Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2022 12:58 - Украинската АЕЦ Запорожие е реална заплаха за ядрена катастрофа
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 673 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 11.08.2022 12:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Правилната аналогия е с Фукушима, а не с Чернобил

image  
Politico: Съобщенията за обстрел на най-голямата атомна електроцентрала в Европа в окупираната Украйна отново разпалиха страховете от ядрена катастрофа. Eкспертите остават уверени, че рискът от катаклизъм, подобен на този в Чернобил, е малък.

През уикенда централата в Запорожие, която от март е под контрола на войските на Москва, беше подложена на няколко обстрела.

Украйна и Русия си размениха обвинения за ударите, като Киев заяви, че руската атака е повредила три детектора за радиационен мониторинг и е довела до хоспитализирането на един служител на централата с рани от шрапнели.

Новината за ударите бързо предизвика международно осъждане, като генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече "всяка атака" срещу ядрени съоръжения "самоубийствена", а ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Мариано Гроси призова двете страни да "проявят максимална сдържаност", за да избегнат ядрена катастрофа.

Украинският президент Володимир Зеленски незабавно призова западните държави да наложат нови санкции на Русия върху нейната ядрена индустрия, като повтори предишни предупреждения за бедствие от мащаба на Чернобил.

"Светът не трябва да забравя за Чернобил и да помни, че Запорожката АЕЦ е най-голямата в Европа", каза той. "Чернобилската катастрофа е експлозия в един реактор, а Запорожката има шест."

Експертите обаче твърдят, че ситуацията в Запорожие, където според Украйна са разположени 500 руски войници и 50 единици тежка техника, включително танкове, не дава основание за общоевропейска катастрофа.

Рисковете от обстрел са ограничени, като се има предвид, че реакторите са защитени с до 10 метра бетон, според Леон Цицел, президент на Европейското ядрено дружество. Той смята, че само целенасочени въздушни бомбардировки биха могли да пробият стените на реакторите.

Добави, че атака срещу хранилищата за отработено гориво би имала ограничен ефект, тъй като изпуснатият радиоактивен материал би се разпространил само на около 10-20 километра.

Джеймс Актън, съдиректор на програмата за ядрена политика към Фондацията за международен мир "Carnegie Endowment", се съгласи, че обстрелът не представлява реален риск, като вместо това посочи уязвимостта на охладителните системи на централата.

"Правилната аналогия е с Фукушима, а не с Чернобил", казва той.

Атомните електроцентрали са проектирани с множество независими системи за безопасност, включително многобройни връзки към мрежата и резервни дизелови генератори. В Запорожие се използва и разпръсквателен басейн за охлаждане, което означава, че гореща вода от вътрешността на централата се разпръсква във въздуха навън, за да се понижи температурата му.

Те "всъщност ще бъдат сравнително уязвими, защото трябва да са в контакт с външния свят", което ги прави потенциални цели за атака, казва Актън.

И двамата подчертаха, че дори и в най-лошия случай, ако охладителните системи се повредят и това доведе до разтопяване на реактора, това би причинило сериозни щети само на местно ниво. Цицел смята, че радиусът е 30 километра.

"Това ще бъде трагедия за местните хора", каза той, дори и да не доведе до непосредствени жертви, но "за нас в Европа ... това ще бъде много маловажно събитие от гледна точка на последиците за здравето или нещо друго в околната среда".

Тогава защо Русия и Украйна се обвиняват взаимно в обстрел и подчертават риска от бедствие?

"Идеята за ядрена авария е плашеща - тя ще привлече вниманието на хората, така че тя е готов инструмент за тази цел", казва Джон Ерат, старши политически директор в Центъра за контрол на въоръженията и неразпространение, неправителствена организация.

За Русия това е начин "да повиши залозите, за да засили загрижеността [на местно ниво] ... да подчертае важността на продължаването на военната операция", каза той.

Това може да бъде и стратегия за "заиграване със западните страхове от ядрена катастрофа и намаляване на волята на Запада да предостави допълнителна военна подкрепа на Украйна", според анализ на Института за изследване на войната.

Що се отнася до Украйна, целта е да се изгради "обществена симпатия" около завзетата централа, каза Ерат. /БГНЕС



Гласувай:
0



1. planinitenabulgaria - Какво да се направи с тази АЕЦ Ладостиналасса има идея.
11.08.2022 19:03
Дано в Международната комисия отворят постинга й.
Право на лично мнение по предлогението на госпожата:
Аз не уважавам мнението на жените, защото мнение дават само глупавите от тях. Умната жена като усети накъде се завъртва работата, сама започва да го търси, намира то и заработва.
А глупавата раздава акъли...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4084904
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5072
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031