Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2022 07:01 - © Резултат от зеления фундаментализъм
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1171 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 24.05.2022 07:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
24.05.2022г.

     Наскоро богатата държава потъна в хаос и вълнения, бензинът, лекарствата и елементарните продукти изчезнаха. Дефолтът е обявен, полицията е безсилна. Хората изгарят къщите на богатите и се готвят да умрат физически. Така Шри Ланка плаща за чудовищния "зелен експеримент" в стила на Грета Тунберг, инсцениран от нейното ръководство.
Икономическата криза и предизвиканите от нея бунтове в Шри Ланка вече се наричат ​​най-опасните за цялото време, изминало от независимостта на тази островна държава през 1948 година под името, познато на всяко съветско семейство – Цейлон. Представители на почти всички социални слоеве и професионални групи от населението участват в бунтовете, които избухнаха в най-големия индустриален център на страната Коломбо и се разпространиха в цялата страна за два месеца. В масови митинги и демонстрации участват селяни, държавни служители, лекари, работници, инженери, IT специалисти и дори полицаи.
image

И аз помня острова и държавата Цейлон и госпожа Сирамаво Бандаранайке, първата жена в света на длъжност министър-председател 

Протестите започнаха с политически искания – оставка на правителството, възстановяване на икономическия ред и борба с корупцията. Въпреки това, на фона на влошаваща се ситуация, те се превръщат в истински погроми на всичко и всеки, откъдето можете да печелите пари и храна
image
По причина на факта, че и първото, и второто може скоро да свършат в страната.

Жителите на острова изпитват значителен недостиг на стоки. Освен автомобилното гориво, привършват и запасите от газ, използван за готвене, както и бебешка храна. Цените на хранителни стоки и стоки от първа необходимост станаха непосилни. Лекарите в болниците отменят плановите операции и са принудени да търсят финансова помощ от всеки, който може да дари поне някаква сума за закупуване на елементарни лекарства.
Шри Ланка всъщност вече е в несъстоятелност – с външен дълг, надхвърлящ 51 милиарда долара, нейните валутни резерви клонят към нула. В същото време в края на 2019 година те възлизаха на около 8 милиарда долара. Страната е с вече неконтролирана инфлация, с просрочени външни заеми и не може да внася стоки от първа необходимост и лекарства.
И икономическата, и политическата криза в страната са пряко следствие от десетилетната система на формиране на политически елити. Както в повечето бивши британски владения и колонии, външният компонент излезе на преден план в тяхното функциониране – основните признаци са наличието на "демократични институции", президент, еднокамарен парламент, политическа борба, които бяха достатъчни, за да представляват страна в международни институции и международни форуми.
Разчитайки на контролирани структури на властта, мълчанието на медиите и привличайки подкрепата на елити от сродни кланове, се оказа възможно провеждането на експерименти не само върху държавните институции, но и върху икономиката на страната. И най-важното е, че тези експерименти се оказаха в съответствие със сегашния "зелен" дневен ред на Запада.
В началото на експериментите през 2019 година страната заема едно от водещите места в региона по БВП на глава от населението и темп на растеж. Тогава управляващият президент на страната Готабая Раджапакса стартира експеримент за пълно прехвърляне на всички ферми, от които в страната имаше около 2 милиона към момента на началото на експеримента, към биологично земеделие и отхвърляне на торове и пестициди за 10 години.
Това предложение беше модерно, отговарящо на "екологичния" дневен ред. Правителството изрази аргументи, свързани със спестяванията от покупки на торове. Вземайки предвид спецификата на традиционния начин на местно земеделие, наличните ресурси, климата, свойствата на почвата и много други – които цейлонските фермери познават от векове, но последователите на колективния интернационал на Грета Тунберг не искаха да знаят – резултатът естествено не закъсня.
Производство на традиционния като за нас хляба ориз, се срина с 20% през първата половина на годината и правителството, планирайки печеливши спестявания, беше принудено да започне да внася ориз на стойност над 450 милиона долара. Но запълването на една бюджетна празнина с пари веднага започна да дава пробиви на други места. На фона на двукратно увеличение на цените на ориза на вътрешния пазар се срива производството на чай, каучук и кокосови орехи.
Правителството, начело на което по това време е, какво съвпадение! – братът на президента, Махендра Раджапакса, продължи да гаси огъня с бензин. Или бяха дадени компенсации на фермерите, или бяха отменени нововъведените забрани – чрез закупуване на същите торове и пестициди, но вече за астрономически суми. За съжаление публичните изказвания на Грета Тунберг
image
не съдържаха никакви допълнителни указания в това отношение.

Резултатът е очевиден : ежедневно се показва от световните медии под формата на бунтове и погроми на територията на някогашната небедна страна, популярна сред туристите от много страни по света. През 2019 година приходите от туризъм представляват едва 18% от общия валутен поток в страната.
И тогава правителството извади следните аргументи : "Последните събития, включително въздействието на пандемията Covid–19 и военните действия в Украйна, дотолкова подкопаха финансовото състояние на Шри Ланка, че по-нататъшното нормално обслужване на задълженията по външния публичен дълг стана невъзможно". Точно това заяви Министерството на финансите на страната, спирайки задълженията си по външния дълг и се надява, че това обяснение, толкова актуално и търсено днес в света на развитите западни демокрации, ще бъде достатъчно за собствените му граждани.
Но днешният дневен ред на водещите световни демокрации едва ли ще задоволи хората, които са на ръба на гладната смърт. Те се интересуват много повече от отговорите на други въпроси.
По-конкретно, ще предадат ли служителите на Министерството на финансите на празните фондове на страната златни монети, издадени за годишнината от независимостта на страната и издадени на всеки служител на министерството и служител на централната банка на страната? Ще бъде ли премахната сегашната пенсионна схема за пенсиониране на политици? Приходите на религиозни институции от недвижими имоти ще бъдат ли насочени към бюджета на страната? Ще бъде ли премахната корупцията в здравеопазването, електроснабдяването, образованието и други сектори на икономиката?
Ако гражданите на Шри Ланка преминат границата, която ги дели от истинския глад, със сигурност ще има много по-малко въпроси. Тези, които могат да им отговорят, може би изобщо няма да ги има.
Тимур Шафир

https://blotter.mirtesen.ru/blog/43988589780/Kak-sovetyi-Gretyi-Tunberg-razorili-tseloe-gosudarstvo




Гласувай:
6


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5829069
Постинги: 2829
Коментари: 26035
Гласове: 34360
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930