Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2022 14:07 - Най-голямата загуба на съветски самолети от Втората световна насам? Москва знае истината, но предпочита да не я припомня
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 2038 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 14.08.2022 14:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Резултатът от украинския удар , нанесен на 9 август срещу главното военно летище на руските окупатори в Крим край Саки, доста единодушно беше оценен от всякаква ( неруски) източници като “най-голямата загуба на самолети за Русия от Втората световна война насам”. Вярно ли е това? 

Москва мълчи, макар да знае отлично, че това не е вярно. Не е в нейна полза да припомня истината. Тя е неудобна и за крехките израелско-руски отношения днес. Сергей Лавров, “най-добрият дипломат на света” ( по оценката на “най-големият геополитик” Бойко Борисов  https://ivo.bg/2017/09/30/култов-пример-за-култа-към-личността-н/)  и без това за малко да навлече на Кремъл откритата вражда на Израел с антисемитските си изявления за еврейския произход на Хитлер. А че тези отношения са от изключително значение за Путлер говори фактът, че той лично се извини за думите на Лавров- нещо, което не е правил никога по какъвто и да било повод откакто царства в Русия.

Далеч, далеч по-тежък погром над съветската авиация се е случвал в израелско-арабските воини. И през 1956-та, и през през 1967-ма, и през 1973 година. Във всички тях ( без да броим междинните сблъсъци между войните) въоръжените със  западна авиация ( предимно американска, но и с френски “Мираж”) израелци  унищожават рекордни количества съветски самолети буквално за броени дни. Винаги. Без изключение.

НА СНИМКАТА:  Останки от свален съветски Миг в Ливан

image

Да вземем последната пълномащабна арабско-израелска война в Близкия изток. Преследвайки частите на ООП, превзели половин Ливан след като йорданският крал Хюсейн ги прогонва с танкове и артилерия от Йордания ( именно, за да не допусне Йордания да стане това, в което след това се превръща Ливан), на 6 юни 1982 г. Израел изпраща войски в северната си съседка. В източната част на страната са се окопали със съветска помощ сирийците, което води до пряка военна конфронтация с израелците ( ако може така да се нарече смъртоносният едностранен побой, нанесен практически без съпротива над сирийско-съветския корпус в долината Бекаа).

САЩ отново застават твърдо зад Израел. На практика това води до сблъсък между съветските и американските проксита, а най-вече слага на кантара на реалните бойни действия качествата на американските и съветските оръжия. Стега се до още една непряка война между СССР и САЩ – последната от такъв род и мащаб преди разпадането на СССР. 

Главният потърпевш в самото начало на войната е сирийската противовъздушна отбрана, командвана от московски “съветници” и обслужвана от съветски персонал. Градят я от години и я смятат за непробиваема.

На третия ден от началото на войната израелците започват въздушната операция “Арцав 19 ”( мечка). Буквално за часове е унищожена съветско-сирийската ПВО в ливанската долина Бекаа. Там по-късно ще се настанят фанатичните пратеници на Хомейни от създадената от ливански шиити по ирански образец Хизбуллах.По ирония на съдбата днес иранците обучават руснаци как да боравят с произведени в Иран безпилотни самолети…

Потресеният министър на отбраната на Сирия Мустафа Тлас докладва на президента Хафез Асад, че съветските ракети “земя-въздух” са се оказали безполезни. Започва израелски лов на безпомощни съветски самолети от най-модерен за времето си тип, предполагаемо управлявани от сирийски пилоти, върху които след това Москва хвърля вината за пълния разгром на сирийските ВВС.

По сирийски признания американските Ф-15 и Ф-16 и унищожават от 7 до 11 юни 60 съветски самолета Миг 21, Миг 23 и Су 22. Израелците продължават в същия дух и с още поне дузина свалени съветски самолети след това. На корпусите на своите американски машини израелските асове отбелязват със звездички всяка свалена съветска машина. Общо-82 Миг и Су, по израелски данни. Без нито един свален американски самолет, управляван от израелците ( два са повредени, но се завръщат в базите си).

Това не е просто “превъзходство” на американското оръжие в израелски ръце, а смъртоносен удар по съветската военна репутация. Никъде преди това в света не е била създавана система за ПВО с плътност от 19 ракетни дивизиона на площ от около 20-30 клм. кв.

На израелците не може да им се отрече чувството за хумор да сгазят съветската мечка с нейните 19 ракетни дивизиона в Източен Ливан като нарекат операцията си “Мечка 19”. 

Дори на границата между НАТО и Варшавския договор не е имало никога такава плътност от противовъздушни ракети, плюс зенитна артилерия, които по съветски изчисления осигуряват трикратна защита от въздушно нападение. Тази прехвалена отбрана не успява да даде какъвто и да било отпор, не изстрелва нито една ракета и бива унищожена с един удар. Същата съдба сполита и подкрепленията, докарани в нощта на 9 юни.

Съветските съюзници са потресени. В шок изпада либийският режим на Кадафи, доверил се на Москва по същия начин като режима на Асад в Сирия. Но най-вече са шокирани в Москва. Шоковата вълна е толкова силна, че допринася за наближаващия разпад на СССР. Наслагва се върху поражението в Афганистан и Чернобилската ядрена катастрофа, дискредитирали фатално Империята на злото пред свои (васали) и чужди наблюдатели.

Ето защо е фактологически невярно да се каже, че никога от Втората световна война насам преди 9 август тази година не са били унищожавани толкова рускисъветски военни самолети с един удар. Рекордът принадлежи на Израел. Засега.
Иво Инджев


НА СНИМКАТА: Безпилотните самолети не са днешен феномен. Този израелски дрон “Мастиф” изиграва важна роля за унищожаване на съветската система за противовъздушна отбрана в ливанската долина Бекаа през юни 1982 г.

image

На снимката:  Бейрут, какъвто съм го гледал от прозореца си ( което днес ми се вменява като вина, било “привилегия” да бъда там)

image


НА СНИМКАТА ( авторска): Авторът с говорителя на американските части в Бейрут майор Боб Джордън (крайният вляво) в базата край летището в Бейрут дни преди тя да бъде унищожена при самоубийствен атентат с камион, натъпкан с експлозиви
.

 image

 




Гласувай:
3



1. planinitenabulgaria - Пропуснал сте в постинга да напишете нещо за най-съвършения самолет в света, СУ 35.
14.08.2022 18:33
Той е невидим за радари и дори за руските самолети. Япония си поиска Курилите, но Путин им изпрати 2 хиперизтребителя, на учения в региона. Двата самолета се стракаха във нъздуха, като единият пилот загина, а след ювелирна спасителна акция другият пилот ре изваден от морето. Причината за сблъсъка на самолетите е тяхната невидимост, единият не виждал другият и обратно.
Един такъв нивидимец ако подбере една или няколко ескадлили с изтребители от моделите Ф, ще ги скондапца. Нама да разберат американските пилоти от къде им идва опастноста и нищо не могат да направят.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4113891
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5100
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930