Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2021 15:06 - континиуум
Автор: hamlet6op Категория: Технологии   
Прочетен: 4427 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 03.10.2021 18:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Какво е континиуум според тълковния речник?

     Постоянно, не-пространствено цяло или последователност от неща, между които няма разделение или разлика. 

         На това определение отговаря един елемент от времето, а именно настоящето време. Неговото проявление са обвивки и граници в съответните измерения. Всички елементи от обвивките и границите са еднакви и са неразличими един от друг, тоест нямат особени точки. Вътрешностите на съответното измерение нарастват или намаляват като съответно се добавя или намалява един слой обвивка или граница. Така може да свържем времето и пространството с неговите измерения.

         Обектите в съответните измерения могат да се характеризират като три вида.

         Хомогенна вътрешност определяща етапите на развитие и миналото на съответния обект. Вътрешностите имат център, начало и обвивка определяща текущото развитие на обекта.

         Не определена външна среда на съответния обект която среда се явява бъдеще време на развитие. Тази среда няма определено свойство характерно само за вътрешността.

         Границата между вътрешното и външното е много малка, почти неизмерима, определя настоящето време.

         Сбора от всички граници и обвивки във всички измерения образуват континиуум. В една точка в един момент пристига информация, посредством светлината , за състоянието на цялата вселена. Сегашното време и неговите проявления като обвивки,  създава свързаност между всички обекти във вселената.

         Континиуума е времева характеристика. Всички пространствени измерения са проявление на времето. Времето е синхронност на случване на различни събития.

         Нулевото измерение има едно направление и една посока на развитие и движение. Има различно начало и край. Края е точка и се явява неопределеност, синоним на нулата. Няма симетрия. Ако се съединят началото и края се получава затворено  първо измерение. То е граница на първо измерение . Това е числото Пи.

         Първо измерение има едно начало и два края. Има едно направление и две посоки. То е трептене с един център между две точки. В общия случай точките се отдалечават или приближават. Има симетрия спрямо центъра. Двете крайни точки се явяват граница или обвивка на първо измерение. Използвайки характеристиката на обвивките в другите измерения може да се твърди , че тези крайни точки  са свързани и не различими една от друга. Двете посоки определят  коефициента на изкривяване равно на две между хомогенното и затвореното първо измерение.

         Второто измерение има две направления и четири посоки на развитие. Четирите посоки определят и коефициент на изкривяване, равен на 4, на затвореното второ измерение спрямо хомогенното в случая кръг. Затвореното изкривено второ измерение, равно отдалечено от един център, се явява обикновената сфера.

         Третото  измерение има три направления и шест посоки на развитие . Шестте  посоки определят и коефициент на изкривяване, равен на 6, на затвореното трето измерение спрямо хомогенното в случая кълбо. Затвореното изкривено трето измерение, равно отдалечено от един център, се явява три-D сфера.

         Четвъртото   измерение има четири направления и осем посоки на развитие . Осемте   посоки определят и коефициент на изкривяване, равен на 8, на затвореното четвърто измерение спрямо хомогенното в случая четири-D кълбо. Затвореното изкривено четвърто измерение, равно отдалечено от един център, се явява четири-D сфера.

         Това може да се продължи до безкрайност, но става все по сложно за управление и разбиране.

         Хомогенната вътрешност се явява като следствие от последователното интегриране на нови и нови обвивки. И това е валидно обобщение за всички пространствени измерения.

         В обратната посока на пространствените измерения се намира движението със своите особености, път, скорост и ускорение.

         Ускорението е следствие на интегрираното въздействие в даден момент на всички сили върху определен обект.

Скоростта е следствие на интегрираното въздействие в даден момент на всички ускорения върху определен обект.

         Пътя  е следствие на интегрираното въздействие в даден момент на всички скорости върху определен обект. Пътя е може би първо измерение а скоростта е нулево.

        




Гласувай:
1



1. hamlet6op - Интересна връзка за времето с Лъчезар Филипов
30.09.2021 21:04
https://www.youtube/watch?v=vbsV_rTzqR4
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hamlet6op
Категория: Забавление
Прочетен: 188852
Постинги: 83
Коментари: 120
Гласове: 323
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031