Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2023 15:50 - САЩ вече започват да губят битката за Наци-Украйна (военен анализ на американски полковник)
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 3728 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 01.02.2023 21:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Прокси войната на Запада срещу Русия е на път да се провали

image

Чичо Сам е в предколапсна истерична ярост, предусещайки загубата въпреки огромните средства и военни ресурси, които вложи в Нац-Украйна



Американците предвиждат скорошното и съкрушително поражение на режима в Киев, а шумът, който вдигнаха около решението си да изпратят няколко десетки германски и американски танкове и други тежки оръжия в Украйна е просто опит да прикрият отчаянието, което цари във висшите ешелони на американската власт. Пентагонът е в мъчително очакване на украинския крах.

Бившият съветник на министъра на отбраната в администрацията на Тръмп, известният американски военен анализатор полк. Дъглас Макгрегър публикува статия в The American Conservative , в която разкрива и анализира реалното състояние на американския истаблишмънт, дирижиращ войната в Украйна. Накратко, полк. Макгрегър казва, че властите във Вашингтон, са наясно с неизбежното поражение на режима в Киев и в момента трескаво обмислят как да излязат от конфликта така, че да спасят имиджа си. Целта им е да могат да кажат пред световната общност: Опитахме да защитим демокрацията, направихме всичко възможно.

В анализа си Макгрегър не обръща никакво внимание на публичните изказвания на Байдън и неговото обкръжение, както и на цялостната официална войнствена реторика на Белия дом. Стъпвайки на своя вътрешна информация, както и на свои лични наблюдения и на обсъжданията, които администрацията на Байдън прави „на закрити врати“ (за тяхното съдържание полковникът знае от свои информатори) Макгрегър пише, че Вашингтон е подценил дълбоките социални връзки в руското общество, подценил е също и руския латентен военен потенциал и значителен имунитет на руската икономика към западните икономически санкции.

В резултат на това прокси войната на Вашингтон срещу Русия се проваля, – разяснява авторът.

Макгрегър акцентира върху думите на американския министър на отбраната Лойд Остин, който коментирайки ситуацията в Украйна пред съюзниците на САЩ на срещата във военновъздушната база Рамщайн в Германия на 20 януари, каза:

„Тук имаме прозорец на възможности – до пролетта. Не е много време“.

Тоест, Макгрегър навежда читателя на идеята, че самите американски военни смятат, че ако не успеят да направят нещо „преди пролетта“, режимът в Киев ще бъде смазан .

За гигантските украински загуби полк. Дъглас Макгрегър пише:

Украинските жертви – най-малко 150 000 убити, в това число 35 000 водени от ВСУ за безследно изчезнали, които най-вероятно са мъртви – смъртоносно отслабиха украинските отбранителни сили. Украинската отбрана е пред колапс и вероятно през следващите няколко седмици ще рухне под смазващата тежест на атакуващите руски войски.

Американският полковник отбелязва, че прогнозата му за скорошното поражение на Киев се основава и на огромните загуби на украинска военна техника, която руснаците унищожават много ефективно и методично:

„Загубите на военна техника на украинската армия са колосални и отговарят на съответно предполагаем брой жертви. Това са хиляди танкове и бойни машини на пехотата, артилерийски системи, системи за противовъздушна отбрана и оръжия от всякакъв калибър… В условия, когато руските артилерийски системи изстрелват ежедневно почти 60 000 боеприпаса от всякакъв вид – реактивни снаряди, ракети, дронове и артилерийски снаряди – на украинските сили им е невъзможно да противодействат на това с техните скромни 6 000 изстрела на ден. Новото военно оборудване и боеприпаси за Украйна могат да обогатят американския ВПК, но не могат да променят разгрома на Украйна.

Макгрегър пише, че доставките на оръжие за Украйна са неефективни и скъпи. Например, широко и агресивно рекламираните американски противотанкови ракети Javelin не донесоха почти никакъв успех на Украйна, въпреки факта, че това беше много скъпа помощ. Специализираният военен портал Republicworld.com (на него се позовава Макгрегър) цитира доклад на Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS) от април 2022 г.

Съгласно този документ, САЩ са доставили на Украйна приблизително 7 000 ракетни комплекса Javelin. А това е една трета от този вид оръжия, с което САЩ разполагат в запас. В същото време САЩ произвеждат годишно 1000 ракети Javelin. В Украйна само за първите 8 месеца от войната беше изстрелян на халос целия седемгодишен обем на производство на тези ракети.

„САЩ доставиха на Украйна хиляди противотанкови ракети Javelin, които се превърнаха в емблематични оръжия за война, но запасите в САЩ намаляват“ – потвърди и CSIS.

Една трета от запаса на Съединените щати от тези ракети вече е изчерпан в украинския конфликт и американската армия е „нервна“ относно възможното изчерпване на запасите от Javelin, които ще са й необходими за конфликти в други части на света.

Съединените щати поддържат резерви за различни възможни глобални конфликти, които биха могли да възникнат – срещу Северна Корея, Иран или самата Русия. В един момент тези запаси ще станат толкова ниски, че военните стратези в Пентагона ще се чудят дали военните им планове могат да бъдат реализирани. Съединените щати вероятно наближават този момент, – се посочва в доклада на CSIS. Изводът е: Украйна повече няма да получи от ракетите Javelin.

Поражението е вече в главата им

Американският анализатор констатира един знаков факт, който трябва да бъде взет под внимание от висшето ръководство на Русия, руското военно командване и най-важното от руските войници, които днес са на фронтовата линия:

Както се очакваше, разочарованието на Вашингтон от неспособността на колективния Запад да спре цунамито на украинското поражение нараства. Всъщност разочарованието бързо се заменя от отчаяние.

Тоест в главите на врагове на Русия отвъд океана и в Европа мисълта за предстоящото им поражение вече се е настанила твърдо.

Изглежда, че именно в това трябва да се търси обяснението за настойчивото изискване на администрацията на САЩ към нейните западни съюзници да положат всички усилия за напомпване на Украйна с тежко въоръжение. Въпреки войнствената и привидно оптимистична реторика, която сега звучи в изявленията на американския властови елит, сериозните американски военни разбират, че дните на режима в Киев са преброени.

Следвайки логиката на Макгрегър, суматохата в САЩ и страните от НАТО около изпращането на смешните няколко десетки немски танкове Leopard , американски Abrams и британски Challenger в Украйна, а сега и разговорите за доставка на модерни бойни самолети на Киев, е само проява на отчаянието и депресията, които царят в американския истаблишмънт от осъзнаването, че режимът в Киев е обречен.

Брънки от една и съща верига

Изводите на Макгрегър напълно съответстват на изненадващото „мирно“ изказване на заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд. По време на изслушване в Сената, тя каза, че Съединените щати са готови да облекчат санкциите срещу Русия ако тя се съгласи на „сериозни преговори“ за Украйна. Това „предложение“, което вече Русия отказа, е пряка индикация за загрижеността на САЩ за нерадостната съдба на военната й кампания в Украйна.

И което е най-интересно, Нюланд всъщност дискредитира решението на Байдън да изпрати танкове Abrams в Украйна, като каза, че САЩ няма да имат време да прехвърлят тези бойни машини в Украйна преди обявеното „пролетно настъпление“ на Въоръжените сили на Украйна. Тъй като тези танкове са „много сложни“ и боравенето с тях изисква сериозно обучение.

Въпреки факта, че ги одобрихме за изпращане, ще отнеме известно време, преди да ги доставим на бойното поле. Украинската армия няма да ги има през пролетта, заяви Нюланд.

Всъщност това означава, че Съединените щати са провели много успешна PR кампания. Осъзнавайки, че киевският режим е обречен, Съединените щати вдигнаха шум около доставката на немски танкове в Украйна, показаха се като основен „защитник“ на Украйна и демокрацията, извиха ръцете на васала си Германия да декларира, че ще достави танкове „Леопард“ там, а след това самите те включиха на „заден ход. Американците се водят в тези си действия горе-долу от следната логика:

До пролетното настъпление на руснаците германските танкове ще бъдат унищожени от руснаците на бойното поле, ако изобщо стигнат до там и не бъдат унищожени още щом преминат границата с Полша. Но след като сме наясно, че колапсът на Киев е неизбежен, защо да изпращаме скъпото си оборудване в Украйна? За да гори там? Ирационално е.

Така САЩ организираха шумна пиар акция в свой интерес, но за сметка на германците и останалите западни съюзници на Вашингтон.

Заключителни бележки

В края на нашия анализ на статията на бившия съветник на министъра на отбраната в администрацията на Тръмп е необходимо да направим няколко малки забележки:

Първо, на фона на изнесените от полк. Макгрегър реални данни, може да се предположи, че бившият президент Тръмп не е лицемерен, когато казва, че ако сега беше президент на САЩ, щеше да прекрати конфликта в Украйна за един ден .

Друг е въпросът дали Русия трябва да спре дотук? В случая става дума за Тръмп, който не би се намесил в Украйна така, както направиха демократите.

Второ, необходимо е да се отговори на въпроса: защо представеният от Макгрегър обективен анализ не става достояние на широката международна общественост, а се публикува в авторитетно и елитарно, но маргинализирано и слабо разпространявано консервативно издание?

Факт е, че войната в Украйна е част от предизборната кампания в САЩ на фона на президентските избори през 2024 г., които не са далеч. Байдън и цялата Демократическа партия се страхуват да не загубят лицето си, ако преди това са заявили, че целта им е поражението на Русия. Байдън просто не може да спре военната помощ за Киев за една нощ, дори и ако тя отива на вятъра.

И трето, разумността на изводите на Макгрегър е очевидна, те са видими с просто око и ги споделят и други западни висши военни. По Sky News полковникът от британската армия Ричард Кемп заяви, че въпреки оптимистичната реторика на западните медии за конфликта в Украйна, Русия ще победи.

Полковникът от Британската армия и топ военен анализатор е убеден, че Русия ще победи

Кемп смята, че на Запад гледат на конфликта през очите на украинския Генерален щаб, без да обръщат внимание на позицията на Русия и по този начин много често на западните общества се представя една изкривена картина на случващото се.

Но в действителност, докато ние си говорим тук, руснаците малко по малко овладяват целия Донбас и Източна Украйна. И са много успешни в това, за съжаление. Нокаутират украинците с артилерия, движат се бавно и дълго с минимално количество жертви… и накрая, уви, мисля, че ще успеят да овладеят източната част на Украйна… а след нея и много бързо цяла Украйна – смята полковник Ричард Кемп.

 



Гласувай:
9



1. zax - САЩ не завършват войни. Империите ...
01.02.2023 19:18
САЩ не завършват войни. Империите днес не окупират територии а предпочитат икономически да ги заробват. Къде по-ефективно е да не храниш, отглеждаш, управляваш роби - от колкото те сами да заработват въздуха който дишат.
цитирай
2. radostinalassa - Явно това не им е достатъчно, защото...
01.02.2023 19:34
скоро ще фалират.Според Жириновски, лека му пръст новата война ще бъде между Израел и Иран, може би.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4822819
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16458
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031