Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2022 07:01 - © Смешните напъни на Британия за лидерство
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2767 Коментари: 18 Гласове:
8

Последна промяна: 04.07.2022 07:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
04.07.2022г.

     В "Оптимистична теория за нашия народ", разсъждавайки за пътя на България, Иван Хаджийски пише : "За нас английският път е изключен. Няма да мине много, и той ще бъде изключен и за самата Англия, когато след освобождението на колониите британският лъв клекне сам върху мъгливия си остров".
За Британия световното господство приключва с обявяването на независимостта на Индия – на 15 август 1947–ма година Британия губи перлата в короната си – Индия – на тази дата Индия получава своята независимост.
Днес Англия отново се пъне да управлява света, макар че дори Шотландия, Северна Ирландия и Уелс се съпротивляват на доминацията ѝ в Обединеното кралство.
Вече няколко години, приблизително от 2016 година – от първата президентска кампания на Тръмп – в интернет периодично се появяват публикации за предстоящото завръщане на Британия на първото място в западния свят : "англичанката", казват те, алчно лакомо потрива  лапите си и чака само кога  "Чичо Сам" най-накрая ще охлаби хватката си за да стане отново господарка на моретата.
Досега официален Лондон си траеше, но от възникването на украинската криза и особено след военния конфликт, британците вземат инициатива.
В предсказания или, ако щете, прогнози, възраждането на Британската империя обикновено започва след някаква геополитическа катастрофа, сполетяла Съединените щати, в резултат на което настоящият хегемон губи практическата способност да "царува и притежава всичко".
В Съединените щати конфронтацията между условните "демократи" и "републиканци" (но всъщност елитни групи, които не се свеждат само до официални партии), базирани на различни видове радикали, вече е взела формата на гражданска квазивойна и баланси близо до ръба на истинска война.
Да допуснем, че поради вътрешни проблеми Съединените щати отместят погледът си от света и Глобусът временно остане без "домоуправител".
В този случай Обединеното кралство "по документи" автоматично може би става лидер сред западните страни или поне на наглосаксонския свят. В негова полза говори преди всичко статутът на Лондон като един от най–важните обменни и банкови центрове в света, а лирата стерлинг като третата най–популярна резервна валута. Тази съкровищница се пази от четвъртата армия в ЕвроНАТО (след турската, френската и германската) и първият флот с два самолетоносача, четири стратегически и седем щурмови атомни подводници. Запазени са почти три дузини задгранични военни бази по цялата планета, наследени от блестящи предци.
Налично, но недостатъчно за имперски амбиции.
image

Борис цар 

За съжаление на британците (и за щастие на всички останали), Обединеното кралство, като част от англосаксонския свят, е подложено на точно същите негативни тенденции като Съединените щати – въпреки че в британския държавен апарат все още няма травестити, а само хомосексуалисти, изключителната "компетентност" на всички тези хора, която не е по-ниска от нивото на американските им колеги, е извън съмнение. Какво струва само премиерът Джонсън, който работи като журналист почти две десетилетия и многократно е критикуван от колегите си за откровени лъжи и глупости в статиите си; точно както в САЩ, в Обединеното кралство се наблюдава увеличение на дела на имигрантите в общото население. Заедно с това нарастват проблемите, които възникват на базата на трудната интеграция на хора от чужди култури в обществото : социално разслоение, престъпност, включително организирана етническа. Средното ниво на образование на населението, включително на коренното население, спада; от друга страна наркотизацията му расте, като се има предвид огромното потребление на легални "антидепресанти"; има и свои сепаратисти, както вече казах; собствените военни ресурси на Британия са напълно достатъчни за защита на островите от всеки враг – но не и за безброй намеси в ролята на "световен жандарм"; след Студената война военната индустрия е съкратена и де факто заводите разположени на Британските острови, не са в състояние да произвеждат нито една военна система изцяло сами, с изключение на стрелково оръжие.
И въобще пандемията от Covid–19 показа, че в критична ситуация целият блясък на "постиндустриалното общество" моментално помръква и доминацията на банкирането със сектора на услугите над физическото производство на стоки и храни се обръща да е знак не за "силно развита икономика", а за липсата на икономика като такава.
Освен това с разпадането на еднополюсната система континенталните съседи Франция и Германия ще възстановят суверенитета си от Съединените щати.
Засега британците опитват само "независими" ходове на Джонсън и Тръс.
image

Борето на срещата на Г–7 

На същата среща Джонсън се изтъпани : "Всички трябва да покажем, че сме по-яки от Путин … Трябва да покажем гръдните си мускули".
Ако си представим компанията на западните лидери като някаква банда, която решава как да накаже "родоотстъпника" – Руската федерация, то Борис Джонсън – в никакъв случай не президентът на САЩ Джо Байдън, ще бъде бияча и главореза в тази банда - онзи който е за твърдото "решение на проблема".
Тя потвърждава това и на думи, и на дела : както с нивото на риториката, която използва по отношение на Русия, така и с конкретните мерки за противодействие на Руската федерация. Британия е готова да поеме по пътя на конфронтацията с Русия по–далеч и по–трудно от всяка друга страна в света извън Украйна.
Джонсън дойде на срещата на върха на Г–7, за да вдъхнови колегите си с идеята за дългосрочен конфликт с Москва "до изтощение", защото очаква "злоба" от тях – вижда умора от подкрепата на Украйна, което води до Нищо.
Британецът е категоричен : не трябва дори да се опитвате да търсите дипломатически изход от конфликта, само ще се влоши. Тогава западният свят ще получи "нестабилност", а президентът на Русия – "карт бланш да манипулира постоянно както суверенните държави, така и международните пазари". Затова – "всичко за фронта, всичко за победата".
Докато все още бил редови депутат, Джонсън си припомня как, четейки труда на Тукидид за Пелопонеската война, той си въобразявал, че Атина е Западът, открит и прогресивен, а Спарта е Русия, озлобена и тоталитарна. Борбата на светлината с мрака в най–чист вид.
Очевидно е обаче, че бъдещият премиер е забравил, че Атина губи тази война и с това завинаги загуби и възможността да претендира за водеща в политиката държава.
image

Борис Джонсън се стреми да измести Пръдливия Забраванко от лидерската позиция поне във войната срещу Руската федерация 

Прокси войната с британците е отделен и специален аспект на конфликта на Запада с Руската федерация по повод Украйна, а не само производна на конфронтацията със Запада като цяло.

https://topcor.ru/26313-est-li-u-velikobritanii-shansy-vernut-mirovuju-gegemoniju.html
https://vz.ru/world/2022/6/29/1165001.html




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. bojo12345 - Англия винаги е действала задкулисно. Дори и кралската институция е прикрита:)
04.07.2022 07:09
Политика!
цитирай
2. kvg55 - До 1. bojo12345
04.07.2022 07:27
Интриганти от класа. Да четем Шекспир.
цитирай
3. nedovolen - Умните хора казват, че всяко нещо, ...
04.07.2022 09:52
Умните хора казват, че всяко нещо, сътворено във Вселената,има край.
И в случая е така.
:)))
цитирай
4. kvg55 - До 3. nedovolen
04.07.2022 10:23
Мъдър си.
цитирай
5. mt46 - И все пак
04.07.2022 13:29
Британия ще си остане велика и силна нация. За разлика от България...
цитирай
6. kvg55 - До 5. mt46
04.07.2022 13:42
Както ние сме били велики, така и британците ще станат посредствени и глупави.
цитирай
7. nedovolen - К4. Благодаря!
04.07.2022 15:14
Да ти го кажа и на развален Български, т.е британски.
Танкс.
:)))
цитирай
8. kvg55 - До 7. nedovolen
04.07.2022 17:48
Конкретно имах предвид, че си осъзнал и предал със свои думи един закон на диалектиката – всчико има начало, развитие и край.
цитирай
9. missana - Какви британци, боже мой.
04.07.2022 20:14
В държавата на Борис Джонсън е пълно с брикети и друга и-ет. С Великобритания е свършено. Тя е изпята песен.
цитирай
10. kvg55 - До 9. missana
04.07.2022 21:02
Пародия.
цитирай
11. missana - Точно пародия!
05.07.2022 00:29
Мой колега - математик, работи там от години. Та ми разказа как стоят нещата. Скоро брикетите ще видят сметката на англосаксонците. Във Великобритания и в САЩ. Те ще са техните роми, но в много по-лоша редакция. Ама сами си ги натресоха.
цитирай
12. kvg55 - До 11. missana
05.07.2022 08:32
То и у нас циганите са на път.
цитирай
13. aidriell - Всяка империя има начало и край
09.07.2022 16:13
Смешни смешни, колко да са смешни виждал ли си скоро себестойността на един Паунд £ сравнени с която и да било друга световна валута. Говорейки за смях предполагам визираш какво ще стане в Булгаристан ,когато развържат фиксираният валутен борд на лева за 3 дни преди приемането на Еврото.
цитирай
14. kvg55 - До 13. aidriell
09.07.2022 17:26
В случая и ти си смешен. Изясни си "връзката" между социалистическото икономическо понятие "себестойност" и британската парична единица паунд.
И как няма да е силен паунда, като Британия е заграбила златото на планетата.
цитирай
15. aidriell - Давам ти жокер, британски паунд, ...
09.07.2022 18:05
Аргументите свършиха, ако въобще някога ги е имало, и се появиха булевардни фрази,гугъл аргументи и глупост след глупост на квадрат течаща от озлобения, беден и полуграмотен Муньо Говедаров. Естествен процес е с напредването на възрастта да не разбираш свойството и значението на нещата на това,което ти говорят и това,което вършиш. Спокойно, още малко 1,2 години да се задържи темпа на инфлация и всички Филийни и Фобийни тролове, ще изпаднете от облаците и ще ви дойде акълът в главата.
Давам ти жокер , британски паунд, третата валута отгоре надолу. Този който държи златото той определя стойността му и дневният ред на света.https://www/bg/korporativni/korporativni-klienti/polezni-instrumenti/valutni-kursove/
цитирай
16. kvg55 - До 15. aidriell
09.07.2022 18:47
Препоръчително е при мен да се коментира по един път. Особено глупаци като теб.
цитирай
17. krumbelosvet - Златото е сила, ако
18.04.2023 07:10
ако някой може да го похарчи/заложи срещу военно превъзходство.
Сега чичо Сам предполага, че има такова превъзходство и търси да си "изиграе картите", но руските карти са по-скрити.
цитирай
18. kvg55 - До 17. krumbelosvet
18.04.2023 08:34
Златото е сила в капиталистимеския свят.
"Когато победим в световен мащаб, ние, така ми се ще, да направим от злато обществени места за отхождение (обществени тоалетни) на улиците на няколко от най–големите градове в света. Това би било "най–справедливата" и нагледно–назидателна употреба на златото за тези поколения, които не са забравили, как заради златото за загинали десет милиона човека и още тридесет милиона са останали инвалиди във "великата освободителна" война 1914–1918 година" – Владимир Илич Ленин.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5760180
Постинги: 2809
Коментари: 25807
Гласове: 34183
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031