Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2023 15:40 - Състрадание по сметка или защо монасите от Киево-Печерската лавра са „московски попове“
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 1595 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 imageАрхимандрит Никанор

Изгонването на монасите от Киево-Печерската лавра, освен всичко друго, има и чисто човешки измерения. За всеки монах манастирът е повече от роден дом - неслучайно след пострижението е прието да се казва: "където са космите, там да са и костите". По никакъв начин не бива да омаловажаваме личната трагедия, която сега преживява всеки един от тези 220 души, прекарали по-голямата част от съзнателния си живот зад стените на Лаврата в послушание, пост, молитва и труд. 

Подобна е била участта и на монасите-патриаршисти от Бачковската света обител, които през 1906 г. е трябвало да напуснат ( = са били изгонени), за да премине манастирът към Екзархията (тогава схизматична, непризната от нито една поместна църква) и в него да се настани ново монашеско братство.
Както виждаме, 

няма нищо ново под слънцето

Всъщност има. И то ми направи много неприятно впечатление.
Основният упрек, основание и на практика оправдание за репресиите спрямо УПЦ, и в частност спрямо монасите от Лаврата, е твърдението, че те са свързани с Московската патриаршия, която благославя руската агресия в Украйна, жертви на която са хиляди невинни хора, вкл. деца. Стотици деца бяха убити от руските бомби, а хиляди - отвлечени в чуждата държава. Съвсем разбираема е болката на украинското общество в този момент, както и неговата нетърпимост към всичко "московско".
И тук се явяват едни "състрадалци" на монасите от Киево-Печерската лавра, които с такъв свещен гняв и патос громят "киевския режим" и "укронацистите", че все едно слушаме пропагандистите по първи канал на руската телевизия. 

Своят глас "в подкрепа на братството" въздигат хора, вкл. сановити, които без срам открито подкрепят путинската агресия, или търсят вината еднакво у агресора и жертвата на агресията...
За по-несхватливите ще го напиша:
...с което доказват и оправдават твърденията на противниците на УПЦ, че тя е "прокремълска", а братството на лаврата - "московски попове"!
Някои може би го правят от глупост. 
Но други - от нечувана низост и подлост: само и само да има храна за пропагандата, оправдаваща войната. За тях политическата целесъобразност е най-важна: да уязвят "врага" за всяка една грешка, която той допуска.
Ако това е с цената на страданията и кръвта (както в Ивано-Франкивск) на тези, за които уж много ни боли...
..."какво пък, толкова по-добре"?!
На това ли ни учи Евангелието?



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dobrodan - Нали, като ги изгонят, ще трябва да работят нещо,
30.03.2023 16:28
вместо да си бъркат по дупките цял ден.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Тия попове без всякакво съмнение са свързани с полковник Гундяев от ФСБ.
30.03.2023 18:33
Нетовите проститутници, включително и в блога, които са неверници, протестират в имено на Бог?!?!?!? Така те химнословят и псалмословят войната на Путин - остта на световното зло - срещу Украина.
Дано на тази тема хонорарите им да са по-тлъсти...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4129631
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5110
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930