Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2021 11:01 - Всички които се молят за упокой на родители и близки, трябва да знаят това
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 4383 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 17.04.2021 10:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На Ана и Владимир се родил син Олек. Те били невярващи, затова и сина си възпитали така. И Олек тръгнал по наклонения път, и веднъж в пиянски бой убил човек. И го осъдили на 25 години затвор. Докато бил в затвора, родителите му започнали да ходят на църква, повярвали, покаяли се и изправили живота си. В голямо покаяние прекарали целия си останал живот и починали, преди синът им да излезе от затвора. Когато Олек излязъл от затвора, първо отишъл на гроба на родителите си, където дълго плакал и ги молел да му простят. Плакал и затова, че неможали да го дочакат, и че не се срещнали. И (мислено) се обърнал към тях, за съвет, как да живее нататък, как да се поправи, как изобщо да живее в този свят?  Така задрямал, и видял родителите си, да идват към него, с бели дрехи. Но и двамата, и майка му, и баща му, имали на облеклото си по едно голямо черно петно.  И Олек питал майка си: Мамо, какви се тези черни петна на облеклото ви? И майка му отговорила:  - Това, сине, са твоите грехове. Ние тук не можем да намерим у Бога, пълно упокоение, докато ти не се покаеш искрено за греховете си. Тук, родителите отговарят за греховете на децата си.  И когато Олек се събудил, разбрал, че може да прояви любовта си към родителите, само когато изправи живота си.
Братя и сестри, в Църквата, молитвите за упокой на родителите, роднините и близките, имат много голямо значение. Но най-голяма сила имат, когато децата изправят живота си.  Когато децата живеят свят живот, тогава Бог, виждайки светия живот на децата, помилва родителите им. И обратно: Когато децата живеят греховно, родителите понасят наказаня за греховете на децата си. Бог им говори в упрек, - "Вижте, как възпитахте децата си! Те растат невярващи!" А ако децата са вярващи и благочестиви, това е в голяма помощ и утешение за родителите. Затова, най-важното, преди започване на молитви за починали роднини и близки, е - изправяне на своя живот. Колкото по-близо сме до Бога, толкова молитвите ни, за нашите роднини и близки, ще са много по-силни.
При преподобния Порфирий Капсокаливат идвали майки, със сълзи на очите, и го молели да помогне с милитви, на децата им. Разказвали, как децата им живеят лошо и неблагочестиво.  Тогава Порфирий им казвал: - "Станете вие свети, и покрай вас ще се осветят и децата ви. Вашите молитви пред Бога ще са много по-силни, и вашите деца ще се поправят.  Същото е и при молитвите за упокой. Ако ние живеем свято, ще можем по-лесно да измолваме нашите родители и близки в оня свят.
И така: Всички души са свързани помежду си, и особено са свързани помежду си, родните и близките хора. Мъжът и жената, децата и родителите, - всички те са свързани помежду си. И не може да намери упокоение, и утешение, душата, ако децата или родители й, са в ада. Затова са нужни, и молитви, и свят живот.
Некои може да питат: - "Къде в Библията имат основание молитвите за упокой"?  Да, там наистина няма да намерим конкретна заповед, да се молим за починалите. Ще намерим само думи, че можем, и трябва, да се молим еднин за друг, и че любовта не умира.  Но любовта не свършва, когато приключи животът на човека. Любовта преодолява смъртта и ние се молим с любов, един за друг, и даже за починалите наши близки.

В Библията няма и думи за митарствата, но светите отци говорят за тях, конкретно и ясно (Прочетете: "Видение на Григорий за Страшния съд Божий", а също и видението за "Митарствата на преподобна Теодора", на същия монах, Григорий, показани му и записани преди повече от 1000 години!). Нито един наш свети Отец не е отричал учението за митарствата, а напротив, подчертавали са пълната му истинност. Затова не можем да пренебрегваме техните думи.  Може ли да измолим някого от ада? Това е много сложен въпрос, и различни Отци са давали различни отговори. Но докато душата преминава през митарствата (дяволските митници), на нея все още може да се помогне. Преминаването през митарствата може да се облекчи, ако човек е бил кръстен и вярващ. Ако е имал некои неразкаяни грехове и минава през митарствата, за него трябва да се молим, независимо дали само 40 дни или 40 години, - молитвите са нужни, за неговото упокоение. Тогава той може да получи облекчение и тази душа може да се измоли от митарствата и да се спаси от преизподнята.
И така, молете се за упокой. Учението за митарствата има пълно обоснование в ученията на светите Отци. Но е важен и нашият собствен живот. Колкото сме по-близо до Бога, толкова молитвите ни са по-силни пред Него. Понеже в светите Писания се казва, че "Бог чува гласа на праведните и към тях са обърнати Неговите уши".  Затова ако ние живеем праведен живот, Господ ще изпълни и нашата воля, и нашите желания. Ако ние изпълняваме Божията воля, и Бог ще изпълни нашите молитви.  Затова, нека започнем да живеем по заповедите Божии, за да имаме пълна надежда, че и Той ще изпълни нашите желания, и нашите роднини и близки ще помилва, и ще ги упокои в Царството Небесно. Амин.  

https://www.youtube.com/watch?v=7UTaXJMXUCg  

Превод, Григор Симов



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28314659
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031