце няма да се вкисне. И не е причината за това, че твърдя че киселото мляко е било наистина истинско, просто защото съм бил по-млад. Днес също яда истинско кисело мляко, ама направено от подкваса дадена от баба на село (която си я поддържа още от тогава). На практика 10-на години от началото на демокрацията ядох безвкусните купешки йогурти, докато най-накрая не направих това "епохално" откритие.

Между другото винаги се чудя, че никой не се опитва да дава обективна оценка на нещата. Едно време или е било много лошо, а сега е цвете или обратното. Например ако защитаваш днешния строй, тогава очевидните предимства от онзи били несъществени. Да много лоша хигиена имаше, но пък днес очевидно много се "замазва" качеството на храните, за да ги продадат вся някак. Променят се срокове на годност, добавят се консерванти, които били безопасни и всякакви други измами. Например веднъж В. Ахчиева имаше случай, когато прясно пиле от хипермаркет около ден преди да му свърши срока на годност отива обратно във фабриката, за да се превърне в дълбоко замразено такова. А това с продаване на 30 годишното замразено месо от държавния резерв на САЩ - поне този случай се надявам да е някаква съвременна измислица, защото звучи доста зле.
цитирай
2. kolevn38 - Аз пък съм чувал, че продават 60 годишно месо още от държавния резерв на СССР.
07.03.2020 13:31
Даже не било държано в камери, а прокопани в лед тунели на Север и затова било много здравословно.
цитирай
3. planinitenabulgaria - Докато работих в Енергетиката ми се налажаше да ходя често в ДСО Родопа.
07.03.2020 14:08
Спомням си току що внесена по ІІ-о напрпавление машина за смилане месото на каша, която се върти с 9000 об. / мин. Работниците бяха с наушници, а какво се подаваше на машината да го смеле още почня - откровени боклуци, между които се различавах парчета сланина и сухожилия. От машината излизаше бяла каша, която п остъпваше в друга машина, а след сваряването на кренвиршите в камера с пара те бяха с нормален цвят.
Чел съм за хубави колбаси в постинга на Товарищ борН. Той Ходил в Новосибирск и показа от там магазини с подсилени стелажи с всякакви видове месо и колбаси на смешни цени. Имаше шунки, колбаси дебели и набръчкани, други изпънати, няма да правя сравнение с една част от организЪма на Товарищ венцИ. Отворете блога му, да видите качество на колбасите и благоденствие.
На тоя фалшив кон, че някога в България било по-доблре от сега играят най-простите ни руководители в пмомента, Товарищ радеВ и неуспялата при кметските избори и провалила се сега с протеста на медсестрите Товарищка симплицитатакисимуска маноловА.
Поздравления за постинга!
цитирай
4. sosa - Аз пък
07.03.2020 22:00
Гледах скоро по тв то как един производител се оплакваше че за да станат по евтини колбасите слагали вносни говежди пениси от лат.америка.
цитирай
5. novitejivotni - И аз да напиша -
27.03.2020 03:36
За бригадите съм писал, та ще вметна само детайл. Бяхме в Плевен, спяхме в бараки и трябваше да обядваме в столовата на един съседен консервен завод. За да отидем дотам, трябваше да минем покрай "месокомбинат". Лято е и смрадта беше толкова силна, че някои девойки и някои по-чувствителни младежи забравяха за обяда и се връщаха за да обядват с вафли !!! И още един момент, който сигурно никога няма да се изтрие от съзнанието ми, докато умра. Преминали сме смраднята и чакаме да влезем в столовата, за да обядваме. Пак чакане ! В средата на нещо като двор, беше струпана купчина месо, зеленясала и накацана от мухи. Пред изумените ни погледи, един мотокар ( или електрокар) се засилваше, блъскаше се в купчината и отнасяше "месото" вътре в завода, за се правят "консерви". После в казармата, трябваше да ги ям тия "консерви".
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4076445
Постинги: 2841
Коментари: 5909
Гласове: 5050
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031